Mii de copii români înfiați de străini își caută familiile biologice

Ultima actualizare:

    Foto: Copiii niciodată uitați ai României
Foto: Copiii niciodată uitați ai României

Și-au trăit copilăria și adolescența departe de locurile natale, dar acum vor să-și cunoască rădăcinile. E vorba de mii de tineri români, dați spre adopție în țări din Occident, care încearcă să-și găsescă originile și părinții care le-au rezervat un trai mai bun. Șansa lor se cheamă „Copiii niciodată uitați ai României”, o pagină de Facebook creată de o româncă stabilită în Irlanda.

Miile de copii români care își caută cu disperare părinții biologici îți arată, de fapt, ce amploare a cunoscut fenomenul adopției după 1989. Sărăcia și privațiunile în primii ani de după Revoluție au dus la destrămarea familiilor. În încercarea disperată de a le oferi un viitor, mulți părinți au acceptat să-și smulgă copiii de la sân, plasându-i în familii occidentale. Unii au păstrat legăturile cu familiile adoptive, alții nu. Un fapt de necontestat este că renunțarea la propriii copii a dat naștere unor adevărate tragedii, căci ce poate fi mai rău pentru un părinte decât să renunțe de bunăvoie la comorile sale?

Însă, cei pe care viața i-a purtat pe alte meleaguri au șansa să-și găsească părinții biologici grație unui grup de discuții creat pe Facebook de o româncă. Copiii niciodată uitați ai României este o pagină responsabilă de întregirea a sute de familii în cei trei ani de existență. A fost realizată în ianuarie 2015 de Ileana Băiescu, o româncă de 39 de ani care trăiește în Irlanda. După cum însăși mărturisește, pagina a fost creată cu scopul de a-i aduce înapoi fratele, Victor, înfiat de o familie din Statele Unite ale Americii. În martie 2016, Ileana l-a găsit, iar acest lucru i-a dat speranță că-i poate ajuta și pe alții să-și găsească familiile. Până acum, cu ajutorul voluntarilor săi, a adus bucurie în rândul a peste 400 de familii.

Peste 20.000 de fani

Pagina creată de româncă are peste 20.000 de fani și urmăritori. Cei mai mulți sunt oameni aflați în căutarea rudelor pierdute, tineri care și-au regăsit părinții, prieteni și cunoscuți ai celor răspândiți în toată lumea, dar și oameni care apreciază munca acestui grup. Aproape că nu există zi în care să nu apară un mesaj nou de ajutor din partea cuiva care își caută originile. Ultimul provine de la Sinek Anelisse-Maria, o tânără născută în România, dar înfiată de o familie din Belgia.


    Anelisse își caută mama româncă, originară din Dumbrăveni (jud. Sibiu)
Anelisse își caută mama româncă, originară din Dumbrăveni (jud. Sibiu)

„Numele meu românesc a fost SINEK ANELISSE-MARIA și am fost născută la data de 10. 07. 1985 în PLOIEȘTI, Județul Prahova. Tatăl meu era de origine nigerian și mama mea, româncă. Am fost adoptată de o familie minunată din Belgia la vârsta de 6 ani, din centrul de plasament, Sinaia. Sunt în căutarea mamei mele, SINEK ROSVITA-MARIA, născută în comuna Dumbrăveni judeţul Sibiu. Mama a locuit o perioadă în Ploiești unde m-am și născut. În documentele mele de adopţie există o adresă din București unde ea locuia în perioadă când am fost adoptată : stada Deleni, nr 2, Bl. T 69, Sc. 2. Ap. 58, Sector 2. Astăzi sunt mama a doi copii și îmi doresc din tot sufletul să o cunosc pe cea care mi-a dat viaţă. Vă mulţumesc tuturor care mă puteţi ajuta să i-au legătura cu ea. Vă rog să DISTRIBUIȚI acest mesaj!”, scrie Anelisse-Maria.

Citește și: Click! i-a găsit familia tinerei din România adoptată în SUA

În căutarea familiei sale biologice este și Robert Marian Dumitru, născut în București, la 20 martie 1992. El speră să-și găsească mama naturală, Doina Dumitru, prin intermediul voluntarilor acestei pagini. Marian a fost internat de la naștere în Leagănul pentru copii numărul 1 București, de unde a fost externat de mamă la 16 martie 1993.


    Marian speră ca mama lui să vadă apelul său de pe Facebook
Marian speră ca mama lui să vadă apelul său de pe Facebook

„De aici, câteva luni mai târziu Marian a fost adoptat în Italia. Mama, acum în vârstă de 46 de ani, locuia pe strada Meseriașilor în București și anterior pe Strada Elizeu, la familia Costică Drăgoi, care i-a asigurat creșterea. Mama biologic, dintr-o relație de concubinaj a mai dat naștere unui copil, Radu Argentina. Această fetiță a fost recunoscută de tatăl ei, deși în perioada adopției lui Marian fetița de 4 ani era de asemenea instituționalizată. Sperăm în găsirea mamei biologice Dumitru Doina și a sorei vitrege, Radu Argentina. Vă rugăm foarte mult să DISTRIBUIȚI apelul acestui tânăr cu speranța că împreună vom reuși să-i găsim familia biologic”, se arată pe pagina Copiii niciodată uitați ai României.

Și-a regăsit cei șase frați pierduți în copilărie

Ileana Cunniffe Băiescu este dovada vie că minunile au loc pe pământ. Povestea ei de viață ar trebui să inspire orice român aflat în căutarea rudelor sale, indiferent în ce colț al lumii s-ar afla. Ileana provine dintr-o familie cu zece copii. La scurt timp după Revoluție și-a pierdut șase frați, copii care au fost încredințați spre adopție în SUA, Anglia și Irlanda.

„În vara anului ’90, urma să trec clasa a șaptea, însă în vara aceea mătușa mea de la Câmpina a venit la ai mei și m-a cerut să petrec vacanța la ei. A fost o vacanță frumoasă, am fost cu ei la mare, a fost minunat până când m-au adus înapoi cu o zi înainte de începerea noului an școlar. Când am ajuns însă acasă, șase dintre frații mei nu mai erau. Fuseseră dați spre adopție. Aveam mâinile pline cu cadouri pentru ei, de la Câmpina. Toată vara strânsesem câte ceva să le aduc lor, iar ei nu mai erau. A fost un șoc pentru mine, mai ales că eu nu am putut să-mi iau rămas bun, să le fiu alături, să-i văd pentru ultima dată, să îi rog pe părinţii lor să le spună mereu despre noi, cei rămași în urmă, şi să aibă mare grijă de ei”, declara Ileana, în decembrie 2017, pentru libertatea.ro.


    Ileana Cunniffe Băiescu și fratele ei Victor, în martie 2016. S-au regăsit după 26 de ani
Ileana Cunniffe Băiescu și fratele ei Victor, în martie 2016. S-au regăsit după 26 de ani

Ani la rând a suferit enorm din cauză că nu și-a mai putut vedea frații, însă speranța a încept să renască atunci când a găsit indicii despre evoluția a doi dintre ei. Trăiau în Irlanda, unde a dat de urma altor doi frați. „Patru dintr-o lovitură”, iar asta a determinat-o să apese și mai mult pedala de accelerație pentru identificarea lui Victor, înfiat în SUA, și a Taniei, care începuse o nouă viață în Anglia. Și-a găsit sora în 2008, în Manchester, iar pe Victor – opt ani mai târziu. Ironia sorții a fost că el se mutase cu mulți ani în Anglia. În ultimii 20 de ani locuise la mai puțin de o oră și jumătate de sora lui, Tania, fără să știe de existența ei.   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene si Albert de Monaco Facebook2 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net