Nu sunt urși! Alte animale periculoase terorizează românii. Sunt cu miile... În ce județ se întâmplă

Situație disperată în Botoșani. Șacalii au migrat în nordul țării și atacă animalele. Zeci de animale sunt sfâșiate de prădători, în fiecare noapte. Fermierii sunt disperați și cer ajutorul autorităților. 

Șacal surprins în Delta Dunării Foto: Facebook
Șacal surprins în Delta Dunării Foto: Facebook

A crescut numărul șacalilor

Numărul de șacali a crescut de la an la an, iar specialiștii spun că sunt un real pericol atât pentru speciile din fondul de vânătoare, cât și pentru fermieri. 

,,Ca şi pagube, în afară de cele din mediu silvatic, în special la căprior, dar şi la mistreţ, iepurele şi fazanul nu are nicio şansă în faţa şacalului. Au fost înregistrate la noi în judeţ şi atacuri la animale domestice, în special la oi", a declarat Cosmin Humelnic, director AJVPS Botoșani, pentru Observatornews.ro. 

,,Dacă în anul 2022 pe raza judeţului Botoşani au fost identificate 122 de exemplare, în 2023 evaluarea indică un număr de 182 de exemplare", a spus directorul Gărzii Forestiere Suceava.

Autorităţile spun că nu reuşesc să găsească soluţii eficiente ca să limiteze numărul de animale, deși fermierii sunt disperați și le-au cerut ajutorul.  

Fermierii caută singuri soluții

Fermierii afectaţi de atacuri caută singuri soluţii. ,,Am avut două pagube de vreo 19 oi, care au fost omorâte de şacali. Am instalat lămpi solare, aparate de radio lăsat pe timp de noapte deschis şi nu am mai avut după aceea probleme", a declarat Florin Pădurariu, fermier. 

Înmulţirea necontrolată a şacalilor în Delta Dunării a devenit o gravă problemă a localnicilor. Animalele de pradă atacă gospodăriile, în căutare de hrană, iar oamenii sunt neputincioşi. 

Ce este și cum atacă șacalul 

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic din familia Canidae, asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, cu coada mai scurtă și cu botul ascuțit. El trăiește în nordul Africii, în sudul Asiei și în sudul Europei și se hrănește cu animale mici și cu hoituri.

În timp ce lupul este un alergător de cursa lungă, care atacă și urmărește pradă până la epuizare, șacalul are o altă conformație anatomică, picioarele lui scurte nu îi permit o alergare eficientă pe o durata mare de timp. De aceea este un prădător de tufiș, atacă prin abuscade, prin pândă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net