Ministrul Sănătăţii va trimite Corpul de control la Spitalul Universitar
Ministrul Sănătăţii a anunţat că va trimite, miercuri, Corpul de Control la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Declaraţia a fost făcută în contextul în care, marţi, deputatul USR Emanuel Ungureanu a scris pe Facebook că "mii de litri de sânge contaminat şi alte deşeuri infecţioase de la sute de unităţi sanitare din România sunt aruncate zilnic în sistemul de canalizare.
Parlamentarul USR a menţionat şi Spitalul Universitar, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, sesizându-se din oficiu.
„Imaginile sunt absolut şocante. Mâine vom trimite Corpul de control. Îmi pare rău să anunţ asta public, dar măsurile vor fi dure. Trebuie respectate procedurile şi vrem să vedem ce s-a întâmplat la Spitalul Universitar, unul dintre cele mai mari spitale din Capitală, întrucât s-a ajuns la astfel dederapaje. (…) Evident că nu putem exclude şi alte derapaje (n.r. situaţii asemănătoare la alte unităţi medicale), dar vom fi foarte stricţi. (…) Trebuie să se respecte procedurile şi vom analiza cu severitate situaţia de la Spitalul Universitar”, a declarat Victor Costache, la Digi 24.
Managerul Spitalului Universitar, Adriana Nica, spune că a demarat o anchetă internă pentru a se afla cine nu a respectat procedurile pentru decontaminarea sângelui.
Ce spune Emanuel Ungureanu în sesizare
Deputatul susține că imaginile făcute publice au fost realizate la SPitalul Universitar din București. În imagini apare o chiuvetă plină de apă cu sânge, despre care Ungureanu susține că ar proveni de la o operație și că nu ar fi fost decontaminat.
”Rog public Direcțiile de Sănătate Publică din București și din toate județele României să demareze un control împreună cu Ministerul Sănătății și al Mediului pentru a avea urgent o analiză a dimensiunilor acestui dezastru cu implicații catastrofale pentru sănătatea publică.
Din informațiile pe care le dețin, cu excepția Spitalului Foișor din București, TOATE celelalte unități sanitare din capitala României nu respectă normele legale stabilite prin OMS 1226/2012 care stabilesc clar cum ar trebui să fie evacuate deșeurile infecțioase cu un potențial toxic uriaș. (…) Din păcate multe din deșeurile toxice provenite din spitalele României ajung la gropile de gunoi ale orașelor și de acolo contaminează aerul, pânza freatică și solul!”, a scris Ungureanu pe Facebook.
Citeşte şi:
Primele audieri în cazul pacientei arse la Floreasca. Mircea Beuran, ultimul pe listă