Octavian Jurma: «Nu doresc nimănui să afle pe propria piele cât de „blândă" este Omicron»

#Coronavirus

Deși mai multe studii au arătat ca varianta Omicron a coronavirusului este mai ușoară decât cele precedente, medicul Octavian Jurma avertizează cetățenii să nu se culce pe o ureche și să nu renunțe la a se vaccina. 

Octavian Jurma a vorbit despre varianta Omicron Foto: Arhivă personală
Octavian Jurma a vorbit despre varianta Omicron Foto: Arhivă personală

Epidemiologul Octavian Jurma s-a arătat deranjat de lejeritatea cu care varianta Omicron a virusului este considerată „mai blândă” și, prin urmare, oamenii aleg, spre exemplu, să nu se mai imunizeze. Acesta a avertizat că nu trebuie să considerăm că greul a trecut, varianta nouă fiind capabilă să facă și ea victime, fiind și extrem de contagioasă.

Octavian Jurma, despre varianta Omicron

Singurul lucru care se mișcă în România mai repede decât Omicron este negarea să. Nu am văzut un consens mai rapid că este "mult mai blandă" decât orice altă varianta. De la "vaccin natural" la "este la fel de blanda că o gripă" mai e un pas să sărbătorim în stradă finalul pandemiei.

Poate că va fi așa, toți suntem însetați de vești bune după 2 ani de pandemie, dar am mai sărbătorit odată sfârșitul pandemiei, tot în România. După care a urmat cel mai mare dezastru pe timp de pace din istoria noastră. Nu e de mirare că suntem frustrați și furioși.

Nu putem însă învinge un dușman dacă tot ce facem este să așteptăm pasivi victoria altora. (..) De fiecare dată când aud la televizor în România "varianta Omicron este mult mai blanda decât..." mă apucă disperarea”, și-a început epidemiologul mesajul.

Octavian Jurma: „Omicron poate ucide”

Octavian Jurma a subliniat din nou importanța vaccinului și a explicat că Omicron este, într-adevăr” „mai blândă”, însă cu ajutorul serului.

Deci "mult mai blandă" înseamnă în cele mai fericit caz pentru România, că "doar" jumătate din cei care sunt spitalizați vor avea nevoie de terapie intensivă, nicidecum că "pandemeia s-a terminat și asta e valul de adio.

Să ne bucurăm așadar că Omicron este cu certitudine mai puțin severă decât Delta dar să nu exagerăm fluturând steagul victoriei prin nevaccinare, dimpotrivă să subliniem că exact vaccinul este botnița care îmblânzește mușcătura Omicron. Omicron (..) poate ucide, chiar așa blând cum pare, 1% din cei confirmați în România.

Pentru cei vulnerabili și nevacinati îmi mențin afirmația: Omicron va găși cu mai multă ușurință persoanele vulnerabile decât Delta și adaug:

Cu cât ești mai vulnerabil cu atât ai mai multă nevoie de de vaccin și trebuie să te ferești mai bine de infectare”, a adăugat medicul.

Jurma: „Nu doresc nimănui să afle pe propria piele cât de "blandă" este Omicron”

De asemenea, acesta a explicat că un coleg de-al său s-a infectat recent și nu se simte bine, chiar dacă este vaccinat. Astfel, spune Jurma, nu vrea să se gândească cum ar fi stat situația dacă respectivul nu era deloc imunizat împotriva COVID.

Un coleg m-a anunțat că s-a infectat și el și toată familia să. Nu îi este bine chiar dacă are și boosterul făcut. Nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost fără booster și mă rog pentru sănătatea lui.

Nu doresc nimănui să afle pe propria piele cât de "blandă" este mușcătura Omicron dacă nu i-a pus botnița prin vaccinare”, a conchis Jurma.

image
image
image
image
image
image
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net