Ce doză de vaccin oferă mai multă protecție împotriva Omicron: Pfizer sau Moderna

#Coronavirus
Ultima actualizare:

Noi date venite în urma cercetării eficacității dozelor „booster” de vaccin arată o diferență între serurile produse de companiile Pfizer și Moderna. Așadar, se pare că eficiența celei de a treia doze de vaccin Pfizer ar fi mai scăzută decât în cazul serului Moderna, pe o perioadă mai îndelungată de timp.

Ce doză de vaccin oferă mai multă protecție împotriva Omicron Foto: Pixabay
Ce doză de vaccin oferă mai multă protecție împotriva Omicron Foto: Pixabay

Eficacitatea dozei cu numărul 3 de vaccin Pfizer împotriva formelor simptomatice de COVID-19 cauzate de tulpina Omicron scade considerabil în decurs de zece săptămâni de la administrare, în timp ce doza booster a serului Moderna pare să ofere o protecție mai îndelungată.

Ce booster are o eficacitate mai mare: Pfizer sau Moderna

Studiul vine din Marea Britanie și a fost efectuat de agenţia britanică pentru siguranţa sănătăţii (UKHSA). S-au analizat 68.489 de cazuri de infectare cu varianta Omicron din Marea Britanie, iar instituția a evaluat că vaccinurile Pfizer și Modern au păstrat o eficiență de aproximativ 70% în prevenirea formelor simptomatice ale bolii timp de două-patru săptămâni după a treia doză (în scădere de la o eficiență de circa 90% împotriva precedentei variante dominante, Delta).

Cu doza booster de la Pfizer, eficiența vaccinului în fața tulpinii Omicron a scăzut la 45% în decurs de zece săptămâni, în timp ce rapelul cu Moderna și-a menținut protecția undeva la 70% pentru aceeași perioadă, informează timesofisrael.com.

Șefa UKHSA, Jenny Harries, a susținut în continuare că dozele booster încă rămân foarte importante în lupta împotriva coronavirusului. „Oamenii trebuie să înțeleagă cu adevărat că doza booster este de o importanță vitală. Anticipăm că va avea un impact pozitiv extrem de important în prevenirea formelor grave de boală și a deceselor”, a declarat aceasta pentru BBC.

Tot datele recente venite din partea UKHSA arată faptul că riscul de spitalizare din cauza infectării cu Omicron este cu 50%-70% mai mic decât în cazul variantei Delta, majoritatea cazurilor simptomatice cu noua tulpină menținându-se la stadiul de „ușoare”.

Analiza UKHSA se bazează pe două studii, unul realizat de Imperial College London, iar celălalt de cercetători scoțieni, care au descoperit că pacienții infectați cu Omicron aveau între 20% și 68% mai puține șanse de a necesita internare în spital și tratament decât bolnavii infectați cu varianta Delta.

Totuși, numărul cazurilor cu Omicron se menține la un nivel extrem de ridicat, varianta fiind foarte contagioasă, avertizează agenția britanică. În Marea Britanienoua tulpină este în prezent dominantă, iar numărul cazurilor de COVID-19 a crescut alarmant începând cu săptămâna trecută.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net