13 ani de lucrări la Catedrala Neamului. Nici nu știi ce se va constui în subsolul esplanadei!
Cel mai mare şantier din Bucureşti, cel de la Catedrala Mântuirii Neamului, intră în al 13-lea an. În prezent aici lucrează 150 de oameni, un sfert din forţa de muncă folosită în vremurile când se acţiona 24 de ore din 24, de luni până sâmbătă. Reprezentanţii Patriarhiei au realizat o radiografie a ceea ce s-a făcut şi ce operaţiuni vor fi realizate în 2023.
Pe şantier se lucrează acum în toate zonele, în curte, în subsolul, exteriorul, interiorul şi acoperişul imensei biserici. În faţa principalei intrări în catedrală este amenajată la ora actuală esplanada, în care vor putea intra peste 23.000 de oameni, după cum arată calculele specialiştilor.
Se va amenaja Peştera Sf. Apostol Andrei
În subsolul esplanadei se va amenaja Peştera citadină Sfântul Apostol Andrei, o premieră în România. Aceasta va putea primi 6.900 de oameni, iar aici va funcţiona cel mai mare complex cultural religios din ţară unde vor fi organizate activităţi culturale, sociale şi Muzeul Creştinismului Românesc.
120 de oameni lucrează la mozaic
Lucrările de pictură ale catedralei sunt realizate în metoda mozaic de un colectiv de aproximativ 120 de persoane. O parte dintre specialişti realizează, cu şabloane speciale aduse din Italia, în mod fragmentar, piesele componente ale icoanelor.
Totul este transportat ulterior pe şantierul Catedralei, unde alţi membri ai echipei realizează asamblarea şi montarea pe perete a reprezentărilor iconografice. Conform sursei citate, în aceste zile, în atelier se lucrează la realizarea din mozaic a icoanelor privind scenele „Înmulţirii Pâinilor” şi „Nunta din Cana Galileii”.
Acestea vor fi amplasate în absida de sud (nr. nişă semicirculară) deasupra registrului sfinţilor reprezentaţi în picioare. Pe şantier, echipa de specialişti în arta mozaicului lucrează la registrul situat sub scena Naşterii Domnului, unde sunt reprezentate pasaje din viaţa Mântuitorului.
Cruce de 7 metri pe turla principală
Pe acoperiş se lucrează mai ales la turla principală, Pantocrator, unde, în prima etapă, se vor realiza tencuielile specifice, care se vor întinde până în luna iulie.
Pe această turlă va fi montată la sfârşit, ca ultim detaliu, „cireaşa de pe tort”, crucea cea mare a catedralei, de 7 metri şi cu o greutate de 7,8 tone.
Din vară va începe în interior montarea vitraliilor, 16 ferestre de dimensiuni uriaşe, situate la faţa interioară a turlei mari.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!