Mașină căzută în prăpastie în Parcul Național Cozia! Mărturiile cutremurătoare ale salvatorilor
Misiune complicată de salvare la poalele masivului Cozia (Vâlcea)! Sâmbătă seară, pe un drum forestier, o maşină în care se aflau patru copii a căzut, de la 150 de metri înălţime, într-o prăpastie. Aproape miraculos, toţi pasagerii au supravieţuit şi au fost scoşi, pe rând, de salvamontişti şi de turişti din râpă.
Accident teribil în apropiere de Mănăstirea Stânişoara, din Parcul Naţional Cozia. O tânără care tocmai vizitase sfântul lăcaş, împreună cu patru copii, un băieţel şi trei fete, cu vârste cuprinse între 1 şi 12 ani, a pierdut controlul volanului într-o curbă. A căzut în prăpastia de pe marginea drumului, cel mai adânc loc din zonă. Câţiva turişti care au văzut secvenţele de coşmar au alertat imediat autorităţile. „S-a stabilit că, în timp ce cobora dinspre Stânişoara, într-o curbă la dreapta, maşina a părăsit partea carosabilă şi a plonjat circa 100 – 150 de metri într-o prăpastie, unde s-a răsturnat pe plafon, în albia unui pârâu”, spune inspectorul principal Gabriel Popescu, de la IPJ Vâlcea. Din fericire, au supravieţuit toţi pasagerii, aflaţi acum la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea. O fetiţă de 9 ani, cu o rană gravă la picior, a fost transferată la o unitate medicală din Craiova.
Salvarea victimelor a venit, în primul rând, din partea turiştilor şi a lui Mircea Lera, şeful Salvamont Vâlcea. Întâmplarea face că acesta se afla într-o vizită la Mănăstirea Stânişoara cu soţia. Episodul l-a marcat mai mult decât alte intervenţii la care a luat parte, din cauza numărului mare de victime, majoritatea copii, a rănilor suferite de micuţi şi a operaţiunii complicate de salvare.„Auzeam de sus ţipetele victimelor. Când s-a sunat la 112, eu eram exact la Stânişoara. S-a nimerit să fiu în zonă şi am ajuns imediat la locul accidentului”, povesteşte şeful Salvamont Vâlcea pentru
Mircea Lera a observat că deja doi turişti coborâseră în râpă, ca să ajute victimele. Autoturismul poziţionat cu roţile în sus se oprise pe fundul prăpastiei, în albia Pârâului Paltinului. „Primul pe care l-am luat a fost băieţelul de un an şi jumătate, care sângera la o ureche şi mi-am dat seama că e lovit la cap. Pentru el mi-a fost cel mai frică!”, se confesează salvatorul. A urmat apoi o cursă contracronometru pentru salvarea unei fetiţe care sângera abundent: „Am luat una dintre copile (cea de 9 ani - n.r.), care avea un muşchi de la picior zdrobit, groaznic secţionat, i se vedea osul, aproape de coapsă, şi probabil că avea şi alte contuzii. Am luat-o în braţe şi am fugit cu ea pe coastă, în sus. Mi-a fost teamă să nu piardă prea mult sânge. Puştoaica începuse să delireze. Am predat-o echipajului de la o ambulanţă, mai jos de Valea Mărului”, îşi aminteşte şeful Salvamont.
Celelalte două fetiţe au ieşit singure din maşină. „M-am întors cu maşinile celorlalte autorităţi, care între timp ajunseseră, şi am ajutat la scoaterea femeii din maşină, o doamnă micuţă de statură, dar care avea în jur de 130 de kilograme. Nu se putea deplasa, probabil se lovise la coloana vertebrală. Se plângea că o durea”, adaugă Mircea Lera. „Extragerea victimelor din prăpastie a fost destul de dificilă, mai ales în cazul şoferiţei. Am fost vreo şapte – opt oameni la intervenţie. Băieţelul ştiu sigur că era al şoferiţei, pentru că plângea după ea: «Mami, mami!». Fetiţa pe care am dus-o la ambulanţă întreba, la rândul ei: «Unde e mami? De ce nu mă lăsaţi cu mami?». Şi eu îi tot explicam: «Uite, vine în urma mea. E în spate»”.
«Două geci pline de sânge»
Şeful salvamontiştilor vâlceni a fost impresionat de rănile suferite de micuţi: „A fost crâncen, copiii au sângerat! Mult sânge, am două geci pline, că le-am pus pe victime. La fel eram şi eu, plin de sânge, dar am văzut doar după ce mi-a arătat soţia pozele. Chiar m-a certat, că nu mi-am mai pus mănuşile, dar când am văzut copilaşul acela de o palmă, numai la mănuşi nu mi-a mai stat gândul! Să mă infectez eu şi să trăiască el!”, încheie curajosul om de munte.