Medicul de familie îţi dă reţetă chiar dacă eşti în spital

Ultima actualizare:

    Ce se schimbă în medicină de la 1 iunie
Ce se schimbă în medicină de la 1 iunie

În sfârşit, Guvernul a aprobat pachetul de servicii medicale de bază, care, de la 1 iunie, va intra în vigoare. Printre noutăţi, se regăseşte posibilitatea ca medicii de familie şi specialiştii să elibereze pentru bolnavii cronici internaţi reţete pentru medicamentele şi materialele sanitare necesare.

Asistenţa medicală primară

În cazul supravegherii gravidei s-a introdus testarea pentru hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, în plus faţă de testarea HIV. De asemenea, au fost introduse consultaţii de monitorizare activă pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii îmbolnăvirilor privind: riscul cardiovascular înalt - HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă, boala cronică de rinichi.

O altă noutate o reprezintă consultaţiile preventive de evaluare a riscului individual la adultul fără semne de boală, finalizate prin completa­rea riscogramei. Aşadar, toa­te persoanele fără semne de boală, cu vârsta între 18 şi 39 ani, trebuie să se prezinte la medic o dată la 3 ani, iar toate persoanele asimptomatice cu vârsta peste 40 ani trebuie să meargă la doctor anual.

Pentru prima oară a fost creată posibilitatea ca medicii de familie şi specialiştii să poată elibera pentru pacienţii internaţi cu boală cronică confirmată prescripţie me­dicală pentru medicamentele şi materialele sanitare.

Asistenţa din ambulatoriu

Au fost introduse o serie de investigaţii noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferină, angiografie RMN/segment, testosteron. Totodată, nu se mai regăsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie şi fitoterapie. Acestea pot face obiectul asigurărilor private.

Medicina dentară

În pachetul de servicii de bază se regăsesc consultaţii, servicii profilactice, tratamente protetice şi ortodontice, precum şi alte tratamente (inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă).

Asistenţa spitalicească

Au fost stabilite afecţiunile care pot fi diagnosticate şi tratate în regim de spitalizare de zi: cele pentru care se acordă servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotriţie, implant de cristalin, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală, amniocenteză, biopsie de vilozităţi coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afecţiuni care necesită administrare de me­dicamente pentru care e ne­cesară aprobarea comisii­lor de experţi constituite la ni­velul CNAS, HIV/SIDA.

Dispozitive medicale

Lista dispozitivelor medicale acordate în ambulatoriu a fost revizuită. Prin urmare, a fost introdus dispozitivul ne­cesar pentru copii până la 18 ani cu mucoviscidoză (inhalator salin particule ­uscate de sare cu flux de aer sau oxigen) şi dispozitivul pentru pro­tezarea femeilor cu mastectomie totală, începând cu anul 2015.

- Pentru bolile cronice, medicii pot prescrie unui asigurat medicamente cu şi fără contribuţie personală pentru sublistele A şi B - o prescripţie/mai multe prescripţii lunar, cu maximum 7 medicamente (în prezent, o singură prescripţie).

- Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate şi cu schemă terapeutică stabilă, medicii de specialitate pot prescrie medicamente pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile, perioada fiind stabilită de comun acord de medic şi asigurat. Totodată, a fost majorată de la 3-5 zile la 3-7 zile perioada pentru care pot fi prescrise medicamentele pentru afecţiunile acute. De asemenea, a fost introdusă prescripţia fracţionată atât pentru numărul de medicamente cât şi pentru cantităţile din fiecare medicament.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femei cu crucea in frunte obicei jpg
penthouse new york jpg
WhatsApp Image 2024 11 15 at 11 56 42 AM (1) jpeg
guadelupa shutterstock 2136226577 jpg
harta  drum expres jpg
targ craciun facebook jpg
Incendiu la un bloc din Piatra Neamț FOTO: ISU
Silviu Prigoana  Foto Click (2) JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net