E oficial! Omicron, mult mai blând decât tulpina Delta. Pe ce se bazează specialiștii

#Coronavirus 23 decembrie 2021

Speciali╚Ötii britanici au efectuat dou─â studii ├«n ├«ncercarea de a afla c├ót de agresiv─â este tulpina Omicron, iar ve╚Ötile sunt bune. Se pare c─â tulpina sud african─â, de╚Öi este mult mai contagioas─â dec├ót Delta, este ╚Öi mult mai bl├ónd─â. Prin urmare, o persoan─â infectat─â ar putea avea simptome mult mai u╚Öoare, iar riscul de a ajunge la spital sau cel de deces sunt ╚Öi ele mult mai mici. 

image

Dou─â noi lucr─âri pretip─ârite se adaug─â la dovezile deja existente care arat─â c─â varianta Omicron este mai bl├ónd─â dec├ót Delta. Speciali╚Ötii au declarat c─â e pu╚Ťin probabil ca tulpina sud african─â s─â provoace boli severe ╚Öi spitalizare, comparativ cu varianta Delta, scrie CNN.

Omicron este asociat cu o reducere cu dou─â treimi a riscului de spitalizare cu Covid-19 ├«n compara╚Ťie cu Delta, sugereaz─â un studiu, publicat online, miercuri, de cercet─âtorii de la Universitatea din Edinburgh, Sco╚Ťia.

Cealalt─â lucrare, postat─â mar╚Ťi pe serverul online medrxiv.org, sugereaz─â c─â persoanele infectate cu Omicron au avut ╚Öanse cu 80% mai mici de a fi internate ├«n spital ├«n compara╚Ťie cu pacien╚Ťii infecta╚Ťi cu Delta. 

├Äns─â, speciali╚Ötii avertizeaz─â c─â, odat─â ce un pacient a fost spitalizat, nu a existat nici o diferen╚Ť─â ├«n ceea ce prive╚Öte riscul de boal─â sever─â.

Ambele studii includ date preliminare ╚Öi nu au fost ├«nc─â publicate ├«ntr-o lucrare oficial─â. 

Omicron, mai blândă, dar mult mai contagioasă

Studiul din Sco╚Ťia a inclus date despre 23.840 de cazuri Omicron ╚Öi 126.511 de cazuri Delta, ├«nregistrate ├«n perioada 1 noiembrie ╚Öi 19 decembrie. Cercet─âtorii de la Universitatea din Edinburgh, Universitatea din Strathclyde ╚Öi Public Health Scotland au comparat simptomele tuturor pacien╚Ťilor, iar rezultatele au fost uimitoare. Doar 15 intern─âri ├«n r├óndul celor cu Omicron ├«n compara╚Ťie cu cele 856 ├«nregistrate ├«n r├óndul pacien╚Ťilor infecta╚Ťi cu Delta. 

ÔÇ×Reducerea cu dou─â treimi a spitaliz─ârii tinerilor vaccina╚Ťi cu schem─â complet─â ├«n compara╚Ťie cu Delta indic─â faptul c─â Omicron este mai bl├óndÔÇŁ a declarat James Naismith, director al Institutului Rosalind Franklin ╚Öi profesor de studii structurale de la Universitatea din Oxford. ÔÇ×Studiul este riguros, dar este devreme s─â ne pronun╚Ť─âm acum. Datele problemei  s-ar putea schimba pu╚Ťin ├«n s─âpt─âm├ónile urm─âtoareÔÇŁ.

De╚Öi reducerea cu dou─â treimi a spitaliz─ârilor este semnificativ─â, Omicron poate provoca boli severe la persoanele vaccinate cu dou─â doze. Iar asta din cauza faptului cu tulpina este foarte contagioas─â. Astfel, dac─â Omicron continu─â ╚Öi ├«n viitor s─â se r─âsp├óndeasc─â cu o a╚Öa repeziciune, este posibil s─â avem de-a face cu mai multe spitaliz─âri dec├ót cele provocate de tulpina Delta. ╚śi ne referim la popula╚Ťia dublu vaccinat─âÔÇŁ, a mai precizat specialistul. 

Un alt studiu publicat de Imperial College relev─â acela╚Öi lucru ╚Öi anume c─â o persoan─â infectat─â cu Omicron are ╚Öanse mult mai mici de a dezvolta o boal─â grav─â. Speciali╚Ötii au urm─ârit toate cazurile de SARS-CoV-2 care au fost confirmate prin teste PCR ├«n perioada 1 - 14 decembrie. Cercetarea  a fost realizat─â de Centrul Colaborator al OMS pentru Boli Infec╚Ťioase, Centrul MRC pentru Analiza Global─â a Bolilor Infec╚Ťioase, Institutul Jameel ╚Öi Colegiul Imperial din Londra.

oana zavoranu jpg
adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
maria dragomiroiu
cristina siscanu 1 jpeg
image png
cub radu stefan banica png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg
4 printul andrew profimedia 0652894124 jpg jpeg
ioan niculae jpeg
inceput de an scolar jpeg