E oficial! Omicron, mult mai blând decât tulpina Delta. Pe ce se bazează specialiștii
Specialiștii britanici au efectuat două studii în încercarea de a afla cât de agresivă este tulpina Omicron, iar veștile sunt bune. Se pare că tulpina sud africană, deși este mult mai contagioasă decât Delta, este și mult mai blândă. Prin urmare, o persoană infectată ar putea avea simptome mult mai ușoare, iar riscul de a ajunge la spital sau cel de deces sunt și ele mult mai mici.
Două noi lucrări pretipărite se adaugă la dovezile deja existente care arată că varianta Omicron este mai blândă decât Delta. Specialiștii au declarat că e puțin probabil ca tulpina sud africană să provoace boli severe și spitalizare, comparativ cu varianta Delta, scrie CNN.
Omicron este asociat cu o reducere cu două treimi a riscului de spitalizare cu Covid-19 în comparație cu Delta, sugerează un studiu, publicat online, miercuri, de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, Scoția.
Cealaltă lucrare, postată marți pe serverul online medrxiv.org, sugerează că persoanele infectate cu Omicron au avut șanse cu 80% mai mici de a fi internate în spital în comparație cu pacienții infectați cu Delta.
Însă, specialiștii avertizează că, odată ce un pacient a fost spitalizat, nu a existat nici o diferență în ceea ce privește riscul de boală severă.
Ambele studii includ date preliminare și nu au fost încă publicate într-o lucrare oficială.
Omicron, mai blândă, dar mult mai contagioasă
Studiul din Scoția a inclus date despre 23.840 de cazuri Omicron și 126.511 de cazuri Delta, înregistrate în perioada 1 noiembrie și 19 decembrie. Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, Universitatea din Strathclyde și Public Health Scotland au comparat simptomele tuturor pacienților, iar rezultatele au fost uimitoare. Doar 15 internări în rândul celor cu Omicron în comparație cu cele 856 înregistrate în rândul pacienților infectați cu Delta.
„Reducerea cu două treimi a spitalizării tinerilor vaccinați cu schemă completă în comparație cu Delta indică faptul că Omicron este mai blând” a declarat James Naismith, director al Institutului Rosalind Franklin și profesor de studii structurale de la Universitatea din Oxford. „Studiul este riguros, dar este devreme să ne pronunțăm acum. Datele problemei s-ar putea schimba puțin în săptămânile următoare”.
Deși reducerea cu două treimi a spitalizărilor este semnificativă, Omicron poate provoca boli severe la persoanele vaccinate cu două doze. Iar asta din cauza faptului cu tulpina este foarte contagioasă. Astfel, dacă Omicron continuă și în viitor să se răspândească cu o așa repeziciune, este posibil să avem de-a face cu mai multe spitalizări decât cele provocate de tulpina Delta. Și ne referim la populația dublu vaccinată”, a mai precizat specialistul.
Un alt studiu publicat de Imperial College relevă același lucru și anume că o persoană infectată cu Omicron are șanse mult mai mici de a dezvolta o boală gravă. Specialiștii au urmărit toate cazurile de SARS-CoV-2 care au fost confirmate prin teste PCR în perioada 1 - 14 decembrie. Cercetarea a fost realizată de Centrul Colaborator al OMS pentru Boli Infecțioase, Centrul MRC pentru Analiza Globală a Bolilor Infecțioase, Institutul Jameel și Colegiul Imperial din Londra.