Măsuri de la 1 iunie. Ai voie doar două ore la muzeu și 4 la un concert. Lansările de carte, interzise
Ordinul comun emis de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, cu privire la regulile de derulare a activităţilor culturale după data de 1 iunie a fost publicat în Monitorul Oficial, vineri seară. Documentul prevede reguli generale - care privesc angajaţii şi angajaorii, dar şi relaţia cu publicul, dar şi reguli pentru deschiderea bibliotecilor, a librăriilor, pentru reluarea producţiei cinematografice, pentru evenimentele în aer liber şi pentru evenimentele de tipul drive-in. Iată ce trebuie să știi!
Ordinul privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus şi pentru desfăşurarea activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul culturii a fost publicat, vineri seară, în Monitorul Oficial. Documentul este semnat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, dar și de ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu.
Iată ce trebuie să ştii dacă mergi la bibliotecă, muzeu sa la un concert
Galerii de artă şi muzee
Angajaţii galeriilor de artă vor fi obligaţi să poarte măşti. Ei se vor izola la domiciliu dacă au intrat în contact cu o persoană suspectă de SARS-CoV-2. Pe de altă parte, vizitatorii vor respecta distanţarea de minimum 2 metri şi vor fi obligaţi să poarte măşti. Nu poate fi depăşită, capacitatea de 50% a spaţiului nu poate fi depăşită iar vizita în muzeu va dura maximum 2 ore. De asemenea, vizitatorul va avea la dispoziţie soluţii dezinfectante, inclusiv pe covoarele de la intrare.
Biblioteci
În cazul bibliotecilor, în sălile de lectură cu suprafeţe mici va fi acces limitat. Custodele va fi cel care va aduce de la raft documentele sau cărţile solicitate de abonat. La calculatoare, în bibliotecă, accesul va fi limitat, documentele returnate intră în „carantină” 10 zile pentru dezinfecţie.
Platouri de filmare
"În cazul activităţilor de producţie cinematografică, ce au potenţial mediu-ridicat de infectare cu SARS-CoV-2, organizarea spaţiului de lucru va fi cu distanţa de 1,5 metri între oricare două persoane", se arată în document. Echipamentul tehnic, camere de filmat, microfoane, căşti, va fi dezinfectat. Contactul fizic între actori va fi limitat.
Potrivit normelor stabilite, scenele de interior cu o distribuţie mai mare de 10 persoane vor respecta regula distanţării fizice. Scenele cu contact direct care durează mai mult de 15 minute vor fi evitate, vor fi organizate spaţii separate de machiaj pentru actori şi figuranţi iar cetăţenii străini, care fac parte din echipele de filmare, vor face dovada testării negative la sosirea în ţară.
Concerte în aer liber
Angajaţii şi voluntarii vor primi din partea organizatorului măşti, mănuşi şi viziere. Publicul va avea acces în zona de eveniment cu asigurarea distanţării de minimum 1,5 metri şi nu mai mult de 500 de persoane. Concertele nu vor depăşi 4 ore.
"Scaunele mobile sau pufuri vor fi poziţionate la o distanţă de 2 metri". Vor fi amplasate toalete speciale pentru familii cu copii, dacă este posibil. Conform noilor reguli, băuturile pot fi consumate dacă sunt în recipiente închise, fără paie de unică folosinţă, iar mâncarea va fi ambalată. Artiştii ar trebui să folosească microfoane proprii.
La spectacolele organizate în sistem drive-in, accesul se va face doar cu autoturismul, iar staţionarea va fi la distanţă de 2 metri, cei care părăsesc maşina vor purta măşti.
Citește și
Nelu Tătaru: "Mergem spre a treia etapă de relaxare, pandemia e controlabilă"