Câți bani primește de la stat în 2021 Catedrala Neamului. Stadiul lucrărilor pe șantier
Probleme financiare pentru Catedrala Neamului. Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului de 10 ori mai puțin decât anul trecut. În schimb Primăria Capitalei a decis să nu ofere bani în 2021 pentru Catedrala Neamului.
Pentru a face rost de bani, Patriarhia a deschis mai multe conturi pentru a primi donații. Cei 20 de milioane de lei de la guvern pentru catedrală au fost alocaţi din bugetul pentru reparaţii şi construcţii de noi lăcaşuri de cult al Secretariatului de Stat pentru Culte, potrivit profit.ro.
De ce a acordat Guvernul Cîțu bani pentru catedrală
"În temeiul solicitărilor Patriarhiei Române adresate domnului Florin Cîțu, Prim - Ministru Guvernului României, formulate atât la alcătuirea Proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2021 cât și în luna aprilie 2021 după actualizarea devizului cu lucrările rămase de executat pentru Catedrala Mântuirii Neamului, prin Memorandumul Guvernului nr. 20/10642/THG/5.5.2021 s-a repartizat suma de 20 milioane lei din bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte pentru sprijinirea financiară a lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului - Catedrala Națională. În data de 27.5.2021, Patriarhia Română a transmis Secretariatului de Stat pentru Culte documentația necesară alocării efective a sumei de 20 milioane lei. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat suma de 20 milioane lei în data de 10.6.2021 Patriarhiei Române pentru lucrările de construire a Catedralei Mântuirii Neamului-Catedrala Națională", se arată într-un comunicat transmis de Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC) pentru sursa citată. În schimb, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan a anunțat în luna martie că pentru prima oară de la începerea construcției catedralei, autoritățile locale nu vor acorda nici un leu drept ajutor pentru finalizarea investiției.
Ce lucrări se efectuează în prezent pe șantierul Catedrala Neamului
În prezent, pe șantierul giganticei biserici, se fac lucrări de pictură în interior, tencuiri și placări cu piatră la exterior. Se lucrează la subsoluri și la spațiile exterioare ale catedralei. Până în prezent, în ceea ce privește pictarea interiorului catedralei s-a realizat o suprafață de aproximativ 3.000 mp de mozaic, dintr-un total estimat la 25.000 mp.”Acest sector, cel mai dificil, cuprinde iconografia altarului și a iconostasului ce este înfrumusețat de o înșiruire rânduită de 45 de icoane, ce ilustrează atât sfinții profeți ai Vechiului Testament, sfinții apostoli cât și scene importante religios și marile icoane împărătești”, se afirmă pe construimcatedrala.ro.
Ce trebuie să știi despre Catedrala Neamului
-Prima liturghie a fost oficiată pe șantierul catedralei în 04 septembrie 2016.
-Sfințirea catedralei a fost oficiată în 25 noiembrie 2018, la 100 de ani de la Marea Unire. A urmat un adevărat pelerinaj pe Dealul Arseanalului: în perioada 25 noiembrie – 02 decembrie 2018 s-au închinat în altar aproximativ 150.000 de persoane.
-Papa Francisc a vizitat Catedrala Națională în 31 mai 2019.
-Peste 110 milioane euro au fost investiți în construcția „la roșu”.
-Catapeteasma, realizată în întregime în tehnica mozaic, este unică în toată lumea ortodoxă prin dimensiunile ei impresionante: 23m lățime si 18m înălțime. Pentru cei 400 mp ai catapetesmei s-au folosit 8 tone de mozaic.
-Catedrala, înaltă de 120 de metri, va fi dotată cu 8 lifturi.
-Clopotele catedralei au o greutate totală de 33 de tone și se află la o înălțime de 60 de metri.
-Catedrala Națională are 28 de uși de bronz cu reprezentări iconografice. Acestea vor fi coordonate de un sistem computerizat care va comanda deschiderea automată a ușilor în caz de alarmă. De asemenea,
-Catedrala are 392 de ferestre
Citiți și
Cum arată Catedrala Neamului la doi ani de la sfințirea altarului. Ce mai este de făcut