Milişăuţi, locul vestit pentru varza în saramură. Murăturile după care-ţi lasă gura apă

Ultima actualizare:

    Produsele lui Nea Petru sunt căutate de muşterii din toată ţara
Produsele lui Nea Petru sunt căutate de muşterii din toată ţara

O friptură bună fără murături e ca judeţul Suceava fără Milișăuți! Localitatea aflată în sudul depresiunii Rădăuți a devenit cunoscută pentru producţia de varză şi de castraveţi, dar mai ales pentru murăturile delicioase.

Cine a gustat murăturile de Milişăuţi le va căuta şi a doua oară, se laudă locuitorii comunei devenite oraş în 2004. În aşezarea suceveană, ocupaţia de bază e agricultura. Anual, pe 500 de hectare, locuitorii din Milișăuți cultivă varză, recolta ridicându-se la circa 16.000 de tone. Şi castraveţii sunt cultivaţi pe suprafeţe mari.

Tradiția de a pune murături datează din 1933, când Eudochia Danileț a vândut în satele din apropiere butoaie cu castraveți murați, apoi în pieţele din Galaţi. Succesul femeii i-a făcut și pe ceilalți săteni să producă și să vândă varză și castraveți murați.

"Noi dăm varza murată cu 3 lei kilogramul"

„Avem mult de lucru, bagi mulţi bani și îi primești înapoi pas cu pas”, spune Petru Seniuc, unul dintre cultivatorii de varză din Milișăuți. Bărbatul dezvăluie că, an de an, investește în jur 15.000 de lei în agricultură, iar veniturile obținute depășesc puţin suma de 30.000 de lei.

Nea Petru are un teren de 1,7 hectare, iar din cele opt tone de varză obţinute, aproximativ şapte tone merg la saramură. Varza murată se vinde la Milişăuţi din august și până la începutul lunii mai. “Dacă în piaţă e 5 lei, un kilogram de varză murată se vinde la noi cu 3 lei. Castraveții muraţi îi dăm cu 6 lei kilogramul, iar gogonelele - cu 5 lei.  Avem şi produse speciale: gogoșari umpluți cu conopidă, ardei umpluți cu varză tocată sau castraveți cu sfeclă roșie”, se laudă agricultorul.

Pe lângă clienții din întreaga țară, care vin la el ca să-şi facă provizii pentru iarnă, nea Petru furnizează murături și restaurantelor și pensiunilor din zonă. Produsele din Milișăuți au ajuns deja şi în magazine din Marea Britanie, Spania și Italia.

Reţeta verzei murate de Milişăuţi


    Murăturile au un gust aparte datorită butoaielor de lemn
Murăturile au un gust aparte datorită butoaielor de lemn

Petru Seniuc a dezvăluit, pentru adevarul.ro, secretul produselor sale. „Toate murăturile sunt conservate în butoaie mari de lemn, iar gustul obținut nu se poate compara vreodată cu cel al murăturilor dintr-un vas de sticlă sau de plastic. Pe lângă saramura de la Cacica, pe care o folosim pentru murat, adăugăm usturoi, țelină și hrean. Doar aşa obținem produse de calitate”, zâmbeşte nea Petru. 

Citeşte articolul complet şi vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
marcel bartic colind jpg
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net