Când va fi gata vaccinul Pfizer pentru tulpina Omicron. Compania, la concurență cu Moderna

#Coronavirus 11 ianuarie 2022

Pfizer și Moderna se întrec în producerea primului vaccin anti Covid-19 adaptat pentru tulpina Omicron, mult mai contagioasă decât celelalte variante ale virusului.

article img
Vaccinul Pfizer pentru varianta Omicron ar putea fi gata în martie

Directorul Pfizer anunță că vaccinul adaptat pentru tulpina Omicron va fi gata în martie. Omologul său de la Moderna susține că un vaccin similar ar putea fi gata în toamna acestui an.

„Nu ştiu dacă vom avea nevoie de el şi nici cum va fi utilizat, dar noi vom fi pregătiţi. Uzina noastră a început deja producţia”, a declarat Albert Bourla, CEO-ul companiei Pfizer, pentru postul TV american CNBC.

Grupul Pfizer a început să lucreze la o nouă versiune a vaccinului său anti COVID-19 în luna noiembrie. Scopul declarat a fost acela de a anihila varianta Omicron, care se dovedise deja mult mai contagioasă decât variantele precedente.

Bourla speră ca noul vaccin să protejeze mai eficient împotriva infectării, în condițiile în care vaccinul deja existent pe piață și folosit la scară largă protejează împotriva formelor grave de boală și a spitalizării.

„Sperăm să putem ajunge la un produs care să protejeze mult mai bine împotriva infectărilor în special, deşi protecţia împotriva spitalizărilor şi a cazurilor severe este încă rezonabil de bună cu vaccinurile actuale, dacă aţi primit a treia doză”, susține Albert Bourla.

Este nevoie de a patra doză de vaccin?

Reprezentantul Pfizer discută și oportunitatea celei de-a patra doze de vaccin, pentru care mai este nevoie de câteva studii.

În ceea ce privește compania Moderna, CEO-ul Stephane Bancel susține că se lucrează la o doză de rapel care ar trebuie să fie gata în toamnă, cu efect asupra variantei Omicron. Această nouă variantă de vaccin de la Moderna va intra în curând în etapa studiilor clinice.

„Discutăm în prezent cu reprezentanţii sectorului sanitar din toată lumea pentru a decide în legătură cu ceea ce noi credem că este cea mai bună strategie privind rapelul potenţial din toamna anului 2022”, a declarat Bancel pentru CNBC.

„Credem că noua versiune a vaccinului va conţine substanţa activă pentru a combate Omicron, dar ar putea conţine şi alte elemente”, a adăugat Stephane Bancel.