Ne mai protejează vaccinurile de noul virus mutant? Ce știm până acum despre Omicron

Ultima actualizare:

    E posibil ca serurile actuale să nu ofere o bună protecție în fața noii variante de COVID. Totuși, altă soluție mai bună nu avem, deocamdatăfoto: GettyImages
E posibil ca serurile actuale să nu ofere o bună protecție în fața noii variante de COVID. Totuși, altă soluție mai bună nu avem, deocamdatăfoto: GettyImages

Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 dă fiori reci lumii medicale și nu numai. Este de 12 ori mai transmisibilă decât tulpina inițială, apărută în Wuhan, și a acumulat un număr record de mutații, multe dintre ele vizând imunitatea. În aceste condiții, cea mai mare amenințare este ca actualele vaccinuri să nu ne mai protejeze. Iată ce se știe până acum și care sunt necunoscutele!

Noua variantă de COVID are în total 50 de mutații, peste 30 dintre acestea în structura proteinei Spike. „Unele dintre aceste mutații sunt comune cu unele variantele anterioare și pot conduce la infecțiozitate și transmisibilitate crescute, la evitarea unor mecanisme de răspuns antiviral și chiar la rezistență parțială la anticorpii dobândiți după boală și vaccinare, sau rezistență la unele terapii cu anticorpi monoclonali”, a explicat Cătălin Țucureanu, cercetător științific în imunologie și vaccinologie la Institutul Cantacuzino, într-o postare pe RO Vaccinare. „Să avem atâtea mutaţii acumulate pe aceeaşi tulpină virală, dintre care mai mult de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanţi care apar atât după vaccin cât şi după boală, este nemaiîntâlnit până acum”, a comentat și dr. Valeriu Gheorghiță. 

Este varianta Omicron mai agresivă? 

Nu se știe deocamdată dacă produce forme mai severe de boală. A apărut recent, iar de la infectare la agravarea bolii durează peste o săptămână. Totuși, „toate variantele SARS-CoV-2 de până acum au fost asociate cu un risc semnificativ de evoluţie severă a bolii”, spune Țucureanu. Deci, precaut ar fi să nu ne așteptăm ca Omicron să evolueze diferit. 


    Varianta Omicron e de 4 ori mai transmisibilă decât actuala variantă, Deltafoto: Shutterstock
Varianta Omicron e de 4 ori mai transmisibilă decât actuala variantă, Deltafoto: Shutterstock

Vor mai oferi actualele vaccinuri protecție? 

Directorul Moderna estimează că actualele seruri vor fi mult mai puțin eficiente împotriva Omicron: „Cred că va fi o scădere a efectului (n.r. vaccinului). Doar că nu știu cât de mult, pentru că trebuie să așteptăm datele. Dar toți oamenii de știință cu care am vorbit sunt de părere că nu va fi bine”, a spus Stéphane Bancel, potrivit Hotnews. Cătălin Țucureanu e ușor optimist: „Chiar dacă o parte dintre mutaţiile acumulate pot eroda într-o oarecare măsură protecţia conferită de răspunsul imun dobândit prin boală sau vaccinare, ar fi necesar un număr mare de mutaţii pentru a ocoli în totalitate mecanismele de protecţie. În urma infecţiei sau vaccinării sistemul nostru imunitar nu dezvoltă un singur tip de anticorp. În schimb, o multitudine de celule "învaţă" să producă anticorpi diferiţi care se leagă de fragmente diferite ale proteinelor virusului. Unele dintre aceste fragmente pot fi modificate prin mutaţii şi unii anticorpi devin ineficienţi, dar pentru a evita în totalitate recunoaşterea, virusul ar trebui să se modifice foarte mult, iar acest lucru i-ar putea aduce unele dezavantaje”.  

Se reinfectează cei trecuți prin boală 

Din datele preliminare, da, se pare că Omicron are capacitatea de a reinfecta persoanele care au trecut prin boală, precum și pe cele vaccinate cu schemă completă. „Totuși, cei care au imunitate sunt mai bine protejați în fața formelor severe. Noi estimăm că se va menţine protecţia faţă de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecţie ridicată faţă de infecţie”, a adăugat Valeriu Gheorghiță, citat de Antena 3. 

Mai are rost să ne vaccinăm? 

Chiar dacă Pfizer și Moderna au anunțat că își vor adapta serurile la noua variantă de COVID, acest lucru va dura luni de zile. Până atunci, orice protecție contează. „Vaccinurile actuale s-au dovedit eficiente împotriva tuturor variantelor virale ce au circulat până acum. Este puţin probabil ca situaţia să fie total diferită în cazul variantei Omicron şi să revenim la zero, când vaccinurile nu erau disponibile. De asemenea, în momentul de faţă încă predomină Delta, faţă de care ştim că vaccinurile actuale protejează”, a spus cercetătorul de la Cantacuzino. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net