Noua lege a sănătăţii va distruge sistemul de urgenţă
Scandal mare pe noua lege a sănătăţii! Potrivit acesteia, sistemul naţional de urgenţă urmează să fie privatizat, lucru deloc agreat de creatorul SMURD, Raed Arafat, care şi-a dat, ieri, demisia din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Noua lege a sănătăţii, care, în prezent, se află în dezbatere publică, prevede că, pe lângă SMURD şi ambulanţa de stat, urgenţele să fie asigurate şi de firme private, plătite tot din bani publici.
Acum, serviciile majore de urgenţă din România sunt prinse într-un sistem integrat, din care fac parte dispeceratele, ambulanţa de stat, SMURD şi unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor.
În acest sistem, raportările urgenţelor se fac la 112, care repartizează la caz ambulanţele. La ora actuală, există şi ambulanţe private care, tot din fonduri publice, acordă doar consultaţii la domiciliu şi fac transport medical.
Dacă noua lege va fi aprobată, urgenţele vor fi asigurate din bani publici atât de serviciile de stat, cât şi de cele private, lucru deloc agreat de fondatorul SMURD, dr. Raed Arafat.
"Sistemul de urgenţă prevăzut de noua lege va avea un impact negativ, deoarece orice control care a mai rămas pe acest sistem va dispărea. De la un sistem integrat ajungem la un sistem în care va intra interesul comercial, ce va intra în competiţie cu sectorul public, iar sistemul va deveni vulnerabil. Când ai un sistem cu interese comerciale, nu mai poţi vorbi de un sistem integrat", a declarat, ieri, dr. Arafat, după ce a anunţat că şi-a dat demisia din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Demisia lui Arafat a venit la o zi după ce s-a certat, în direct la Realitatea tv, cu preşedintele Băsescu.
Ciuhodaru, numit consilier onorific
Deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru a fost numit, ieri, consilier onorific la Ministerul Sănătăţii. "Am fost solicitat să contribui la proiectul legii.
Am fost invitat la Preşedinţie de dimineaţă, am discutat despre sistemul de urgenţă, mi-a fost solicitat CV-ul şi informaţii despre ce ştiu să fac. Am citit această lege, este o lege perfectibilă care oferă mai multe şanse unui pacient din serviciul de urgenţă", a declarat ieri dr. Ciuhodaru.
Click! spune
Raed Arafat s-a născut în Siria, la Damasc, la 24 mai 1964. Este de origine palestiniană şi a emigrat în România în 1981, la vârsta de 16 ani.
A studiat limba română la Piteşti, apoi a făcut Facultatea de Medicină la Cluj-Napoca şi s-a specializat în anestezie terapie intensivă.
În 1990, Raed Arafat a înfiinţat Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), lucrând ca voluntar, timp de nouă ani. În 2007, a fost numit subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii. Aici, s-a ocupat de medicina de urgenţă. Raed Arafat este, în continuare, coordonator al SMURD.