Ministrul Mediului anunță ajutoare de până la 15.000 de euro pentru proprietarii care investesc în reabilitarea energetică a casei
Proprietarii de case din România vor putea beneficia de o primă de maximum 15.000 de euro prin care să-şi facă investiţii pentru reabilitarea energetică a locuinței. Anunțul a fost făcut de ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Costel Alexe, care a lansat marţi în dezbatere publică programul "Casa Eficientă Energetic".
Bugetul programului Casa Eficientă Energetic este de 100 de milioane de euro şi poate acoperi necesarul pentru 9.000 de case din România.”Obiectivul principal al programului este să sprijinim mediul şi economia din România cu investiţii inteligente! Investiţii atât de inteligente încât, pe de-o parte, să-i ajute pe români să rămână cu cât mai mulţi bani în buzunar şi, pe de altă parte, să pompeze bani în industriile care pot crea locuri de muncă pentru ei”, a precizat ministrul Costel Alexe conform news.ro. Demnitarul a arătat ce pot face românii cu cei 15.000 de euro, acordaţi prin Administraţia Fondului pentru Mediu."Cei care aplică la programul Casa Eficientă Energetic pot opta pentru sisteme de termoizolaţie, centrale în condensatie, eficiente energetic, ferestre izolante, panouri solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare, robineţi şi conducte noi şi alte echipamente care îmbunătăţesc eficienţa energetică a casei. Ţintim reducerea pierderilor de energie din casele oamenilor de la 40% până la peste 60%, în funcţie de nivelul finanţării. Aceasta ar înseamna o scădere automată a facturilor locuinţelor în care vor avea loc aceste investiţii. Gândiţi-vă că o casă care nu e bine izolată poate avea pierderi de până la 30% doar prin pereţii exteriori. La acestea se adaugă şi pierderi de până la 25% prin geamuri şi până la 25% prin acoperiş. Deci, mulţi bani aruncaţi pe geam, lună de lună! Programul nostru vrea să întrerupă această risipă”, a anunțat Costel Alexe.
Cum se va desfășura concret programul?
”Casa Eficientă Energetic” va demara imediat după perioada dezbaterii publice (30 de zile) şi după publicarea în Monitorul Oficial. Cei interesaţi de Casa Eficientă Energetic vor putea depune online cerere pentru prima energetică însoţită de un certificat de performanţă energetică iniţial şi un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat dupa acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare. Asta înseamnă că au la dispoziţie 60 de zile pentru a veni cu tot dosarul investiţiei. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe şi se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni.
Citiți și
Eficientizează consumul în casă. Așa reușești să plătești mai puțin la facturi!
Românii vor putea obţine 15.000 € de la stat pentru sisteme de încălzire