Militari din 15 ţări, blindate Piranha 5 şi avioane F-16 Fighting Falcon la Parada Militară

Ultima actualizare:

    Militarii români şi-au  sincronizat mişcările  la repetiţiile derulate duminică Fotografii: Statul Major al Forţelor Terestre/Shutterstock/Laurenţiu Turoi/Bogdan Pantilimon
Militarii români şi-au sincronizat mişcările la repetiţiile derulate duminică Fotografii: Statul Major al Forţelor Terestre/Shutterstock/Laurenţiu Turoi/Bogdan Pantilimon

Ziua Naţională a României! În Capitală, Parada Militară se anunţă un spectacol, aşa că sunteţi aşteptaţi la Arcul de Triumf. Peste 1.500 de militari şi mijloace tehnice terestre şi aeriene vor participa la ceremonie. Duminică s-au desfăşurat ultimele repetiţii pentru evenimentul programat azi, de la ora 11.00, şi transmis în direct de Pro TV.

Poftiţi la ceremonia de la Arcul de Triumf! Parada de 1 Decembrie va fi comandată de locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Gheorghiţă Vlad, care este la bază tanchist. Printre alte misiuni, generalul cu trei stele a activat, în 2007, ca ofiţer de stat major în cadrul Comandamentului Multinaţional al Forţei în Irak.


    F-16 Fighting Falcon,  unul dintre cele  mai performante  avioane de luptă din lume
F-16 Fighting Falcon, unul dintre cele mai performante avioane de luptă din lume

 „Vor participa 1.500 de militari din toate structurile de apărare şi ordine publică”, a explicat comandantul Paradei Naţionale. Ofiţerii şi subofiţerii de la Apărare, Interne şi SRI îi vor avea alături anul acesta şi pe colegii lor de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). „Este pentru prima oară când militarii vor defila în uniformă combat, pentru a da un semnal de securitate, în contextul riscurilor din vecini”, a adăugat generalul-locotenent Gheorghiţă Vlad.


    Redutabilele blindate Piranha  nu vor lipsi de la defilare
Redutabilele blindate Piranha nu vor lipsi de la defilare

Moment de reculegere

La începutul ceremoniei se va intona imnul naţional al României, concomitent cu executarea a 21 de salve de tun, urmate de depunerea unei coroane de flori de către preşedintele României, Klaus Iohannis, în memoria eroilor români, precum şi a celor ucişi de virusul SARS-CoV-2. La ceremonie va fi păstrat un moment de reculegere, scrie adevarul.ro.


    Un moment emoţionant:  trecerea trupelor  pe sub Arcul de Triumf
Un moment emoţionant: trecerea trupelor pe sub Arcul de Triumf

În premieră, anul acesta vor participa şi transportoarele blindate Piranha 5 şi formaţii cu sisteme de rachete Himars şi Patriot, toate aceste echipamente intrând de curând în dotarea militarilor români. Conform unor surse militare, în timpul festivităţilor, spectatorii vor putea vedea, între altele, blindate HMMWV „Humvee”, TAB B33 „Zimbru” – 8X8, Piranha IIIC sau MLI-84M „Jderul”. În plus, Forţele Aeriene Române vor participa cu şase avioane de luptă F-16 Fighting Falcon din escadrila 53 Warhawks de la baza aeriană 86 Borcea, dar şi cu mai multe aeronave de transport C-27J Spartan şi C-130 Hercules, care au fost des utilizate în misiuni de urgenţă pe perioada pandemiei, pentru transferul de bolnavi sau materiale sanitare. La paradă participă şi militari români, şi aliaţi din 15 ţări - Albania, Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Regatul Unit al Marii Britanii, Turcia şi Statele Unite ale Americii.


    Şi elicopterele  militare  vor survola  cerul Capitalei
Şi elicopterele militare vor survola cerul Capitalei

Astăzi, între orele 5.00 şi 17.00, va fi blocat traficul rutier pe Şoseaua Kiseleff şi pe străzile adiacente, între Piaţa Victoriei, Piaţa Arcului de Triumf şi Piaţa Presei Libere.

Pot veni şi nevaccinaţii

Conform precizărilor făcute de autorităţi, oricine va putea participa la Parada de 1 Decembrie, întrucât interdicţia de intrare la festivităţi pentru cei nevaccinaţi este valabilă doar pentru zona oficială. „Accesul persoanelor în afara zonei oficiale la ceremonii este permis cu asigurarea unei distanţe de minimum un metru între participanţi, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2”, a anunţat Raed Arafat, secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).


    Participanţii la paradă vor vedea  şi lansatoarele de rachete
Participanţii la paradă vor vedea şi lansatoarele de rachete

Click! spune

La 1 Decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia a adoptat rezoluţia care atesta unirea tuturor provinciilor istorice locuite de români în cuprinsul aceluiaşi stat naţional - România (formată, până la acel moment, doar din Ţara Românească şi Moldova). Pe 11 decembrie 1918, regele Ferdinand a ratificat Legea Unirii printr-un decret. Legea Unirii a fost votată ulterior de Adunarea Deputaților. Recunoașterea diplomatică a Marii Uniri a solicitat eforturi pe parcursul următorilor ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net