Noutăți de pe șantierul celei mai mari biserici din România, Catedrala Neamului

Ce lucrări se execută în 2023 pe cel mai mare șantier din București, cel de la Catedrala Neamului. Fără prea multă zarvă, 300 de oameni lucrează la exterior în curtea imensului lăcaș și la acoperiș, iar la interior la pictură și utilități.

Curtea Catedralei Neamului
Curtea Catedralei Neamului este la ora actuală principalul front de lucru.Foto:Catedrala Națională

Catedrala Neamului se construiește pe un teren de 110.000 metri pătrați situat pe Dealul Arsenalului, la intersecţia dintre strada Calea 13 Septembrie şi strada Izvor. La nord, lăcașul de cult se va învecina cu Palatul Parlamentului, la sud va fi delimitată de Calea 13 Septembrie (nr. Arteră pe care are și adresa oficială), la est cu Palatul Parlamentului și la vest cu strada Izvor.  

Deși înainte de pandemie pe șantier lucrau peste 600 de muncitori în trei schimburi, șase zile din șapte, acum la catedrală mai trudesc în jur de 300 de oameni, în două schimburi. Aceștia execută lucrări atât îân exterior cât și în interior.  

Muncitori pe șantierul Catedralei Neamului
Muncitorii realizează în aceste zile subteranele esplanadei catedralei. Foto: Catedrala Națională

Ce lucrări se efectuează în exterior pe șantierul Catedralei Neamului 

În exterior se lucrează în curtea catedralei și la acoperiș, la finisajele de la turle. O parte dintre lucrări sunt făcute pentru a finaliza accesul la Paraclisul „Sfinții Ioan Iacob Hozevitul și Daniil Sihastrul” care va fi amenajat sub esplanada realizată în fața intrării principale în catedrală. Esplanada este gândită a primi peste 23.000 de oameni și este delimitată de două porticuri (nr. galerii sprijinite pe coloane și arcade).  

„Cele două porticuri curbe, orientate Nord-Vest și Sud-Vest, la care se lucrează în prezent, sunt arhitecturi anexe extinse în continuarea secvențelor de coloane deja construite, care au rolul de a delimita spațiul liturgic exterior al catedralei.

Prin construcția acestor portice va fi vizibil conturat accesul principal în incinta ansamblului și esplanada din fața edificiului Catedralei Naționale, conform conceptului arhitectural al ansamblului” a declarat pentru basilica.ro, Anamaria Maxim, reprezentantul constructorului.

Conform echipei de coordonare a șantierului Catedralei Naționale, lucrările din curtea catedralei au termen de finalizare sfârșitul acestui an, dar în funcție de starea vremii ar putea fi prelungite până la sfârșitul lunii martie 2024. De asemenea se mai lucrează pe acoperiș, la turla cea mare, pantocrator, pe care se va monta la sfârșit, probabil în 2025, crucea cea mare

Finisaje la pictura în mozaic la Catedrala Neamului
În interiorul catedralei se finisează picturile în zona sudică. Foto credit: Catedrala Națională

Ce lucrări se efectuează în interiorul Catedralei Neamului  

În interiorul Catedralei, se lucrează în mai multe zone la montarea instalațiilor de ventilație, climatizare și la instalațiile electrice. Conform proiectului, în interior catedrala este gândită pentru a găzdui peste 5000 de credincioși. 

„În șantierul de pictură, odată cu începutul lunii august, echipa de pictori va începe montarea, pe bolta de deasupra scenei Nașterii Domnului, din absida sudică, a mozaicului care vor compune Arborele lui Iesei, o lucrare complexă atât din punct de vedere al proporțiilor, cât și al simbolismului și reprezentării artistice unice realizate pentru Catedrala Națională a României” a explicat Anamaria Maxim conform sursei citate

Ce trebuie să știți despre proiectul Catedralei Neamului 

Lucrările au început efectiv în februarie 2011 când au intrat efectiv muncitorii pe șantier. Potrivit proiectului, catedrala propriu-zisă are o lungime de 126,10 metri, o lățime de 67,70 metri și o înălțime de 120 metri, cu tot cu crucea din turla cea mare.  

Corpul Catedralei, în alcătuirea căruia intră zona de intrare, cele două nave laterale, pronaosul, naosul, cele două abside și altarul, are o înălțime de aproximativ 45 m. Peste acest nivel se găsesc 6 turle mici, până la cota +68,00 m, clopotnița până la cota +80,5 m și Turla Pantocrator până la cota +120,00 m. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net