Medicii, șocați de gradul de diluare a dezinfectanților! «Eu mă spăl cu alcool înainte de operaţie»
Medicii sunt şocaţi şi revoltaţi de rezultatele testelor dezinfectanţilor Hexi Pharma, făcute publice de Ministerul Sănătăţii. În unele spitale s-au operat, joi (12 mai), doar urgenţele, deoarece soluţiile diluate au fost retrase. Au fost comandaţi alţi dezinfectanţi, însă cererea este foarte mare, iar stocurile insuficiente.
Scandalul dezinfectanţilor din spitale i-a amploare de la o zi la alta. Temerea că te poţi îmbolnăvi mai rău în spital e tot mai pronunţată, mai ales după ce, miercuri, Ministerul Sănătăţii a confirmat că dezinfectanţii Hexi Pharma sunt diluaţi. Potrivit testelor, nici unul dintre produsele Hexi Pharma testate de ICECHIM nu respectă concentraţia declarată pe etichetă. Cea mai mare diferenţă a fost determinată la un lot de Hexio-Skin luat de la Spitalul Universitar, concentraţia de substanţă activă fiind de 0,01%, faţă de valoarea declarată de 25%. Medicii sunt indignaţi şi spun că cei care au vândut spitalelor dezinfectanţi diluaţi sunt iresponsabili.
«Eram pregătiţi să înlocuim soluţiile»
„Am retras din spital toţi dezinfectanţii Hexi Pharma încă de dimineaţă (n.r. ieri). I-am înlocuit cu alţii de la alte firme. Eram pregătiţi să facem lucrul ăsta, deoarece ne aşteptam la rezultatele prezentate de minister. Încă de săptămâna trecută, am vorbit pentru înlocuirea soluţiilor de la Hexi Pharma”, ne-a declarat managerul Spitalului pentru Copii „Marie Curie”, Daniel Buzatu.
„Am operat azi (n.r. ieri). Eu mă spăl pe mâini cu alcool, înainte de fiecare operaţie. Aşa am învăţat în Germania şi aşa fac tot timpul. Nu sunt epidemiolog ca să vorbesc despre pericolul pe care îl reprezintă dezinfectanţii diluaţi, dar ce pot să spun este că nu e de glumă cu aşa ceva”, ne-a spus prof. dr. Irinel Popescu, şeful Clinicii de Transplant Hepatic, de la Institutul Fundeni.
«Acum înţeleg de ce rata complicaţiilor este atât de mare!»
„Astăzi (n.r. ieri), am operat doar urgenţele, deoarece, din cauza situaţiei create, este o cerere foarte mare de betadină de la alte firme, care, însă, n-au stocuri atât de mari şi nu pot face faţă cererilor. Ceea ce a făcut Hexi Pharma este o insultă! Ne-au pus viaţa în pericol nouă şi pacienţilor noştri. Acum înţeleg de ce rata complicaţiilor este atât de mare. Am convingerea că aceste complicaţii apăreau şi din cauza dezinfectanţilor ineficienţi. Cei care au făcut acest lucru sunt complet iresponsabili”, ne-a spus, revoltat, prof. dr. Gheorghe Burnei, şeful secţiei Ortopedie, de la Spitalul pentru Copii „Marie Curie”.
«Este inadmisibil aşa ceva!»
„Am intrat în sală astăzi (n.r. ieri) şi am operat, pentru că dezinfectanţii au fost înlocuiţi. Când aceste soluţii extrem de importante pentru spitale sunt diluate, pericolul este foarte mare atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical. Nu se poate face rabat de la standardele internaţionale în privinţa dezinfectanţilor! Este inadmisibil aşa ceva! Atunci când bacteriile nu sunt distruse de dezinfectanţii folosiţi se deschide, practic, poarta către infecţie”, ne-a explicat prof. dr. Ioanel Sinescu, şeful Clinicii de Transplant Renal de la Institutul Fundeni şi rectorul UMF Bucureşti.
«Importante sunt şi echipamentele, dar nu prea le avem»
„Suntem spital de urgenţă şi nu putem să întrerupem operaţiile, aşa că s-a intrat în sală azi. Noi aveam doar două produse de la Hexi Pharma, care, oricum, aveau dubluri. Aşa că n-a fost o problemă. Ce trebuie să se ştie e faptul că nu numai dezinfectanţii sunt importanţi, ci şi echipamentele de protecţie pe care, uneori le avem, alteori, nu. Aceşti dezinfectanţi sunt de foarte multe tipuri: pentru mâini, instrumentar, suprafeţe, paviment etc. Fiecare ar trebui să-şi facă treaba lui. N-am realizat, până acum, că ar fi vreo problemă în ceea ce priveşte curăţenia. Problema e că noi avem nevoie de mai mulţi dezinfectanţi, pentru că într-un spital de urgenţă nu e nimic planificat”, ne-a mărturisit prof. dr. Mircea Beuran, chirurg la Spitalul Floreasca.
Iată spitalele unde se operează doar urgenţele!
În mai multe spitale din ţară nu s-a putut opera ieri la capacitate normală, deoarece n-au avut suficienţi dezinfectanţi. Şi asta, după ce Ministerul Sănătăţii a cerut ieri, prin intermediul diecţiilor de sănătate publică, retragerea biocidelor Hexi Pharma. Aşadar, chirurgii au intrat în sală, doar pentru urgenţe, la Spitalul Judeţean Dolj, Spitalul de Pediatrie din Galaţi, Spitalul Judeţean Olt, Spitalul Judeţean Teleorman şi la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti. Ieri dimineaţă, aici au fost oprite operaţiile până au fost schimbaţi dezinfectanţii. Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, Irina Strâmbu, ieri, spirometriile au fost oprite în totalitate, întrucât în laboratorul în care se efectuează se spăla pe jos şi se curăţa masa cu dezinfectant de la Hexi Pharma. Acesta a fost retras şi va fi înlocuit cu alt produs.
Au început verificările şi a altor produse
Autorităţile din Sănătate au decis să oprească testele în cazul produselor Hexi Pharma. Şi asta, după ce au văzut că toate probele de până acum sunt neconforme, mai precis, concentraţia de pe etichetă nu este aceeaşi cu cea măsurată în laborator. Controalele n-au fost, însă, oprite. Acum, au început procedurile de verificare a produselor biocide fabricate de alţi producători. Mostrele produselor Hexi Pharma analizate vor fi însă păstrate. Pe piaţa din România există 18 producători şi mai mulţi importatori de dezinfectanţi pentru spitale. În total, sunt 110 tipuri de biocide şi toate vor fi verificate.