Măsuri drastice dacă va fi stare de urgență. Totul va fi închis și vom ieși din casă la anumite ore
România se pregătește să intre în stare de urgență. Bulgaria a intrat de astăzi, 13 martie, iar fostul președinte al țării, Traian Băsescu, a declarat că acest lucru ar fi trebuit să întâmple la noi de acum o lună. Dar iată ce măsuri drastice ne așteaptă când va fi decretată stare de urgență!
Starea de asediu sau starea de urgență se instituie de Președintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru și publicat de îndată în Monitorul Oficial al României, potrivit Constituției.
Decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgență trebuie să prevadă:
- motivele care au impus instituirea stării;
- zona în care se instituie;
- perioada pentru care se instituie;
- drepturile și libertățile fundamentale al căror exercițiu se restrâng;
- autoritățile militare și civile desemnate pentru executarea prevederilor decretului și competențele acestora;
- alte prevederi, dacă se consideră necesare.
Ce înseamnă starea de urgenţă
Potrivit Ordonanţei de urgență nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării, starea de urgență poate fi decretat în cazul în care există amenințări la adresa siguranței naționale sau a democrației constituționale, ceea ce face necesare apărarea instituțiilor statului de drept și menținerea sau restabilirea stării de legalitate sau este vorba despre iminența producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea și înlăturarea efectelor acestora.
În cazul de față, vorbim despre o stare de urgență epidemică. Starea de urgență se instituie pe o perioadă de cel mult 30 de zile.
Aramata preia puterea în caz de stare de urgență
La instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, unele atribuții ale administrației publice centrale și locale trec în competența autorităților civile și militare.
Asta însemană că autoritățile militare emit ordonanțe militare care au putere de lege iar populația este obligată să le respecte.
Ce măsuri se iau în starea de urgenţă
Pe durata stării de urgență, se pot lua următoarele măsuri:
- aplicarea de către autoritățile militare a măsurilor prevăzute în planurile aprobate conform dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență și ale decretului de instituire;
- organizarea și asigurarea cu prioritate a transporturilor pentru nevoile forțelor destinate apărării;
- închiderea frontierei de stat, în întregime sau în zona în care a fost instituită starea de urgență, intensificarea controlului la punctele de trecere a frontierei care rămân deschise, precum și a pazei și supravegherii frontierei pe toată lungimea sa.
Ministerul de Externe le cere românilor să revină de urgență în țară
Odată cu instaurarea stării de urgență, instituțiile publice și private vor fi închise, la fel și mall-urile. Singurele deschise vor rămâne spitalele, farmaciile și supermarket-urile.
Totodată, oamenii vor putea ieși din case doar într-un anumit interval orar și pe bază de certificat. Așa cum se întâmplă în Italia.
Surse din cadrul MAI, ne-au precizat faptul că autoritățile ar fi pregătite să instituie starea de urgență în momentul în care vom avea peste 100 de cazuri de coronavirus. În acest moment sunt 70.
Ca o confirmare a stării de fapt, Ministerul de Externe a transmis ieri, 12 martie, un comunicat de presă prin care le solicită românilor aflați în Germania, Spania și Franța ”să-și scurteze șederea și să revină de urgență în țară”.
Bulgaria a intrat astăzi în stare de urgență, iar zilele trecute Polonia, Cehia, Slovacia.