Războiul din Ucraina a adâncit criza alimentară. Scumpiri și criză de ulei în Europa

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Războiul din Ucraina a afectat întreaga lume, atât emoțional, cât și economic. Exportul de ulei de floarea soarelui este în impas, una dintre cele mai afectate țări fiind Spania, unde uleiul este deja raționalizat.

image

Hotnews.ro prezintă o analiză despre cum ne afectează direct războiul din Ucraina, mai cu seamă luptele din portul Mariupol, unde sunt blocate vapoare încărcate cu ulei.

Războiul din Ucraina a afectat extrem de tare aprovizionarea lanțurilor de magazine în ultima perioadă. În Spania, de exemplu, țară care importă peste jumătate din cantitatea de ulei de la ucrainieni, uleiul a fost deja raționalizat în majoritatea supermarket-urilor: nu mai mult de 5 litri/ cumpărător, notează sursa citată. 

Cum a fost afectată Europa

În Spania, lipsa de ulei a creat o adevărată dramă printre cetățeni. Familiile fac stocuri întregi, iar teama de a rămâne fără provizii este cea care îi înseamnă pe oameni să reacționeze astfel. 

Inflație în Spania a ajuns la 7,4%

Creșterea prețurilor la energie a afectat deja facturile familiilor începând din toamna trecută. În februarie, alimentele și băuturile nealcoolice au crescut cu 4,8% de la an la an, potrivit Institutului Național de Statistică al Spaniei.

Creșterea prețurilor încă nu s-a terminat, experții spun că inflația va ajunge la 10% dacă nu se iau măsuri drastice.

image

Germania

În Germania, cafeaua, produsele pharma, cele de panificație, detergenții și produsele congelate au cunoscut creșteri de prețuri, unele dintre ele puse pe seama războiului din Ucraina. E și cazul uleiului de floarea soarelui, produs acoperit în proporție de peste 50%, de Ucraina.

Prețurile la alimente și băuturi nealcoolice au fost cu 5,1% mai mari în februarie 2022 față de februarie 2021, potrivit Biroului German de Statistică. Iar estimările sunt de accelerare a scumpirilor, conform Hotnews.ro.

image

Marea Britanie

Citește și Delir în cluburile din Germania. Nemții au dat petreceri monstru odată cu relaxarea restricțiilor 

KTC a oprit toate vânzările de ulei de floarea-soarelui din cauza războiului din Ucraina.

Încă încercăm să colaborăm cu furnizorii noștri să vedem dacă există posibilitatea de a aduce mai mult ulei de floarea soarelui de origine UE, sau chiar din Argentina, dar acest lucru va dura ceva timp”, a spus KTC, unul din cei mai mari importatori britanici de ulei, într-o notă transmisă acum două săptămâni.

Atât Ucraina, cât și Rusia au fost „furnizori importanți” și ar fi „extrem de dificil să înlocuim lipsa lor dacă războiul va continua mai multă vreme, a adăugat KTC.

Deocamdată nu putem oferi nimic până când vom avea mai multă claritate cu privire la modul în care va putea fi reluată aprovizionarea.”, a declarat Gary Lewis, responsabil de importurile de ulei ale KTC și președintele Asociației Naționale a Distribuitorilor de Ulei pentru The Grocer.

Dacă nu pot cumpăra floarea soarelui, trebuie să încercăm să-l înlocuim cu ulei de palmier, rapiță sau soia”, a spus acesta.

Unele regiuni în care se cultivă intens floarea-soarelui sunt în prezent sub controlul Rusiei și este foarte probabil ca următoarea cultură să fie afectată”, au mai spus reprezentanții KTC.

Citește și Lucian Viziru a renunțat la viața lipsită de griji din Germania și s-a întors în România: «Nu regret nimic»

Prețurile uleiului au crescut, însă, și la sortimentele de rapiță canadiană, soia braziliană și uleiul de palmier din Malaezia, a avertizat KTC.

Italia

În Italia, stocurile sunt pe cale să se epuizeze.„Acest conflict face foarte mult rău sectorului nostru, precum și consumatorilor și micilor firme de pe lanțul de distribuție'', explică Carlo Tampieri , președintele Assistol- asociația italiană a producătorilor de ulei.

Potrivit datelor Assitol, începând cu anul 2015, ponderea importurilor de ulei din Ucraina a crescut de la 54% la 63%.

De la începutul conflictului și până astăzi, cel puțin 50 de mii de tone de ulei brut de floarea-soarelui au rămas în porturile ucrainene și nu au mai ajuns în Italia. Chiar dacă războiul s-ar încheia în următoarele zile, revenirea la normal ar fi complexă. Iar dacă acest conflict se prelungește situația s-ar putea complica și mai mult pentru că semănatul programat pentru primăvară nu ar mai avea loc”, mai spune Tampieri.

image

Austria

Austria nu resimte criza uleiului, având peste 86% producție proprie.

În prezent, nu observăm o cerere crescută și nu trebuie să ne temem de lipsuri de ulei de gătit”, a declarat pentru Kurier o purtătoare de cuvânt retailerilor.

La Spar, nu există blocaje de livrare și nici clienții nu și-au schimbat obiceiurile de consum. Unele articole au o cerere din ce în ce mai mare'', a spus o purtătoare de cuvânt a Hofer, fără să precizeze despre ce articole e vorba, scrie Die Presse, conform sursei menționate.

România

Panica s-a instalat și în țara noastră, iar românii au dat iama în magazine și au golit rafturile. Din acest motiv, unele alimentare au decis limitarea vânzărilor anumitor produse de bază.

La Târgu Jiu, de exemplu, au început să dispară de pe rafturi zahărul și uleiul, conform Gazeta de Sud. De asemenea, și în Iași și Constanța produsele de bază sunt tot mai puține sau sau se vând în cantități limitate, conform Replica Online.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

image
image
image
image
image
image
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net