Noua Rabla: bani de la stat, f─âr─â obliga╚Ťia de a cump─âra o ma╚Öin─â nou─â. Care e suma propus─â

Vești bune pentru proprietarii de mașini vechi. Dacă la sfârșitul anului trecut se vorbea despre taxe noi, menite să reducă apetitul românilor pentru mașinile second hand, anul nou vine cu vești optimiste.

programul rabla jpeg
Ministrul Mediului vrea s─â modifice programul Rabla

Nu doar c─â nu vor fi taxa╚Ťi pentru ma╚Öinile vechi, dar proprietarii acestora ar putea primi un bonus de la stat ╚Öi de la autorit─â╚Ťile locale pentru a-╚Öi radi automobilele, f─âr─â s─â fie obliga╚Ťi s─â-╚Öi cumpere altele noi, cum e cazul programului Rabla.

ÔÇ×Preg─âtim un program Rabla mai eficient, care s─â vin─â ├«n ├«nt├ómpinarea cerin╚Ťelor exprimate de produc─âtorii, comercian╚Ťii, importatorii de autoturisme ╚Öi de c─âtre cet─â╚ŤeniÔÇŁ, a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Digi24. Barna a ad─âugat c─â masura ar putea fi implementat─â chiar anul acesta.

Scopul declarat al autorit─â╚Ťilor este acela de a scoate din circula╚Ťie c├ót mai multe ma╚Öini poluante. Rom├ónia ╚Öi-a asumat, ├«n Planul Na╚Ťional de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â, s─â scoat─â din trafic 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani, p├ón─â ├«n 2026.

Barna a scos ├«n eviden╚Ť─â punctul slab al programului Rabla, a╚Öa cum func╚Ťioneaz─â el ├«n acest moment. ÔÇ×Rabla nu a f─âcut diferen╚Ť─â ├«ntre ma╚Öini mai vechi de 15 ani, ma╚Öinile cele mai poluante, sub Euro 3, ╚Öi din acest punct de vedere va trebui s─â g─âsim solu╚Ťii de eficientizare. Analiza se face ├«n continuareÔÇŁ, a spus Barna.

Ministrul Mediului, inspirat de modelul aplicat la Sfântu Gheorghe

Barna a declarat c─â, pentru a reu╚Öi s─â implementeze o variant─â de Rabla mai eficient─â, va coopera cu autorit─â╚Ťile locale, pe modelul aplicat deja ├«n Sf├óntul Gheorghe, anul trecut. ├Än Sf├óntu Gheorghe, proprietarii de ÔÇŁrableÔÇŁ au primit un bonus de 3.000 de lei pentru a scoate din circula╚Ťie automobilele ╚Öi de a le casa.

Ministrul spune c─â un astfel de proiect ar putea fi implementat la nivel na╚Ťional, dac─â Administra╚Ťia Fondului pentru Mediu (AFM) ar asigura jum─âtate din sum─â, iar cealalt─â jum─âtate ar veni de la prim─ârii.

ÔÇ×La Rabla ╚Öi Rabla Plus trebuie s─â cumperi o ma╚Öin─â. Aici autoritatea public─â local─â poate s─â spun─â: nu vreau s─â cumperi alt─â ma╚Öin─â. Dac─â renun╚Ťi la ma╚Öina ta ╚Öi mergi cu bicicleta, cu mijloacele de transport ├«n comun, cu orice alt─â alternativ─â, eu te bonusez, te ajut. ├Äntr-o colaborare cu ei, cred c─â putem g─âsi solu╚Ťii foarte interesanteÔÇŁ, a spus ministrul.

Tanczos Barna spune că sistemul ar urma să intre în vigoare din acest an, chiar înainte de jumătatea anului, și că AFM ar putea acoperi 1.500 de lei din acest bonus pentru fiecare mașină radiată.

anamaria ferentz jpeg
credinciosi
BeFunky collage (38) jpg
cove si sotia in turcia JPG
jojo vacanta culinara jpeg
regina letizia (5) jpg
carrie si boris johnson
image png
image
image
image
image
ludovic orban jpeg
iphone usb c
image png
carrie si boris johnson
regina letizia (5) jpg
colaj editare foto 2 jpg