Motivul pentru care OMS a sărit două litere din Alfabetul grecesc pentru a denumi Omicron. Speculații referitoare la numele președintelui Chinei
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ”botezat” variantele coronavirusului după litere grecești. Motivul ar fi, conform declarațiilor reprezentanților instituției,evitarea confuziei publice și stigmatizarea.
Însă, pentru denumirea Omicron, experții OMS au ”sărit” două litere. Este vorba despre ”Nu” și ”Xi”. Această măsură a dus la speculații cu privire la faptul „Xi” a fost evitat pentru a nu fi confundat cu numele președintelui Chinei, Xi Jinping.
„Litera „Nu” este foarte ușor de confundat cu „nou”, iar „Xi” nu a fost folosit pentru că este un nume de familie comun”, a spus Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS, conform The New York Times.
Există acum șapte „variante de interes” sau „variante îngrijorătoare” și fiecare are o literă din alfabetul grecesc, conform unei pagini de urmărire a OMS. Alte variante ale virusului SARS-CoV-2 pentru care s-au folosit litere grecești nu ating acele niveluri de clasificare (de interes sau îngrijorătoare).
Până acum cavem ca variante de îngrijorare variantele Alpha, Beta, Gamma și Delta. Altele variante de interes au fost numite Lambda și Mu. Alte litere grecești au fost folosite pentru variante care nu au îndeplinit acele praguri, dar ”Nu” și ”Xi” au fost singurele care au fost sărite.
Oficialii din SUA spun că răspândirea în comunitate a noii variante este inevitabilă, deși oamenii de știință avertizează că rămân multe necunoscute, inclusiv despre severitatea acesteia și cum funcționează vaccinurile actuale împotriva ei.
Omicron în lume
De altfel, cazuri de infecție cu Omicron au apărut în mai multe zone din lume. În afară de Africa de Sud, mutația a fost depistată zilele trecute în Marea Britanie, Belgia, Olanda, Germania, Italia și Israel.
Norvegia a anunțat noi restricții contra răspândirii Covid-19 în Oslo și în regiunea din jur, după izbucnirea unui focar de infecții ce a pornit de la o petrecere de Crăciun, transmite Euronews. Un caz de infecție cu Omicron a fost confirmat la evenimentul organizat de o companie norvegiană. Mai mult de jumătate din aproape 120 de persoane prezente la o petrecere de Crăciun din Oslo, Norvegia, au fost testate pozitiv pentru Covid-19 – toți fiind aparent vaccinați – iar temerile sunt că s-ar fi putut infecta cu varianta Omicron.
Dacă se confirmă, ar fi cel mai mare focar de infecție cu această variantă în Europa.
Cazurile sunt legate de petrecerea de Crăciun a unei companii norvegiene, care a avut loc într-un restaurant din Oslo, au spus joi oficialii statului. Toți cei prezenți la eveniment au fost testați după cina organizată pe 26 noiembrie de o companie care folosește energia solară, Scatec.
Cum a fost descoperită mutația Omicron
Noua variantă a fost identificată prima dată în Africa de Sud. În primele zile ale lunii noiembrie, tehnicienii de laborator de la Laboratoarele Lancet din Pretoria, Africa de Sud, au descoperit câteva caracteristici neobișnuite în mostrele pe care le testau pentru coronavirus. În esență, lipsea o genă din ceea ce ar fi reprezentat un profil normal al genomului virusului SARS-CoV-2. Testele RT-PCR nu au detectat una dintre țintele cercetate, iar oamenii de știință și-au dat seama că virusul care a generat pandemia de COVID-19 s-a schimbat, notează CNN.
Nu se știe încă unde și când a apărut pentru prima dată tulpina Omicron. Nu există un „Pacient Zero” identificabil, adică o primă persoană despre care se știe că a fost infectată cu această nouă variantă.
Experții spun că apariția Omicron ar putea fi o consecință a unui focar de infecții care a apărut probabil în unele părți din Africa Subsahariană, unde nu se desfășoară o supraveghere genomică foarte atentă, iar rata de vaccinare este scăzută.
Omicron în România
În afară de cele trei persoane cu COVID-19 care s-au întors din Africa de Sud, alți trei români sunt suspectați de infectare cu noua variantă de coronavirus. Probele lor sunt în curs de secvențiere la Institutul „Matei Balș”, a declarat medicul Adrian Marinescu, joi, la Digi24.
În total, șase persoane sunt suspecte de Omicron în țara noastră, însă la două dintre acestea există „o suspiciune înaltă” pentru noua variantă africană.
Pe lângă cele trei persoane care s-au întors marți seară din Africa de Sud, ale căror probe sunt în curs de secvențiere, mai există suspiciuni de Omicron pentru alți trei români. Probele acestora sunt, de asemenea, în curs de secvențiere la Institutul „Matei Balș”, a declarat medicul Adrian Marinescu, la Digi24.
„Sunt persoane care sunt diferite, unde nu e suspiciune înaltă, dar există o suspiciune”, a precizat medicul. Cele trei persoane sunt asimptomatice și se află în carantină.
Citește și:Primele suspiciuni de Omicron în România