Nu strângi după câini, 1.000 de lei amendă!
Cine are câine şi îl scoate în parc sau în faţa blocului ca să-şi facă nevoile, trebuie să aibă la el mătură şi făraş. Altfel, riscă să fie amendat. Poliţiştii locali de la sectorul 6, au început să-i sancţioneze pe proprietarii de animale, care nu strâng în urma patrupedelor.
Oricât de ciudat ar suna, bucureştenii inhalează, zilnic, 5 tone de materii fecale. Specialiştii în protecţia mediului susţin că, într-o lună, excrementele produse de patrupedele cu sau fără stăpân se transformă în praf toxic şi astfel ajung în organismul nostru. Tocmai de aceea, Primăria Capitalei a emis în 2010 o hotărâre de consiliu general prin care toţi stăpânii de câini sunt obligaţi să strângă excrementele animalelor de pe străzi cu mătura şi făraşul.
Deşi au trecut trei ani de când există legea, bucureştenii nu s-au obişnuit cu normele de igienă. „N-am mătură şi făraş la mine, dar strâng rahatul cu o bucată de hârtie, pe care o iau din coşul de gunoi", le-a spus Nicu Pătraşcu poliţiştilor, care l-au oprit pe stradă. Acelaşi răspuns l-au primit oamenii legii şi de la Elena şi Maria, venite cu câinii într-un părculeţ din Militari.
Administratorii de bloc sunt obligaţi să afişeze la avizier normele de igienă
„Primăria ar trebui să ne dea pungi ca să strângem după ei", este de părere una dintre femei. Amenzile pentru astfel de proprietari ajung până la 1.000 de lei, iar poliţiştii nu se fresc să le împartă.
Pe lângă mătură şi făraş, cei care au câini trebuie să-i ţină în lesă, iar dacă sunt agresivi să le pună botniţă. În caz contrar, amenda este de 500 de lei.
Decât să plătiţi o amendă de 1.000 de lei, mai bine cumpăraţi-vă mătură şi făraş. Unele mici, din plastic, costă doar 7 lei. Pe sacii menajeri nu daţi mai mult de 2-3 lei, lesa ajunge la 30 lei, iar botniţa la 45 de lei. În total, 85 de lei.
"E normal să strângem după câinele nostru. Aşa e civilizat"
Marian Dobre, stâpânul lui Rufi
„Fecalele de câine se usucă în 2-3 zile şi se transformă într-un praf care este fie ingerat prin intermediul altor obiecte, fie inspirat. În primul caz, prin contaminare apar afecţiuni parazitare intestinale, din care cele mai importante sunt: toxocaroza, care duce la producerea unor larve care circulă prin organism şi hidatizoza, care duce la apariţia unor chisturi care atacă ficatul şi plămânii.
În cazul inspirării, praful duce la apariţia de reacţii alergice grave la nivel respirator, cum ar fi rinita şi astmul bronşic", a explicat Daniel Lescai, directorul Clinicii Veterinare „Ilioara". Studiile făcute de medici parazitologi de la Spitalul Colentina spun că şansele să ne îmbolnăvim cu paraziţi în parcuri sunt de 33 de ori mai mari decât în alte locuri publice. Pe fiecare metru pătrat de trotuar din Bucureşti există câte un rahat de câine.