Scumpirile fac ravagii în portofele? Iată cum să-ţi planifici bugetul!

Toate s-au scumpit, inflaţia a depăşit luna aceasta 10%, nu îţi ajung niciodată banii de la un salariu la altul, nu reuşeşti să economiseşti nimic pentru vacanţa de vară şi nici să faci vreo investiţie nu-ţi permiţi? Ar fi cazul să iei un pix, o foaie de hârtie şi să-ţi reorganizezi bugetul. Experţii în finanţe ne dezvăluie regula lor de bază: 50/30/20. Iată ce înseamnă!

Prețurile au crescut în martie în special la produsele alimentare
Prețurile au crescut în martie în special la produsele alimentare

„Cea mai importată regulă în gestionarea situaţiei financiare, 50/30/20, spune că, pentru o linişte financiară constantă, trebuie să-ţi împarţi bugetul lunar în 3, astfel: 50% din venit să fie alocat cheltuielilor uzuale (chirie, utilităţi, mâncare etc.), 30% să fie pentru dorinţe (haine, vacanţe, o ieşire în oraş, chiar şi un gadget nou) şi 20% să meargă într-un cont de economii sau spre un fond de investiţii”, a mărturisit, într-o postare pe Facebook, politicianul Bogdan Pater, din cadrul Tineretului Naţional Liberal.

În cazul în care cheltuielile zilnice îţi „papă” mai mult de 50% din venituri, e cazul să regândeşti lista de cumpărături şi să renunţi la ce nu e ­important.

Specialiştii mai spun că procentul economisirii trebuie să crească odată cu vârsta, de la 5% (când avem 20-25 de ani) la 20% după 50 de ani.

Cele mai mari regrete ale românilor

Din păcate, doar un român din cinci este interesant de calcule şi economii şi numai unu din patru este mulţumit de situaţia sa financiară, a declarat Sergiu Manea, CEO al BCR, în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Educaţiei Financiare, sărbătorite pe 11 aprilie la nivel naţional.

Dacă nu-ți calculezi bine bugetul, nu vei putea niciodată să economisești
Dacă nu-ți calculezi bine bugetul, nu vei putea niciodată să economisești

Acesta a prezentat un studiu care arată că doar 1 din 4 oameni aplică reguli financiare în viaţa de zi cu zi şi mai mult de jumătate dintre români au regrete. 71% regretă că îşi cumpără lucruri de care nu au nevoie, doar pentru că sunt ieftine, 62% că nu îşi monitorizează cheltuielile sau le priroritizează greşit, 65% cumpără din impuls, iar 55% regretă că nu îşi estimează corect venitul şi rămân fără bani.

Iar când au de luat decizii financiare, 1 din 2 români se bazează pe familie şi prieteni, 1 din 5 nu se consultă cu nimeni şi 12% vorbesc cu un specialist.

Inflaţia a depăşit 10% în martie

Potrivit ultimului raport INS, inflaţia a ajuns la 10,2% în martie, un record pentru ultimii 18 ani. Cel mai mult s-au scumpit gazele, cu peste 46% într-un an, urmate de cartofi (36%), combustibili (34%), ulei (32%), mălai, făină şi produse de morărit (peste 20%), legume, pâine, zahăr, peşte, lactate şi servicii. BNR se aştepta să ajungem la o inflaţie de două cifre abia din al doilea trimestru al acestui an, în contextul în care expirau măsurile de sprijin pentru facturi.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net