Monitorul preţurilor la alimente. Tot ce trebuie să ştii despre platforma care îţi compară preţurile din magazine
O nouă aplicaţie îşi va face loc în preferinţele românilor dornici de shopping. Consiliul Concurenţei a lansat platforma „Monitorul preţurilor la alimente”. Aceasta permite compararea a zeci de mii de produse din supermarketuri, cu scopul de a întări competiţia pe piaţă şi a ieftini alimentele din magazinele cele mai scumpe.
”Monitorul preţurilor alimentare”, aplicaţia prin care poţi compara online preţurile la alimente a intrat în vigoare de marți, 15 octombrie. Este o platformă lansată de Consiliul Concurenţei și conţine 30.000 de produse alimentare din cele mai mari lanţuri de magazine. Compararea preţurilor se va putea face pe calculator sau pe telefon, o metodă convenabilă pentru românii care sunt tot mai avizi de cumpărături dar vor să facă cea mai bună achiziție la cel mai mic preț.
Ce magazine sunt înscrise în aplicaţie
Toate lanţurile au anunțat că vor introduce în timp real în acest comparator preţurile pe care le practică. Potrivit adevărul.ro, marile magazine participante sunt: Auchan, Carrefour, Cora, Lidl, Penny, Selgros. Participant este şi Profi, care încă nu s-a integrat în platformă. În total, sunt înscrise 1.700 de magazine din toată ţara în platformă.
Cum se folosește Monitorul prețurilor
Platforma are o interfața foarte prietenoasă, ușor accesibilă de utilizatori.
Se accesează pagina www.monitorulpreturilor.info și se selectează ”produse alimentare”. Aplicația va localiza zona în care se află persoana care acceseaza platforma și va afișa mai multe filtre de cautare.
Din meniu poți să selectezi să afișarea produselor magazinelor care se află la ce distanță vrei.
Un buton roșu pe care scrie ”coș” își deschide o listă predefinită cu alimente.
De le bunonul ”Rețea” poți selecta de la ce lanțuri de supermarket-uri vrei să își afișeze produsele. Trebuie specificat că pentru a da căutare este necesar ca în coș să fie selectate minimum 5 produse. Instant îşi apar magazinele selectate unde poţi să vezi cât costă fiecare produs din listă. În situația în care anumite magazine nu au unul sau mai multe dintre produsele selectate, atunci produsele în cauză pot fi înlocuite pentru magazinele respective.
„Când am o listă de cumpărături, pot cu uşurinţă compara preţurile, fără să merg din magazin în magazin. O fac mai uşor, de pe telefon sau computer. Pe oameni îi interesează preţurile cele mai mici şi această transparenţă în piaţă va obliga magazinele care au preţuri mai mari să le reducă, să coboare spre nivelul preţurilor mai mici, astfel facem concurenţa să acţioneze mai repede şi mai bine. Urmărim convergenţa preţurilor spre nivelul cel mai scăzut”, a afirmat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la evenimentul de lansare a platformei.
Monitorul prețurilor la carburanți
Consiliul Concurenţei a lansat la 1 iulie 2019 platforma „Monitorul Preţurilor pentru Carburanţi”, care conţine informaţii despre tarifele practicate în marile lanţuri de benzinării din România. Aplicația urmărește, pe de o parte stimularea concurenței între companiile de distribuție a carburanților auto și , pe de o parte, asigurarea posibilității consumatorului de a alege carburanții cu cel mai bun raport calitate-preț. Pentru atingerea acestui deziderat, prin proiectul Monitorul Prețurilor Consiliul Concurenței este creată o bază de date care conțină principalelor companii care comercializează carburanți, amplasarea geografică a benzinăriilor deținute de fiecare, tipurile de carburanți (benzină, motorină și GPL) comercializate în fiecare benzinărie, prețurile la pompă practicate. Portalul Monitorul Prețurilor și aplicațiile mobile funcționează la nivel național în scopul transparentizării prețurilor carburanților comercializați în România, și anume: benzină (standard şi premium), motorină (standard şi premium) și GPL. De asemenea, Monitorul Prețurilor permite localizarea stațiilor de carburanți auto care permit încărcarea electrică.
Câți bani a plătiti statul pentru aplicație
Aplicaţia a costat 300.000 de euro, bani proveniţi de la bugetul de stat. Consumatorii vor putea vedea doar preţurile în timp real. Istoricul preţurilor va fi vizibil doar pentru Consiliul Concurenţei, care va face analize cu privire la evoluţia preţurilor şi le va face publice din când în când. Un soft se ocupă de actualizarea preţurilor. Când retailerii îşi actualizează în soft preţurile, este transmisă informaţia şi către Monitorul Preţurilor. Consumatorii care observă că preţurile de pe platforma Monitorul Preţurilor Alimentare diferă de cele de la raft pot sesiza Consiliul Concurenţei prin intermediul aplicaţiei sau ANPC la telefonul consumatorului.”Vrem să introducem şi posibilitatea de identifica produsele din România. Şi lanţurile mai mici interesate vor putea introduce preţurile pe platformă, pe viitor”, a mai declarat Chiriţoiu. Acesta a declarat că inițiativa a fost făcută după succesul pe care l-a avut platforma”Monitorul Preţurilor”la carburanţi, care a avut până în prezent 1,8 milioane de accesări. Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, salută cu rezerve iniţiativa Monitorului Preţurilor la Alimente.”Considerăm acesta un prim pas pentru a veghea asupra intereselor consumatorilor, care pot alege produse mai ieftine. Dar să nu uităm că trebuie să le aleagă şi pe cele care respectă plajă mai mare de interes, sănătate, calitate”, a declarat Constantinescu, potrivit g4media.ro.
La sfârşitul lunii decembrie 2018, Consiliul Concurenţei a semnat un contract cu firma Maguay pentru realizarea aplicaţiei, atât pentru carburanţi, cât şi pentru alimente, contractul având o valoare de 1,42 milioane de lei.
Citeşte şi:
Românii pot compara de astăzi prețurile la alimente printr-o aplicație online
S-a lansat aplicația care îți spune unde sunt cele mai ieftine alimente