Medic chirurg, condamnat pentru șpagă: «Pentru banii ăștia, nu te operez»

Celebrul medic, care i-a reproșat unei paciente că suma de bani acordată cu titlu de mită, e prea mică a primit verdictul definitiv al Instanței. Mai grav este că medicul avea statut militar, la data săvârșirii faptei, fiind colonel.

Judecătorii au decis că medicul șpăgar poate rămâne în libertate
Judecătorii au decis că medicul șpăgar poate rămâne în libertate

”Pentru 200 de lei nici nu urc în sală”

Colonelul Radu Viorel Vrăcioiu, medic primar ORL la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" din Bucureşti, a devenit faimos în 2018, când a fost prins în flagrant de procurorii DNA, în timp ce lua mită 500 de lei de la un bărbat. Banii erau oferiți pentru ca medicul să efectueze o intervenţie chirurgicală pentru soţia bărbatului.

Însă scena făcea parte dintr-un flagrant organizat de DNA. Insituția fusese sesizată cu doar două zile înainte, după ce dr. Vrăcioiu i-a reproșat pacientei sale, în ziua în care aceasta se prezentase pentru operație, că suma de bani pe care o pregătise pentru a o oferi cu titlu de mită era...prea mică. 

„Pentru 200 de lei nici nu mă obosesc să urc în sală”, i-ar fi spus disprețuitor medicul, cu referire la sala de operații a spitalului.

Citește și: Rugăciunea unui medic șpăgar: „Doamne, apără-mă de procurori”

Mai mult, în aceeași zi, doctorul Vrăcioiu a constrâns-o pe pacientă să facă rost de alți 150 de lei pe care să-i ofere, tot cu titlu de șpagă, medicului anestezist, care urma să îl asiste în timpul procedurii chirurgicale.

Pentru că nu dispunea de toată suma, iar doctorul a amenințat-o că nu efectuează intervenția până nu primește șpaga solicitată, femeia s-a împrumutat cu 100 de lei de la o colegă de salon din spital. Anestezistul a scăpat de anchetă, fiindcă procurorii DNA nu au putut stabili dacă cei 150 lei au ajuns într-un final la el. 

Bolnav de șpagă

Anchetatorii au mai stabilit că, pe data de 28 noiembrie 2018, cu o zi înaintea flagrantului, pentru o intervenţie medicală asemănătoare, Radu Viorel Vrăcioiu a pretins și primit de la o altă pacientă suma de 500 lei.

Astfel, s-a stabilit că medicul folosea acest modus operandi în majoritatea cazurilor pe care le gestiona. Pacienții săi cunoșteau „pe surse” banii pe care trebuie să-i aibă pregătiți când se prezentau la biroul doctorului, care are și statut de colonel al Armatei Române. Dacă suma era prea mică, Radu Vrăcioiu îl persifla fără milă pe pacient, spunându-i că nu se obosește să își facă meseria dacă nu e „remunerat” corespunzător. Astfel, concluzia procurorilor a fost că doctorul Vrăcioiu își negocia șpaga...ca la piață. 

Închisoare...dar cu suspendare

Trimis în judecată de DNA în martie 2019, pentru luare de mită (două fapte) şi instigare la dare de mită, Radu Viorel Vrăcioiu a fost condamnat în prima instanță, de către Tribunalul Militar București, la 2 ani, 5 luni şi 10 zile închisoare cu suspendare.

Curtea Militară de Apel din București a decis să mențină verdictul, respingând apelul medicului. Decizia este definitivă. 

 Pe lângă condamndarea cu suspendare, judecătorii au stabilit ca Vrăcioiu să stea sub supraveghere timp de 3 ani. El este obligat acum să frecventeze un program de reintegrare socială şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile.
 
De asemenea, colonelul Vrăcioiu are interdicție de a exercita funcţia de medic în sistemul public de sănătate, pe o durată de 2 ani, la finalul căreia se poate reîntoarce pentru a profesa în spital. 

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net