Motivul pentru care OMS a s─ârit dou─â litere din Alfabetul grecesc pentru a denumi Omicron. Specula╚Ťii referitoare la numele pre╚Öedintelui Chinei

3 decembrie 2021
image
Virusul se răspândește rapid FOTO: Unsplash.com

Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii (OMS) a ÔÇŁbotezatÔÇŁ variantele coronavirusului dup─â litere grece╚Öti. Motivul ar fi, conform declara╚Ťiilor reprezentan╚Ťilor institu╚Ťiei,evitarea confuziei publice ╚Öi stigmatizarea.

├Äns─â, pentru denumirea Omicron, exper╚Ťii OMS au ÔÇŁs─âritÔÇŁ dou─â litere. Este vorba despre ÔÇŁNuÔÇŁ ╚Öi ÔÇŁXiÔÇŁ. Aceast─â m─âsur─â a dus la specula╚Ťii cu privire la faptul ÔÇ×XiÔÇŁ a fost evitat pentru a nu fi confundat cu numele pre╚Öedintelui Chinei, Xi Jinping.

ÔÇ×Litera ÔÇ×NuÔÇŁ este foarte u╚Öor de confundat cu ÔÇ×nouÔÇŁ, iar ÔÇ×XiÔÇŁ nu a fost folosit pentru c─â este un nume de familie comunÔÇŁ, a spus Tarik Jasarevic, purt─âtorul de cuv├ónt al OMS, conform The New York Times.

Exist─â acum ╚Öapte ÔÇ×variante de interesÔÇŁ sau ÔÇ×variante ├«ngrijor─âtoareÔÇŁ ╚Öi fiecare are o liter─â din alfabetul grecesc, conform unei pagini de urm─ârire a OMS. Alte variante ale virusului SARS-CoV-2 pentru care s-au folosit litere grece╚Öti nu ating acele niveluri de clasificare (de interes sau ├«ngrijor─âtoare).

P├ón─â acum cavem ca variante de ├«ngrijorare variantele Alpha, Beta, Gamma ╚Öi Delta. Altele variante de interes au fost numite Lambda ╚Öi Mu. Alte litere grece╚Öti au fost folosite pentru variante care nu au ├«ndeplinit acele praguri, dar ÔÇŁNuÔÇŁ ╚Öi ÔÇŁXiÔÇŁ au fost singurele care au fost s─ârite.

Oficialii din SUA spun c─â r─âsp├óndirea ├«n comunitate a noii variante este inevitabil─â, de╚Öi oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â avertizeaz─â c─â r─âm├ón multe necunoscute, inclusiv despre severitatea acesteia ╚Öi cum func╚Ťioneaz─â vaccinurile actuale ├«mpotriva ei.

Omicron în lume

De altfel, cazuri de infec╚Ťie cu Omicron au ap─ârut ├«n mai multe zone din lume. ├Än afar─â de Africa de Sud, muta╚Ťia a fost depistat─â zilele trecute ├«n Marea Britanie, Belgia, Olanda, Germania, Italia ╚Öi Israel.

Norvegia a anun╚Ťat noi restric╚Ťii contra r─âsp├óndirii Covid-19 ├«n Oslo ╚Öi ├«n regiunea din jur, dup─â izbucnirea unui focar de infec╚Ťii ce a pornit de la o petrecere de Cr─âciun, transmite Euronews. Un caz de infec╚Ťie cu Omicron a fost confirmat la evenimentul organizat de o companie norvegian─â. Mai mult de jum─âtate din aproape 120 de persoane prezente la o petrecere de Cr─âciun din Oslo, Norvegia, au fost testate pozitiv pentru Covid-19 ÔÇô to╚Ťi fiind aparent vaccina╚Ťi ÔÇô iar temerile sunt c─â s-ar fi putut infecta cu varianta Omicron.

Dac─â se confirm─â, ar fi cel mai mare focar de infec╚Ťie cu aceast─â variant─â ├«n Europa.

Cazurile sunt legate de petrecerea de Cr─âciun a unei companii norvegiene, care a avut loc ├«ntr-un restaurant din Oslo, au spus joi oficialii statului. To╚Ťi cei prezen╚Ťi la eveniment au fost testa╚Ťi dup─â cina organizat─â pe 26 noiembrie de o companie care folose╚Öte energia solar─â, Scatec.

Cum a fost descoperit─â muta╚Ťia Omicron

Noua variant─â a fost identificat─â prima dat─â ├«n Africa de Sud. ├Än primele zile ale lunii noiembrie, tehnicienii de laborator de la Laboratoarele Lancet din Pretoria, Africa de Sud, au descoperit c├óteva caracteristici neobi╚Önuite ├«n mostrele pe care le testau pentru coronavirus. ├Än esen╚Ť─â, lipsea o gen─â din ceea ce ar fi reprezentat un profil normal al genomului virusului SARS-CoV-2. Testele RT-PCR nu au detectat una dintre ╚Ťintele cercetate, iar oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ╚Öi-au dat seama c─â virusul care a generat pandemia de COVID-19 s-a schimbat, noteaz─â CNN.

Nu se ╚Ötie ├«nc─â unde ╚Öi c├ónd a ap─ârut pentru prima dat─â tulpina Omicron. Nu exist─â un ÔÇ×Pacient ZeroÔÇŁ identificabil, adic─â o prim─â persoan─â despre care se ╚Ötie c─â a fost infectat─â cu aceast─â nou─â variant─â.

Exper╚Ťii spun c─â apari╚Ťia Omicron ar putea fi o consecin╚Ť─â a unui focar de infec╚Ťii care a ap─ârut probabil ├«n unele p─âr╚Ťi din Africa Subsaharian─â, unde nu se desf─â╚Öoar─â o supraveghere genomic─â foarte atent─â, iar rata de vaccinare este sc─âzut─â.

Omicron în România

├Än afar─â de cele trei persoane cu COVID-19 care s-au ├«ntors din Africa de Sud, al╚Ťi trei rom├óni sunt suspecta╚Ťi de infectare cu noua variant─â de coronavirus. Probele lor sunt ├«n curs de secven╚Ťiere la Institutul ÔÇ×Matei Bal╚ÖÔÇŁ, a declarat medicul Adrian Marinescu, joi, la Digi24.

├Än total, ╚Öase persoane sunt suspecte de Omicron ├«n ╚Ťara noastr─â, ├«ns─â la dou─â dintre acestea exist─â ÔÇ×o suspiciune ├«nalt─âÔÇŁ pentru noua variant─â african─â.

Pe l├óng─â cele trei persoane care s-au ├«ntors mar╚Ťi sear─â din Africa de Sud, ale c─âror probe sunt ├«n curs de secven╚Ťiere, mai exist─â suspiciuni de Omicron pentru al╚Ťi trei rom├óni. Probele acestora sunt, de asemenea, ├«n curs de secven╚Ťiere la Institutul ÔÇ×Matei Bal╚ÖÔÇŁ, a declarat medicul Adrian Marinescu, la Digi24.

ÔÇ×Sunt persoane care sunt diferite, unde nu e suspiciune ├«nalt─â, dar exist─â o suspiciuneÔÇŁ, a precizat medicul. Cele trei persoane sunt asimptomatice ╚Öi se afl─â ├«n carantin─â.

Citește și:Primele suspiciuni de Omicron în România

Răzvan Cherecheș, ÎNGRIJORAT de varianta Omicron

oana zavoranu jpg
adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
maria dragomiroiu
image png
cristina siscanu 1 jpeg
cub radu stefan banica png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg
4 printul andrew profimedia 0652894124 jpg jpeg
ioan niculae jpeg
inceput de an scolar jpeg