Medic Cornelia Preda, spitalul Sanador: „Bebelușii nu sunt pregătiți să stea singuri în pătuț!"
Viața unei mame se schimbă total în momentul în care bebelușul apare în viața sa. Ea trebuie să învețe să se adapteze la o nouă viață, scrie adevărul.ro. Medicul de la SANADOR Cornelia Preda oferă sfaturi prețioase.
Cornelia Preda: „Dacă a născut prin cezariană, este un pic mai greu (...)"
Dr. Cornelia Preda, șef Secție Neonatologie, Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit într-un interviu acordat pentru „Weekend Adevărul“ despre importanța îngrijirii neonatale.„În cadrul spitalului nostru, depinde și cum a născut mama. Dacă a născut prin cezariană, este un pic mai greu să se recalibreze imediat la a îngriji copilul și a fi alături de el, dar de aceea există Secția de Neonatologie, ca să o ajute: chiar din prima oră când ajunge în rezervă, poate să țină copilul în brațe, poate să-l alimenteze. Pe măsură ce ea își recapătă puterile, cu atât mai mult va avea grijă de copil, îl va schimba și îl va alimenta.
Și medicul neonatolog și asistentele sunt tot timpul în contact cu ea, ținând-o informată despre ceea ce se întâmplă cu bebelușul, dacă trebuie investigat mai profund. Dacă nașterea e spontană, mămica își revine mult mai repede și probabil din prima zi va putea să alimenteze și să schimbe bebelușul. Câteodată, după travalii prelungite, mamele sunt obosite și au nevoie de puțin timp și de puțin spațiu ca să-și revină. Și noi înțelegem acest lucru și le dăm un pic de timp ca apoi să revină cu forțe proaspete și să preia bebelușul și să-l alimenteze", a explicat medicul.
Consultantul în somnul bebelușului este prezent în spital
Medicul de la Sanador explică faptul că la spital există chiar și un consultant în somnul bebelușului care învață mămicile anumite tehnici. „Mămicile pleacă deja cu lecția învățată, dar au posibilitatea să revină după câteva zile, când se reîntâlnesc cu medicul neonatolog care a fost alături la naștere. Așa avem posibilitatea să vedem ce a mers bine, ce s-a implementat, ce a înțeles mămica, dacă micuțul a luat în greutate, dacă e somnoros sau este viguros.
Apropo de somnul bebelușului: noi îi învățăm de la început pe părinți la ce să se aștepte și chiar avem un consultant în somnul bebelușului, care stă cu mămicile și le învață niște tehnici, cum ar fi în ce fază a somnului este copilul și cum ar putea să-l ajute să aibă un somn cât mai sănătos", punctează specialistul.
„Ei au stat nouă luni în burtă, nu sunt pregătiți să stea singuri într-un pătuț"
„Este o perioadă foarte importantă și din viața lor ca mamă și din viața copilului. Dacă ne-am pus în plan să fim alături de el, așa să facem. Dacă ne-am pus în plan să facem o grămadă de alte lucruri, să avem invitați, să facem curățenie, să facem de mâncare, să mai scriem câte un e-mail, el ne va sta tot timpul în cale.
Dacă, în schimb, ne-am pus în cap să stăm alături de el și noi vom fi mai echilibrate și mai liniștite, și ei vor fi niște copii mult mai echilibrați și mai liniștiți. Ei au stat nouă luni în burtă, nu sunt pregătiți să stea singuri într-un pătuț, fără să îi bage nimeni în seamă, măcar o lună, două să stea cât mai mult în contact cu mama, să doarmă pe pieptul mamei, să simtă căldura, mirosul ei, bătăile inimii și vocea", spune medicul de la SANADOR.
Citește întreg articolul pe adevărul.ro.