27.000 de copii infectați, în 7 zile. Ministrul Educaţiei: "Următoarele două săptămâni vor fi grele"

Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a prezentat cifre îngrijorătoare. Varianta Omicron face ravagii în școli, 27.000 de copii fiind infectaţi, cei mai mulţi depistaţi la testele pe bază de salivă. "Următoarele două săptămâni vor fi săptămâni grele pentru toată lumea", a spus ministrul.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că dacă se păstrează trendul ascendent de cazuri şi de spitalizări, judeţul Cluj va trece în online peste o săptămână. Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este peste trei şi în creştere în toată ţara, cea mai mare valoare, 21,48, având-o în Cluj, urmat de Timiş, cu 21,19.

La Cluj într-adevăr avem cea mai mare rată de ocupare a acestor paturi, dacă se păstrează trendul ascendent şi, din păcate, conform specialiştilor, că următoarele două săptămâni va fi foarte grele, că numărul infectărilor va creşte. Dacă se păstrează acest trend de creştere, Clujul va intra cu siguranţă de săptămâna viitoare în online cu toate şcolile şi grădiniţele. Asta este regula. Este legătura cu paturile destinate pacienţilor COVID, nu cu paturile de ATI”, a explicat ministrul Educaţiei, într-o intervenție la Digi24.

776 de copii sunt internați în spitale

Ministrul Educației a precizat, duminică seara, că numărul copiilor internaţi este de opt procente din totalul persoanelor care se află în spitale. 776 de copii sunt internaţi din cei 8.800 de pacienţi cu Covid.

Ministerul Sănătăţii monitorizează zilnic şi gradul de ocupare a paturilor destinate copiilor şi a paturilor destinate pacienţilor ATI. Erau 776 pe copii internaţi COVID din 8800, deci 8 la sută din cei internaţi, din cei 8800 de pacienţi internaţi cu afecţiuni COVID, erau copii. Dintre aceştia, din fericire, sigur, fiecare caz este dramatic, dar a scăzut semnificativ numărul cazurilor copiilor care necesită tratament în secţiile de terapie intensivă”, a transmis Sorin Cîmpeanu, citat de News.ro.

Când intră școlile în online

Potrivit ministrului, în ultima săptămână au fost infectați 27.000 de copii cu COVID. Acesta a afirmat că cei mai mulţi dintre cei 27.000 de copii infectaţi au fost depistaţi pe baza testelor de salivă distribuite în şcoli.

Va trebui să înţelegem că următoarele două săptămâni, dincolo de subiectul şcolii, vor fi săptămâni grele pentru toată lumea. Regula se va păstra: atunci când un judeţ va depăşi 75% în ziua de referinţă joi, următoarea săptămână va funcţiona integral în online. Înseamnă că această măsură de micşorarea a mobilităţii ajută sistemul spitalicesc să nu fie depăşit. Este vorba de 27.000 de copii infectaţi. Mare parte din aceşti copii au fost depistaţi la testele pe bază de salivă care, în sfârşit, au început să funcţioneze în şcoli”, a mai spus Cîmpeanu.

Întrebat dacă se pune problema unei relaxări în ceea ce priveşte păstrarea şcolilor deschise, Sorin Cîmpeanu a răspuns: "Am discutat de două ori astăzi cu ministrul Sănătăţii şi de fiecare dată concluzia a fost foarte clară, avem reguli, trebuie să le respectăm. La 75% grad de ocupare şcolile şi grădiniţele vor trece în online şi vor reveni când gradul de ocupare al paturilor destinate pacienţilor COVID va scădea la 70% pentru a nu avea 75, 74, 76”.

După 4 zile consecutive cu peste 30.000 de cazuri, duminică autoritățile au anunțat 19.668 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2. La ATI sunt internate 861 de persoane, iar rata îmbolnăvirilor în Bucureşti este 18,05.

  Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

image
image
image
image
image
image
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net