O echipă de medici din Israel a creat un vaccin contra COVID-19: «E posibil să fie pe piaţă la vară»

Ultima actualizare:
Echipa de cercetători  a muncit patru ani  la realizarea unui  vaccin adaptabil  la mai multe virusuri
Echipa de cercetători a muncit patru ani la realizarea unui vaccin adaptabil la mai multe virusuri

Veste extraordinară! O echipă de cercetători israelieni a creat un vaccin împotriva noului coronavirus, ce va intra în testare peste câteva săptămâni. Ştirea a făcut ocolul lumii, iar doctorul Chen Katz, liderul echipei de cercetători care a realizat noul vaccin, a acordat, pentru „Adevărul“, un interviu în exclusivitate.

“Adevărul”: Care ar fi motivele pentru care noul vaccin oral pentru adulţi şi copii ar putea transforma acest virus „într-o răceală foarte uşoară”?

Chen Katz: Orice vaccin, dacă acţionează corespunzător, pregăteşte sistemul imunitar pentru a recunoaşte şi a bloca activitatea agentului patogen, când şi dacă acesta apare. La modul ideal, un vaccin poate proteja în întregime un subiect, fără să aibă simptome, dar nu fiecare sistem imunitar reacţionează la fel la vaccinare, depinde de mai multe variabile, inclusiv vârsta şi starea de sănătate. Totuşi, chiar şi efectul parţial al unui vaccin bun poate schimba cursul bolii şi o poate transforma într-o afecţiune mult mai uşoară. Coronavirusurile nu sunt ceva nou pentru umanitate şi mai multe tulpini de corona ajung în mod comun la o mare parte a populaţiei, cu simptomele unei răceli foarte uşoare.  

«Beneficiile, mai mari  decât reacţiile adverse»

De ce ar fi foarte eficientă acea proteină specială produsă din vaccinul la care aţi lucrat?  

Tehnologia noastră se bazează pe proteine speciale, cu mecanism de auto-livrare, ce induce o apărare puternică a mucoaselor.  

Cât de costisitor ar putea fi noul vaccin împotriva coronavirusului?  

Ţinta iniţială a vaccinului a fost industria creşterii puilor şi toate aspectele economice au fost luate în calcul. La acest proiect, partea costisitoare este cea de dezvoltare, în timp ce producţia propriu-zisă a acestui vaccin oral este una foarte ieftină.  


    Echipa de cercetători  a muncit patru ani  la realizarea unui  vaccin adaptabil  la mai multe virusuri
Echipa de cercetători a muncit patru ani la realizarea unui vaccin adaptabil la mai multe virusuri

Când ar putea fi disponibil pe piaţă acest vaccin revoluţionar?  

Acest lucru depinde în principal de autorităţile de reglementare şi de soluţiile pe care le vor găsi pentru testarea rapidă şi aprobarea acestui nou vaccin. Este foarte probabil ca să fie găsită o soluţie ca vaccinul să fie disponibil pe piaţă din vară, mai ales în contextul actual. Vaccinul a fost realizat mai degrabă pentru a proteja persoanele care nu au fost afectate de coronavirus.  

Ar putea acest vaccin să dea reacţii adverse?  

Orice substanţă poate da reacţii adverse. Chiar şi ciocolata şi apa minerală... Cu toate astea, vaccinul anti-coronavirus nu va fi unul injectibil, ci oral, şi tocmai de aceea reacţiile adverse potenţiale vor fi mult mai mici comparativ cu orice alt vaccin standard. Sunt convins că beneficiile sale vor fi cu mult mai mari decât posibilele reacţii adverse. 

Sars Cov-2 are încă multe necunoscute 

Sars-Cov-2 este cel mai nou virus care face parte din marea familie a coronavirusurilor. Este în ”circulație” din decembrie 2019, de când a povocat în China, la Wuhan, primele îmbolnăviri, extinse apoi în toată lumea. Virusul, care provoacă o viroză denumită de specialiști Covid-19 se transmite prin intermediul secrețiilor (stropi fini de la tuse, strănut, secreții nazale) de la o persoană bolnavă. Deoarece este un virus nou, are încă foarte multe necunoscute: perioada de incubație (în general între 5 și 14 zile), rezistența pe suprafețe, comportamentul la căldură. Primele simptome ale îmbolnăvirii sunt febră, tuse seacă, dificultăți de respirație.

Click! spune

Chen Katz şi-a luat doctoratul în Microbiologie Moleculară şi Biotehnologie la Universitatea din Tel Aviv în 2011. Are studii postdoctorale la Universitatea Columbia din SUA. El este liderul grupului de biotehnologie al Institutului Migal Galilee, finanţat de statul israelian şi unde lucrează 80 de doctori şi 260 de cercetători. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net