Mii de oameni din toată țara au ieșit din nou în stradă. Rezultatul?
Mii de oameni cu credite în franci elvețieni din Bucureşti, Constanţa, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi au ieșit azi din nou în stradă. Unii, cu copii de mână, au îndurat gerul cumplit și și-au strigat nemulțumirile, sperând că doar uniți pot schimba ceva. În tot acest timp, ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, ridica din umeri la televizor.
”Am luat un credit în 2008, rata era de 2.000 de lei, acum a sărit de 4.000. Credeți că salariul meu s-a dublat în această perioadă? Ei bine, nu! Muncesc și trăiesc doar cât să plătesc rata la bancă și tot nu ajunge. Din munca mea, din taxele și impozitele pe care le plătesc la stat, sunt susținuți toți asistații social din țara asta. Dar când vine vorba să fiu și eu măcar protejată de abuzuri, nu să primesc vreo pomană, statul spune că nu se bagă”, a povestit Claudia N, o mămică din București care a ieșit azi în Piața Constituției din București.
”Mie mi-a crescut rata cu 1.000 de lei într-o lună. Enorm!!!! Oare până când o să mai îndurăm? Voi porni un proces individual orice ar fi. Nu mai permit nimanui să își bată joc”, promite Adriana Nicoleta Rosu pe pagina de Facebook a Grupului Clienților cu Credite în CHF. ”Azi, la tv, se vorbea doar despre Elena Udrea și Mioara Roman. Bietele "doamne"... au necazuri. Noi, cele care ne-am însoțit soții în stradă să cerem dreptate, cele care muncim să plătim ratele la o casă în care să ne creștem copiii, suntem insignifiante, "prostimea"... Unde ne sunt valorile? Cine ne protejează pe noi?”, întreba Florentina Ilica.
Fiecare dintre cei care au scandat azi în marile orașe ale țării are povestea lui și drama lui. Pe toți îi unește, însă, jugul băncilor și au ieșit pentru a doua oară în stradă să semnaleze abuzurile la care sunt supuși. În tot acest timp, soluția ministrului Finanțelor la Realitatea Tv era veșnica ”electorata”, la care s-ar încadra, spune demnitarul, 51% dintre cei împrumutați. Ce se întâmplă cu restul?
”Ne-ar fi plăcut să se puncteze ca noi nu cerem bani de la Stat. Vrem ca Statul sa ne protejeze prin a obliga băncile să își asume responsabilitatea. Rușine D-lui Ministru al Finanțelor! Susține în continuare că avem solicitări nerealiste. Că acceptăm doar cursul de la data semnării. NIMIC MAI FALS. Vrem să împărțim cu BNR și Băncile responsabilitatea. Ba mai mult, cu fiecare miting organizat, începem să ne dorim și demisia conducerii BNR pentru acțiuni părtinitoare, declarații mincinoase și prezentarea unor date fără acoperire”, a declarat Andreea Cristoforidis, unul dintre liderii grupului clienților cu credite în CHF.