Noi detalii despre medicii care ar fi luat mită pentru a opera la ”Marius Nasta”. Ce șpagă cereau

Mulți medici renumiți sunt anchetați pentru corupție, după ce ofițerii DGA și procurorii de la parchetul Capitalei au descins în Spitalul Marius Nasta din București. Luau bani de la pacienți pentru operații. Medicul Cristian Paleru cerea, în ultima perioadă, șpagă de 6000 de lei. 

Scandal uriaş de corupţie la Institutul Marius Nasta Foto: Shutterstock
Scandal uriaş de corupţie la Institutul Marius Nasta Foto: Shutterstock

Cristian Paleru și Cornel Petreanu sunt doi dintre cei mai cunoscuţi medici în chirurgia toracică din România. Doctori în ştiinţe medicale, cu cv-uri impresionante şi mii de operaţii la activ. Acum, acuzaţii grave planează asupra lor, scrie Observatornews.ro.

Cristian Paleru a fost reţinut seara trecută de procurorii anticorupţie. Iar alături de el, în spatele gratiilor, peste noapte, au rămas şi alţi doi rezidenţi. Două colege de ale doctorului Paleru au primit control judiciar.

Cine a făcut denunțul

Procurorii au intrat pe fir anul trecut când un pacient a făcut un denunţ. În plus, anchetatorii au descoperit neconcordanţe mult prea mari între averi şi salarii, spun procurorii anticorupţie, care au pus microfoane în secţia de chirugie toracică.

Cei doi chirurgi, împreună cu un medic specialist, trei anestezişti şi trei rezidenţi, aflaţi la început de carieră, au uitat de jurământul lui Hipocrate şi au luat bani de la pacienţi, spun anchetatorii. Surse Observator vorbesc despre o caracatiţă a şpăgii în spitalul Marius Nasta împărţită în două echipe. Detaliile din anchetă sunt scandaloase. Cristian Paleru şi-ar fi indexat şpaga o dată cu inflaţia. De la 5.000 de lei ar fi mărit mita la 6.000 de lei în ultimele luni. Cine nu avea bani, oferea cuponul de pensie ori haina de pe el.

Cristian Paleru şi Cornel Petreanu, medicii care ar fi operat doar cu șpagă Foto: observatornews.ro
Cristian Paleru şi Cornel Petreanu, medicii care ar fi operat doar cu șpagă Foto: observatornews.ro

Ce șpagă lua Cornel Petreanu

Cornel Petreanu, şcolit la Strasbourg, unde a şi locuit o bună perioadă, n-ar fi avut un tarif fix. Se mulţumea cu oricât îi dădea pacientul, uneori chiar şi 2.000 de lei. Sticlele primite de la pacienţi ar fi fost valorificate în satul natal, unde erau vândute cu paharul la bar, spun surse din anchetă. La percheziții, în casa sa, s-au găsit 50.000 de euro. Imediat, a fost adus şi la Marius Nasta pentru a-i scotoci biroul.

Ce au declarat pacienții 

Pacienţii şi rudele celor care au trecut pragul Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta vorbesc deschis. Ssta deşi, pe fiecare uşă a unităţii medicale sunt lipite afişe care interzic darea şi luare de mită. „Soțul meu a fost la acest spital, la doctor, care, cu toate "atenţiile" date, nici nu a pus mâna pe el, a lăsat un rezident care l-a cusut pe viu, ca pe un porc", a declarat soția unui pacient. 

Directorul de la Colentina și adjunctul Administrației Spitalelor au fost reținuți 

Directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor Bucureşti, acuzat că a luat mită 80.000 de euro, a fost arestat pentru 30 de zile. Managerul interimar al Spitalului Colentina, cel care i-ar fi dat banii, a fost lăsat în arest la domiciliu. Stenogramele din dosar arată că funcţiile de conducere, dar şi contractele cu statul erau plătite cu bani grei. Au fost interceptate discuţii în care cei implicaţi vorbeau de mită de 200.000 de euro pentru o singură persoană.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
strada trandafirilor jpg
IMG 0997 jpeg
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net