Mii de români se închină azi la moaștele Sfântului Nectarie, ocrotitorul familiilor

Ultima actualizare:

    Credincioșii au stat și în ploaie pentru a se închina la Sfântul Nectarie
Credincioșii au stat și în ploaie pentru a se închina la Sfântul Nectarie

În ziua prăznuirii Sfântului Nectarie de la Eghina, mii de bucureșteni au ieșit din case pentru a se închina la Mânăstirea Radu Vodă. Din anul 2002 încoace, o parte din rămățițele pământești ale sfântului sunt scoase în fața lăcașului pentru a fi atinse de cei care cred în harul său. Sfântul Nectarie, considerat ocrotitorul familiilor, e cunoscut pentru minunile sale, săvârșite atât din timpul vieții, cât și după moartea sa.

Sfântul Nectarie e sărbătorit de credincioșii ortodocși în fiecare an, pe data de 9 noiembrie. Începând cu anul 2002, Mânăstirea Radu Vodă din București este un adevărat loc de pelerinaj pentru românii din toată țara, datorită moaștelor donate de un arhiereu grec. Miercuri dimineață, cele două racle cu rămășițele pământești ale Sfântului Nectarie și ale Sfântului Efrem cel Nou au fost scoase din mânăstire și așezate într-un baldachin în imediata apropiere a lăcașului. Începând cu ora 9.00, credincioșii au putut trece prin dreptul lor pentru a le atinge. Seara, în jurul orei 17.00, PS Timotei Prahoveanul a oficiat slujba de priveghere în cinstea Sfântului Nectarie.


    PS Timotei Prahoveanul a oficiat slujba de priveghere. Foto: Mânăstirea Radu Vodă
PS Timotei Prahoveanul a oficiat slujba de priveghere. Foto: Mânăstirea Radu Vodă

Joi dimineață, pe o ploaie măruntă, credincioșii au venit din nou să se închine la cel despre care se spune că a binecuvântat cu prunci familiile care aveau dificultăți în a avea urmași. Cei care nu au reușit să aibă copii pe cale natural știu că există o rugăciune care i-a ajutat pe mulți alții înaintea lor. Rugăciunea sună așa:

Rugăciunea soţilor care nu au copii

„Binecuvantat ești Tu, Dumnezeul părinţilor noştri, şi binecuvântat este numele Tău cel sfânt şi slăvit întru toţi vecii! Să Te binecuvânteze pe Tine cerurile şi toate făpturile Tale! Tu ai făcut pe Adam şi Tu ai făcut pe Eva, femeia lui, pentru a-i fi ajutor şi sprijin, şi din ei s-a născut neamul omenesc. Tu ai zis: Nu este bine să fie omul singur; să-i facem un ajutor asemenea lui. Şi acum, Doamne, nu plăcerea o caut, luând pe femeia mea, ci o fac cu inima curată. Binevoieşte de a avea mila de ea şi de mine şi a ne duce împreună până la bătrâneţe!, s-a rugat Ţie Tobie, iar Tu i-ai umplut casa de binecuvântare şi i-ai dăruit copii ca răspuns la cererile sale. Doamne, pustii sunt casele fără copii, şi triste inimile soţilor care nu au urmaşi. Chiar dacă nu avem credinţa drepţilor, care pentru rugăciunile lor s-au învrednicit să aiba copii, pentru mila Ta cea nemăsurată nu ne lăsa, Atotputernice Doamne, ci vezi suspinul inimilor noastre. Umple-ne casa de bucuria pe care o aduc copiii, iar pe noi întăreşte-ne ca să îi creştem pe ei cu dragoste şi înţelepciune în dreapta credinţă, spre slava Numelui Tau şi a Sfintei Tale Biserici. Amin!”

Îi scria scrisori lui Iisus

Copilăria lui Anastasie (a căpătat numele Nectarie abia după sanctificare) a fost una extrem de grea. De fapt, așa a fost copilăria multora în acele vremuri (jumătatea secolului al XIX-lea). În ciuda dificultăților, avea o legătură specială cu Iisus Hristos, căruia îi scris scrisori. Se zice că, într-o iarnă, când familia lui nu mai avea nici ce băga în gură, a luat un creion și și-a îndreptat ruga spre protectorul său:

„Hristoase al meu, hainele mi s-au rupt, pantofii mi s-au stricat şi mi-e frig. Din ce-mi dă stăpânul nu-mi ajunge nici de mâncare. N-am reuşit să trimit aproape nimic mamei mele, care este săracă. Ce să mă fac acum? Cum ies eu din iarnă, Doamne? Ajută-mă! Mă închin Ţie!  Robul Tău,  Anastasie”. Scrisoarea a ajuns pe mâna unui vecin de-al lui, om bun la inimă, care vrând să-i facă o bucurie, a pus într-un pachet haine din lână groasă, ceva de mâncare, ciorapi, încălțăminte călduroasă și a semnat: „De la Hristos, pentru Anastasie”.


    Sfântul Nectarie
Sfântul Nectarie

Minunile Sfântului Nectarie

Se spune despre Anastasie că îmblânzea şerpii, alunga lăcustele roşii, aducea ploaia în vreme de secetă, vindeca bolnavii. Minunile s-au înmulţit după moartea sa, cumplita sa moarte. Există mărturii contemporane despre minunile săvârşite în zilele noastre. Sfântul Nectarie este vindecător al bolnavilor, de unde şi denumirea de „Taumaturgul“. Sfintele sale moaşte se află la Mănăsirea „Sfânta Treime“ din insula Eghina, de unde foarte mulţi credincioşi pleacă vindecaţi sufleteşte şi trupeşte. Sfântul Nectarie a trecut la cele veşnice la 8 noiembrie 1920, după ce a îndurat un an şi jumătate chinurile cancerului. A fost înmormântat în mănăstirea sa, „Sfânta Treime“, de ieromonahul iconar Sava care, mai târziu, a pictat prima icoană a sfântului. După moarte, s-a descoperit că din trupul lui izvorau picături de mir, iar Patriarhia Ecumenică din Constantinopol l-a proclamat sfânt al Bisericii în 1961, cu pomenirea pe 9 noiembrie. 

Procesiune religioasă la Biserica Sf. Mare Mucenic Mina

Vineri şi sâmbătă, traficul rutier pe strada C.F. Robescu, situată în apropierea Pieţei Unirii din Capitală, va fi restricționat, anunță reprezentanții Poliției Rutiere București. La Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina” vor avea loc manifestări religioase prilejuite de hramul bisericii. Pentru buna desfășurare a activității, începând cu data de 10 noiembrie, ora 7.00,  și până la 11 noiembrie, ora 23.00, se va închide traficul rutier pe strada C.F. Robescu, între Bd. Hristo Botev și strada Dunărea Albastră.

Fragmente din sfintele moaşte ale Sfântului Mucenic Mina, care sunt păstrate în lăcașul de cult din Bucureşti, sunt scoase în curtea bisericii, pentru ca pelerinii să se poată închina. Moaştele Sfântului Mare Mucenic Mina se află la biserica bucureşteană din anul 1874.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene si Albert de Monaco Facebook2 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net