Ministrul Educației, despre închiderea școlilor: ”Trebuie să plătim cu toții un preț”

Ultima actualizare:

Ministrul Educației a comentat propunerea ca școlile să se închidă în funcție de gradul de ocupare a paturilor din spitalele Covid. Sorin Cîmpeanu a declarat că, oricât de cinică ar părea o asemenea decizie, ”trebuie să plătim cu toții un preț”.

Ministrul Educației este de acord cu criteriul propus de ministerul Sănătății pentru școala online
Ministrul Educației este de acord cu criteriul propus de ministerul Sănătății pentru școala online

Valul 5 al pandemiei de coronavirus ar putea aduce o nouă închidere a școlilor. Chiar dacă produce simptome mai puțin grave decât tulpinile anterioare, varianta Omicron este cea mai contagioasă de până acum, așa că autoritățile încearcă să limiteze efectectele asupra sistemului sanitar.

Astfel, ministerul Sănătății a propus ca decizia de închidere a școlilor să fie luată în funcție de gradul de ocupare a paturilor destinate bolnavilor de de Covid din spitale. Întrebat dacă nu i se pare cinică ideea ca şcolile să funcţioneze fizic sau online în funcţie de acest criteriu, Sorin Cîmpeanu a declarat, duminică, la Prima TV, că acest lucru poate fi considerat cinic. 

”Este greu de răspuns. Poate, dintr-o anumită perspectivă. Dintr-o singură perspectivă poate fi privit şi aşa cum spuneţi dumneavoastră, însă atâta vreme cât noua variantă a virusului SARS-CoV-2, Omicron, afectează foarte mult şi persoanele vaccinate şi persoanele nevaccinate, atâta vreme cât vaccinarea pe care am susţinut-o şi o susţin şi în continuare nu mai protejează, nu mai poate fi o parte a soluţiei.

Atâta vreme cât vedem bine, din fericire, efectele acestui Omicron sunt cu 70-80 la sută mai puţin grave, mai ales dacă eşti vaccinat, ai o protecţie suplimentară. Dacă nu ai comorbidităţi, cred că deja poţi să stai mai liniştit. Este vorba de gestiune a riscului, este vorba de a evita acele cazuri grave, pentru că se vede că nu putem să evităm multiplicarea acestui virus, dar trebuie să evităm agravarea din perspectivă medicală”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Școlile ar urma să se închidă dacă sunt ocupate 75% dintre paturile Covid

Ministrul Cîmpeanu a explicat că gradul de ocupare a paturilor Covid est eun indicator bun pentru gravitatea situației dintr-o localitate.   

”Atunci când atingi un grad de ocupare de 75 la sută din numărul total de paturi destinate pacienţilor cu COVID  într-un judeţ, înseamnă că în acel judeţ ai o problemă cu presiunea pe spitale şi scade şansa de a mai trata cazurile care ar putea deveni grave. În această situaţie, Ministerul Sănătăţii a făcut această propunere, am discutat-o în detaliu şi am înţeles că într-o astfel de situaţie trebuie să plătim cu toţii un preţ”, a afirmat Cîmpeanu. 

Cîmpeanu a exclus ideea ca părinții să ia decizia trecerii școlilor în online. ”Este o inepţie. În şcoală, profesorul este cel care trebuie să hotărască. Oricât de mult s-ar schimba societatea, profesii precum cea de dascăl sau de medic nu vor dispărea”, a precizat Cîmpeanu.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net