Nu luați paracetamol după ureche! În doze mari, devine toxic. Un bărbat din Botoșani a murit

Ultima actualizare:

    Paracetamolul în doze mari e toxic pentru ficatFoto: Pixabay
Paracetamolul în doze mari e toxic pentru ficatFoto: Pixabay

Automedicația este extrem de periculoasă! Un bărbat în vârstă de 70 din localitatea Drăgușeni, județul Botoșani, a murit în urma unei supradoze de paracetamol, medicament pe care îl lua pentru a se trata acasă de COVID-19. Medicii trag un semnal de alarmă asupra administrării paracetamolului în cantități mari, susținând că poate deveni toxic.

Paracetamolul în cantități mari devine toxic

„Paracetamolul, chiar dacă e un medicament uzual pe care îl folosim cu toții și e fără prescripție medicală, poate determina toxicitate. Ea poate să apară chiar și la doze uzuale, dacă avem o boală hepatică cronică sau dacă îl combinăm cu alte medicamente care se metabolizează hepatic sau dacă luăm o supradoză. Înțeleg că acea persoană a luat două comprimate la 4 ore, asta înseamnă mai mult de 6 grame de paracetamol. Doza toxică e pe undeva pe la 4 grame la o persoană adultă și, pentru că a luat mai multe zile, asta a determinat hepatită acută toxică cu insuficiență hepatică fulminantă. Cel mai probabil, aceasta a fost cauza decesului acelui bărbat”, a explicat la Digi24 medicul Radu Țincu.

Alte greșeli care afectează ficatul

Specialistul recomandă prudență în administrarea medicamentelor eliberate fără rețetă, mai ales dacă vă știți cu afecțiuni hepatice. Dar nu numai! Ficatul este un organ care nu doare și nu e prea „vocal” atunci când suferă, astfel, poate fi deja afectat, fără să știți. Și, chiar dacă, teoretic, respectați doza de medicamente, o altă greșeală este să consumați alcool în perioada tratamentului. Presiunea asupra ficatului devine dublă. De asemenea, mare atenție dacă luați și alte medicamente, care au aceeași substanță activă, dar denumiri diferite. „Au fost pacienți care au luat mai multe tipuri de medicamente care conțineau paracetamol și și-au supradozat această substanță. Trebuie să știți că hepatita acută toxică se dezvoltă insidios până când se distruge ficatul, până când apare insuficența hepatică cu apariția imposibilității epurării și vine starea de comă. Nu sunt semne preexsistente decât atunci când situația devine cu adevărat gravă și când rămâne prea puțin ficat, din punctul de vedere al țesutului, pentru a putea face față funcțiilor fiziologice”, adaugă dr. Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca.

Automedicația, extrem de riscantă

Medicii, dar și farmaciștii avertizează că fenomenul automedicației e foarte răspândit în România. Oamenii se tratează după ureche pentru afecțiuni considerate „minore”, însă dacă diagnosticul nu e clar stabilit de un specialist, riscul e să pierzi timp prețios așteptând o vindecare care nu doar că nu apare, dar problema chiar se agravează. „Banalul” paracetamol, dar și alte medicamente trebuie luate sub supravegherea medicului de familie, în special dacă ne știm cu afecțiuni ale ficatului.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net