Azi se împlinește un an de când primul român a fost vaccinat anti-COVID

27 decembrie 2020 va rămâne în istorie ca ziua în care a debutat campania de vaccinare în România. Prima persoană imunizată a fost Mihaela Anghel, asistentă la Institutul „Matei Balș” din București. De atunci a trecut un an. Unul complicat, în care am trecut printr-o mulțime de schimbări, temeri și speranțe, am evoluat, am avut idei bune, ne-am fixat obiective. Unele dintre ele nu s-au împlinit.

image

La finalul anului trecut, toată suflarea țării urmărea cu bucurie și ușurare sosirea în țară a primelor doze de vaccin anti-COVID Pfizer. Reprezentau speranța că, în sfârșit, coronavirusul care ne-a dat viețile peste cap putea fi învins. Primul român vaccinat a fost Mihaela Anghel, asistenta medicală care preluase, în februarie 2020, primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2. Cu asistenta de la „Matei Bals” s-a dat startul campaniei de vaccinare, ea reprezentând un simbol pentru categoria de persoane vizate în prima etapă: personalul medical. După Revelion, de luni, 4 ianuarie 2021, campania de vaccinare a pornit cu toate motoarele în peste 90% din cele 376 de centre existente la acea vreme la nivel național.

Vaccinarea s-a realizat pe etape

La început, s-au imunizat medicii și persoanele în vârstă, vulnerabile
La început, s-au imunizat medicii și persoanele în vârstă, vulnerabile

După vaccinarea medicilor, la 15 ianuarie s-a dat startul etapei a doua, destinate persoanelor de peste 65 de ani, celor cu boli cronice și celor care deservesc activități esențiale. Doritorii trebuiau să se programeze pe platforma oficială, care a fost luată rapid cu asalt. Au existat pe atunci adevărate scandaluri și anchete legate de vaccinați fără drept și sărit peste rând. La 15 martie, a început etapa a treia, dedicată populației generale și, odată cu ea, au fost disponibile listele de așteptare. Se făceau peste 3.600 de rezervări pe minut, românii începuseră o adevărată vânătoare de locuri libere și mulți băteau sute de kilometri până la un centru de vaccinare.

La început a fost un real succes

La scurt timp, în februarie, au început să sosească în țară și serurile Moderna și AstraZeneca. Campania de vaccinare era un real succes în primele luni ale acestui an, România clasându-se pe locul 4 în UE la număr de vaccinați cu ambele doze. Dar ceea ce a început cu dreptul a pierdut, încet, încet, din avânt.

În prezent, ne putem imuniza cu Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson
În prezent, ne putem imuniza cu Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson

Din aprilie, țara noastră a primit tranșe tot mai generoase de seruri anti-COVID, au fost înființate mai multe centre, iar reprezentanții CNCAV au venit cu soluții inedite de facilitare a procedurii. Oricine se putea vaccina la liber, unde voia, când voia și cu ce ser voia. S-au înființat centre mobile care se deplasau prin sate izolate, a început imunizarea la medicii de familie, s-au înființat centre non-stop și drive-thru.

S-au înființat centre drive-thru și maratoane de vaccinare
S-au înființat centre drive-thru și maratoane de vaccinare

Pentru cei încă sceptici, medicii se implicau în campanii de informare pe rețelele sociale, unde răspundeau săptămânal la întrebările oamenilor de rând. Tot în aprilie au început să se organizeze maratoane de vaccinare în mai multe orașe ale țării.

Vaccinarea, stimulată cu premii

Se ofereau stimulente constând în mici și bere, premii surpriză, bani
Se ofereau stimulente constând în mici și bere, premii surpriză, bani

În iunie, deja cam toți cei care voiau să se vaccineze o făcuseră deja. A rămas populația ezitantă. Pentru a o convinge, autoritățile au venit cu idei inedite, punând la bătaie premii și surprize: bilete gratuite la teatre și muzee, mici și bere, o zi liberă de la serviciu și chiar tichete de masă în valoare de 100 de lei. În perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2021 se desfășoară loteria vaccinării, cu premii totale de 15.000.000 de lei.

Se pot imuniza și copiii

România a fost prima țară din UE care la 2 iunie a început vaccinarea copiilor cu vârste între 12 și 15 ani. La sfârșitul acestui an a fost aprobat și serul pentru categoria de vârstă 5-11 ani. Urmează să ajungă și în România în ianuarie 2022, țara noastră contractând 1,2 milioane de doze pentru copii.

Carina s-a vaccinat la 12 ani
Carina s-a vaccinat la 12 ani

Ne-am ratat țintele

În ciuda succesului de la început și a tuturor facilităților oferite pentru vaccinare, țara noastră a rămas la coada clasamentului european. Țintele stabilite de autorități la începutul campaniei nu au fost atinse. „Avem două ținte: până la 1 iulie imunizarea a 5 milioane de persoane, până la 1 august imunizarea a 10 milioane”, spunea în aprilie premierul de atunci Florin Cîțu. Nici până acum nu am atins pragul de 10 milioane de români vaccinați. Până azi, 27 decembrie 2021, doar 7,78 de milioane de români figurau ca vaccinați cu schemă completă. 1,9 milioane au și doza booster.  

Recorduri pozitive și negative

În toiul valului 4, cel mai dur pe care l-am trăit în toată perioada aceasta de pandemie, speriați de boală, dar și de restricții, românii au dat din nou năvală în centrele de vaccinare. Recordul l-am atins pe 27 octombrie, când s-au vaccinat 150.935 de români într-o singură zi. Recordul negativ l-am bătut acum, în ziua de Crăciun: doar 1.477 de persoane.

Vaccinurile au salvat milioane de vieți

Știam de la început că imunitatea oferită de serurile anti-COVID nu ține la nesfârșit. Trebuie împrospătată. Astfel, din 28 septembrie, am început administrarea dozei booster pentru persoanele care au mai mult de 6 luni de la schema completă. Și probabil nu ne vom opri aici. Sunt țări care deja se pregătesc pentru doza 4. Asta nu înseamnă că ne luptăm cu morile de vânt. Vaccinurile sunt eficiente, au salvat milioane de vieți de români și o vor mai face în continuare. Până la urmă, vom învinge! Trebuie să avem încredere în noi, în știință, în Cel de Sus!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net