Noua Rabla: bani de la stat, fără obligația de a cumpăra o mașină nouă. Care e suma propusă

Vești bune pentru proprietarii de mașini vechi. Dacă la sfârșitul anului trecut se vorbea despre taxe noi, menite să reducă apetitul românilor pentru mașinile second hand, anul nou vine cu vești optimiste.

Ministrul Mediului vrea să modifice programul Rabla
Ministrul Mediului vrea să modifice programul Rabla

Nu doar că nu vor fi taxați pentru mașinile vechi, dar proprietarii acestora ar putea primi un bonus de la stat și de la autoritățile locale pentru a-și radi automobilele, fără să fie obligați să-și cumpere altele noi, cum e cazul programului Rabla.

„Pregătim un program Rabla mai eficient, care să vină în întâmpinarea cerințelor exprimate de producătorii, comercianții, importatorii de autoturisme și de către cetățeni”, a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Digi24. Barna a adăugat că masura ar putea fi implementată chiar anul acesta.

Scopul declarat al autorităților este acela de a scoate din circulație cât mai multe mașini poluante. România și-a asumat, în Planul Național de Redresare și Reziliență, să scoată din trafic 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani, până în 2026.

Barna a scos în evidență punctul slab al programului Rabla, așa cum funcționează el în acest moment. „Rabla nu a făcut diferență între mașini mai vechi de 15 ani, mașinile cele mai poluante, sub Euro 3, și din acest punct de vedere va trebui să găsim soluții de eficientizare. Analiza se face în continuare”, a spus Barna.

Ministrul Mediului, inspirat de modelul aplicat la Sfântu Gheorghe

Barna a declarat că, pentru a reuși să implementeze o variantă de Rabla mai eficientă, va coopera cu autoritățile locale, pe modelul aplicat deja în Sfântul Gheorghe, anul trecut. În Sfântu Gheorghe, proprietarii de ”rable” au primit un bonus de 3.000 de lei pentru a scoate din circulație automobilele și de a le casa.

Ministrul spune că un astfel de proiect ar putea fi implementat la nivel național, dacă Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) ar asigura jumătate din sumă, iar cealaltă jumătate ar veni de la primării.

„La Rabla și Rabla Plus trebuie să cumperi o mașină. Aici autoritatea publică locală poate să spună: nu vreau să cumperi altă mașină. Dacă renunți la mașina ta și mergi cu bicicleta, cu mijloacele de transport în comun, cu orice altă alternativă, eu te bonusez, te ajut. Într-o colaborare cu ei, cred că putem găsi soluții foarte interesante”, a spus ministrul.

Tanczos Barna spune că sistemul ar urma să intre în vigoare din acest an, chiar înainte de jumătatea anului, și că AFM ar putea acoperi 1.500 de lei din acest bonus pentru fiecare mașină radiată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net