Masa de Paște golește portofelul: «Te ia groaza dacă mergi la piață»

Ultima actualizare:

Explozia preţurilor din ultima perioadă îi obligă pe români să fie cumpătaţi în pieţe şi în magazine. Cumpărăturile minime pentru masa de paşte depăşesc lejer 300 de lei. “O să renunţ la carnea de miel şi o să iau un pui”, spune o pensionară din Călăraşi, resemnată în faţa scumpirilor.

În pieţe lipseşte forfota  dinaintea Paştelui
În pieţe lipseşte forfota dinaintea Paştelui

Mai sunt câteva zile până la Paşte, dar febra cumpărăturilor, specifică an de an acestei perioade, pare că s-a stins. Carnea de miel se  vinde în pieţe cu peste 40 de lei kilogramul, însă cele mai mari creşteri de preţ se observă la legume şi la lactate. Anul trecut, carnea de miel costa între 27 şi 30 lei kilogramul, iar ouăle - 60 de bani bucata. Acum, ouăle costă 70 de bani bucata, iar cele de ţară se vând cu 1- 1,5 lei/bucata.

Salata verde se vinde  şi cu 4 lei bucata
Salata verde se vinde şi cu 4 lei bucata

Creşteri mari de preţuri s-au înregistrat şi la ulei: un litru din cel mai ieftin sortiment costă acum 9,3 lei, faţă de 6,5 lei, în urmă cu doar câteva luni. Anul trecut, înainte de Paşte, cu 100 de lei puteam cumpăra două kilograme de carne de miel, o pască şi 10 ouă, dar acum lucrurile nu mai stau la fel. Cu aceeaşi sumă, în prezent putem lua doar 1,5 kilograme de carne de miel, jumătate de pască şi 10 ouă, scrie Adevarul.ro

«Te ia groaza dacă mergi la piaţă»

Pentru pensionari, scumpirile reprezintă un coşmar. Ioana Manea, în vârstă de 73 de ani, din Călăraşi, se teme să nu rămână fără bani pentru facturi şi medicamente. ”Este o dramă pentru cei cu venituri mici. Dacă mergi la piaţă sau la supermarket, te ia groaza. Pentru masa de Paşte voi achiziţiona mai puţine produse. Am decis să renunţ la carnea de miel, un pui e suficient. Nu mai zic de legume şi fructe, fiindcă au preţuri astronomice pentru mine. Cumpărăturile depăşesc lejer 300 de lei”, arată femeia, a cărei pensie este 1.450 de lei.

Pensionarii ezită înainte  de a face cumpărături
Pensionarii ezită înainte de a face cumpărături

Comercianţii din Piaţa Orizont de la Călăraşi dezvăluie că vânzările stagnează. “Marfă avem, dar lipsesc muşteriii. Nu mai au oamenii bani. Ce poţi să-ţi mai permiţi?”, afirmă o comerciantă. Tarabele sunt pline, dar cumpărătorii pot fi număraţi pe degete. Salata verde se vinde cu preţuri cuprinse între 2 şi 4 lei bucata, ceapa verde costă 1,5 - 2 lei/legătura, ridichile - 1,5 lei legătura, spanacul - 8 lei kilogramul şi castraveţii - 15 lei kilogramul.

Citește și: Scumpirile fac ravagii în portofele? Iată cum să-ţi planifici bugetul!

Pâinea, mai scumpă cu 24%

Conform ultimului raport al Institutului Naţional de Statistică (INS), inflaţia a ajuns la 10,2% în luna martie, cu aproape două procente peste valoarea din februarie. Faţă de decembrie 2021, creşterea este de 4%. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat la mărfurile alimentare, cu 11,2% faţă de martie 2021. Preţul pâinii  a crescut cu 24%, al legumelor - cu 18%, iar al fructelor - cu 10%. Preţurile cărnii şi ale produselor din carne s-au majorat cu 7,8%, peştele s-a scumpit cu 11,5%, iar lactatele - cu 9,3%. Mărfurile nealimentare s-au majorat cu 10,86%, iar preţul serviciilor a crescut cu 2,66%.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
Dublin 1b jpg
Papusi 1b jpg
coffee 791045 1280 jpg
rusalii jpg
incaierare bataie agresiune
silhouette 3777403 1280 jpg