Municipiul Constanța intră în carantină. Locuitorii vor circula doar în baza unei declarații
Autoritățile din Constanța sunt obligate să recurgă la măsuri dure pentru a limita răspândirea noului coronavirus, după ce rata de infectare a ajuns, miercuri, la 8,78 de cazuri la mia de locuitori. Astfel, municipiul Constanța urmează să intre în carantină, cel mai probabil din weekend. Decizia de carantinare urmează să fie adoptată joi.
Update
Hotărârea Prefecturii Constanţa
Astfel, între orele 05.00-23.00, în interiorul zonei carantinate, este interzisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, cu următoarele excepţii:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;c) deplasările scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi sportive de echipă), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice;d) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;e) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;f) deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;g) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;h) îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi;i) participare la programe sau proceduri în unităţi sanitare şi de tratament, inclusiv tratament de recuperare, medicină fizică şi balneologie;j) pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;k) alte motive justificative precum: deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor, îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;l) deplasarea pentru participarea la slujbele religioase;m) deplasarea către instituţiile publice şi financiare.
Totodată, între orele 23.00 – 05.00, este interzisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei cu următoarele excepţii:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.
„În momentul de față se elaborează hotărârea prin care se impune instituirea carantinei și intenționăm să lăsăm o zi între transmiterea propunerii și instituirea efectivă a carantinei. În principiu, aceasta va fi instituită de sâmbătă sau de vineri seară. Va fi limitată doar libertatea de circulație a persoanelor. Nu intenționăm să afectăm activitățile economice, nu vor fi restricții suplimentare pentru acestea“, a declarat prefectul, la Antena 3.
Ce se întâmplă cu persoanele care lucrează în alte localități
Prefectul Silviu Coșa a precizat că locuitorii din municipiu vor putea circula doar în baza unei declarații pe proprie răspundere.
„În primul rând, e vorba de restricțiile care vizează limitarea libertății de mișcare a persoanelor. Circulația se va realiza fie pe baza unei declarații pe proprie răspundere, al cărei model îl avem, fie pe bază de adeverință de la angajator sau pe bază de legitimație, atunci când e vorba de deplasările la locul de muncă. O persoană care a fost plecată din județ poate intra înapoi pe baza cărții de identitate care dovedește că are domiciliul în Constanța și pe baza unei legitimații sau adeverințe, care să ateste că are locul de muncă în alt județ”, a spus prefectul.
Municipiul Constanța a înregistrat, miercuri, o rată de infectare de 8,78 cazuri la mia de locuitori.