Miracolul din centrul catastrofei. Cum a supraviețuit Ana Blandiana cutremurului din `77: „În blocul meu au murit 300 de oameni”

Ultima actualizare:

Ana Blandiana a deschis sufletul său în fața publicului podcastului „ALTCEVA cu Adrian Artene” dezvăluind detalii inedite despre experiențele ei de viață, inclusiv despre două momente cruciale care i-au marcat existența.

Ana Blandiana în 1990 / foto: memorialsighet.ro
Ana Blandiana în 1990 / foto: memorialsighet.ro

Primul dintre acestea a avut loc în data tragică de 4 martie 1977, în timpul cutremurului devastator care a zguduit România. Într-o mărturie tulburătoare, scriitoarea a împărtășit cum ea și soțul ei au scăpat nevătămați în ciuda faptului că locuiau într-un bloc care a fost complet distrus de seism.

Ana Blandiana a avut un noroc extraordinar în acele momente grele, fiind internată în spital din cauza unei crize de ulcer, ceea ce i-a protejat viața. În același timp, soțul ei a fost una dintre puținele persoane adulte care au supraviețuit din blocul lor, împreună cu un copil de doar doi ani, ceilalți locatari fiind condamnați la moarte.

Soțul Anei Brandiana a scăpat din blocul care s-a prăbușit în urma cutremurului din 1977

Cu emoție în glas, Ana Blandiana a împărtășit: „Am stat într-un bloc care s-a prăbușit în timpul cutremurului. Soțul meu era acasă și a fost îngropat sub dărâmături. A reușit să scape. Din cei 300 de oameni din blocul nostru, doar aproximativ zece au supraviețuit, inclusiv cei care nu erau acasă în momentul cutremurului. Eu eram în spital din cauza unei crize de ulcer.

Dar din cei care erau acasă, doar doi au supraviețuit. Soțul meu și un copil care și-a pierdut părinții și bunicii și a rămas sub o masă, având doar doi ani.”

Este ușor de înțeles de ce Ana Blandiana a considerat acest moment un adevărat miracol în viața ei.

Revoluția din 1989 i-a lăsat aceeași senzație

Aceeași senzație de supranatural i-a marcat și experiența în timpul Revoluției din 1989, când se grăbea să obțină antibiotice pentru a ajuta persoanele rănite în urma confruntărilor violente din Timișoara.

„Când soțul meu a murit, am publicat o carte memorială în care prima parte cuprindea textele și interviurile sale de-a lungul anilor, el fiind principalul artizan al acelei cărți, iar a doua parte... s-a scris mult despre moartea lui. Le-am adunat pe toate și am intitulat cartea...

Am început această călătorie fără a avea resurse financiare, fiind considerați inamici publici, iar eu eram la conducerea Alianței Civice, care mobiliza 100.000 de oameni împotriva guvernului. Toate acestea s-au întâmplat pentru că așa a fost voia lui Dumnezeu”, a mai împărtășit Ana Blandiana, încheind cu o notă de recunoștință.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net