O aeronavă Tarom va zbura la Pretoria pentru a-i prelua pe cetăţenii români blocaţi în Africa de Sud

image
Nicolae Ciucă, premierul Românieifoto: Facebook

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că o aeronavă Tarom va zbura la Pretoria pentru a îi prelua pe cei 36 de cetăţeni români care sunt blocaţi în Africa de Sud, după ce mai multe curse aeriene au fost anulate, în contextul apariţiei noii tulpini a coronavirusului - Omicron

Premierul Nicolae Ciucă a convocat duminică o şedinţă de Guvern în contextul apariţiei variantei Omicron a coronavirusului. Cei 36 de români blocaţi în Africa de Sud ca urmare a anulării curselor aeriene vor fi repatriați.  Șeful Executivului a adăugat că mai sunt 50-55 de locuri libere disponibile prin care aeronava va putea prelua şi alţi cetăţeni blocaţi şi astfel alte state europene care nu au reuşit să îşi extragă cetăţenii din Africa de Sud să o poată face, prin Mecanismul de Protecţia Civilă Europeană.

Echipa de rugby CSM Știința Baia Mare, blocată în Africa de Sud

„De asemenea a apărut acea problemă privind cetăţenii români, o echipa de rugby din Baia Mare blocată în Africa de Sud şi mai sunt alţi patru cetăţeni români care sunt blocaţi acolo şi trebuie să se întoarcă acasă (...). Am identificat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria şi va prelua cetăţenii români. De asemenea, pentru că în aeronavă vor mai fi alte 50-55 de locuri libere, oferim această capabilitate şi celorlate ţări europene care nu au reuşit să îşi extragă cetăţenii din Africa de Sud şi în felul acesta vom urca această disponibilitate a noastră pe Mecanismul European pentru Situaţii de Urgenţă. Mi se pare cât se poate de normal să luăm astfel de decizii, pentru că cetăţenii aşteaptă astfel de decizii de la noi. Ţinând cont că peste câteva zile vom sărbători Ziua Naţională ar fi o bucurie pentru noi toţi ca toţi cei care sunt departe de ţară să facem în aşa fel încât să simţim împreună româneşte”, a afirmat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de duminică a Guvernului. 

Raed Arafat a anunţat interdicţia de intrare în România şi pentru cetăţenii din Malawi

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că România a stabilit o interdicţie de intrare în ţară şi pentru cetăţenii din Malawi din cauza noii tulpini a coronavirusului, numită Omicron. Hotărârea adoptată duminică de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) privind actualizarea listei statelor de risc epidemiologic şi pentru stabilirea unor măsuri necesare în actualul context poate fi accesată AICI. Raed Arafat a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că această interdicţie este una temporară. Urmând exemplul altor state UE, România a impus restricţii pentru persoanele care vin din Africa de Sud, unde a fost detectată noua tulpină a coronavirusului.

Tulpina B.1.1.529, cea mai contagioasă variantă Covid de până acum

Varianta B.1.1.529, numită Omicron, este foarte contagioasă și are 32 de mutații. Dr. Tom Peacock, virusolog la Imperial College, este cel care a constatat primul răspândirea variantei din Botswana și a descris combinația de mutații drept „oribilă”. Acesta a avertizat că poate deveni „mai rea decât aproape orice altă variantă”, inclusiv Delta. Oamenii de știință au spus totuși că numărul mare de mutații ar putea lucra împotriva tulpinii și ar putea să o facă „instabilă”, împiedicând o răspândire mai mare.

Citește și:

Noua variantă Omicron: Israel devine prima țară care își închide complet granițele. Ce se întâmplă în alte state

Cetățenii UE care vin în România din zona Africii de Sud, testare și carantină obligatorie

Regele Charles FOTO Getty Images jpg
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
cub botez tort liam png
cub botez reghecampf caciuc png
meghan markle jpg
Foto   FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
ferentz iohannis  jpg
reghe corina caciuc jpeg
Soldati ucrainieni pe frontul din Herson FOTO profimedia 0675801159 jpg
Viktor Orban FOTO AFP
image
image
image
image
Spaga shutterstock 2069820137 jpg
meghan markle jpg
Regele Charles FOTO Getty Images jpg
rafila jpg
Foto   FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
calendar ortodox 2021 26 septembrie sf neagoie basarab png