Nu plătiţi răscumpărarea dacă vă e atacat calculatorul!
O nouă versiune a virusului informatic, care, vineri, 12 mai, a „zdrobit” calculatoarele mai multor companii şi instituţii din o sută de ţări a apărut deja, iar, luni, 15 mai, experţii în securitate se aşteaptă la un nou atac cibernetic. Iată ce recomandări au specialiştii din domeniu!
Atacul cibernetic masiv declanşat vineri, la nivel mondial a afectat peste 200.000 de sisteme informaţionale, îndeosebi companii, din cel puţin 150 de ţări, a declarat ieri, pentru ITV, directorul Europol, Rob Wainwright.
Printre acestea se află reţeaua de sănătate publică din Marea Britanie, sistemul bancar rus, grupul american FedEx, reţeaua de transport feroviar din Germania, universităţi din Grecia şi Italia şi constructorul de automobile francez Renault. Inclusiv calculatoarele Uzinei Dacia de la Mioveni (Argeş) şi implicit roboţii acesteia au fost afectaţi, astfel încât, vineri, muncitorii au fost trimişi acasă. „Până acum n-am mai văzut un astfel de atac şi, cel mai probabil, numărul victimelor va creşte, când oamenii se vor întoarce luni la muncă şi îşi vor deschide calculatoarele”, a mai precizat Wainwright.
Chiar dacă un tânăr analist britanic a reuşit să oprească primul val de atacuri, grupul de hackeri de la originea acţiunii criminale a lansat o nouă versiune: WannaCry 2. Acesta este un virus informatic care blochează computerele şi solicită plăţi pentru deblocare în moneda virtuală Bitcoin.
Până acum, în urma valului de atacuri cu prima variantă WannaCry, cu peste 200.000 de cazuri de computere afectate, au fost înregistrate până la 100 de plăţi efectuate pe adresele indicate de hackeri, asta reprezentând un total de 26.090 de dolari. Sumă absolut ridicolă în comparaţie cu potenţialul atacurilor.
Numai că pagubele reale sunt imposibil de estimat, deoarece nimeni nu a contabilizat deocamdată costurile produse de imobilizarea, întreruperea provizorie sau chiar blocarea activităţii companiilor şi instituţiilor.Bogdan Botezatu, de la Bitdefander, unul dintre cei mai mari jucători globali de pe piaţa de securitate IT, a declarat, pentru zf.ro, că le recomandă companiilor care sunt afectate de atacul cibernetic „să anunţe autorităţile competente şi să nu plătească răscumpărarea cerută în schimbul decriptării datelor”.