Monica Iacob Ridzi, condamnată definitiv
Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv la 5 ani de închisoare cu executare.
UPDATE Monica Iacob Ridzi s-a predat la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, arată Mediafax.Monica Iacob Ridzi a fost condamnată în dosarul Zielele Tineretului, pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009, pe când era ministru. Fosta ei consilieră Ioana Vârsta a primit o pedeapsă tot de 5 ani.
Potrivit DNA, în perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizând că îşi rezervă dreptul de a o modifica în funcţie de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator din dosar.
Ridzi: Singurii vinovaţi sunt „exclusiv subordonaţilor din minister”
La ultimul termen al procesului, Monica Ridzi a declarat în faţa instanţei că este nevinovată, singurii vinovaţi sunt „exclusiv subordonaţilor din minister”.
„Nu este real că am organizat Ziua Tineretului pentru a-mi promova imaginea ca parlamentar. Am delegat toate atribuţiile celorlalte persoane competente din minister în baza regulamentului de organizare, dar şi a ordinelor de ministru. Am fost convinsă că singura modalitate de cheltuire eficientă a banilor publici în legătură cu organizarea evenimentelor de la 2 Mai a fost externalizarea lor. Nu am cunoscut firmele şi nici pe administratorii acestora. Acest lucru rezultă şi din declaraţiile acestora. Ei o cunoşteau pe Ioana Vârsta”, a declarat Ridzi în faţa magistraţilor, potrivit adevarul.ro.
De asemenea, aceasta a precizat că ea nu este de vină pentru nicio neregularitate găsită. „Toate eventualele neregularităţi în legătură cu organizarea evenimentelor şi procedura de achiziţie aparţine exclusiv subordonaţilor din minister, inclusiv celorlalţi inculpaţi din dosar”, a completat Ridzi.
Mai mult, Ridzi le-a spus magistraţilor că cei din minister au încercat să aducă o personalitate să promoveze evenimentul, însă nu au reuşit, printre cei care i-au refuzat fiind şi Ilie Năstase. Atunci, fostul ministru a decis să apară un clipul de promovare, însă nu ar fi vrut să îşi facă publicitate în urma acestei decizii.
Susţine că cei şase ani de proces au dus la agravarea bolilor sale
Monica Iacob Ridzi a publicat, duminică, 15 februarie, pe blog, cu o zi înainte de decizia finală în dosarul său de corupție, un text în care vorbește, printre altele, despre problemele sale de sănătate.
„Din păcate, acești ultimi șase ani din viață și-au pus amprenta definitiv asupra vieții și familiei mele. Sunt șase ani în care bolile pe care le aveam s-au agravat și au apărut și altele noi. Sunt șase ani în care am alergat între spitale, avocați, experți, instanță și iar spitale. Mi-aș dori ca, nu aspectele medicale să primeze în decizia instanței, ci probele din dosar, care dovedesc nevinovăția mea, dar am depus și rapoartele medicale instanței pentru a dovedi că, din păcate, situația mea medicală este foarte gravă”, a scris Ridzi.