O excursie prin natura urbană și designul românesc
Săptămâna aceasta, până pe 13 iunie, Capitala este guvernată de creativitate în cadrul Romanian Design Week. Creativi din variate domenii își expun ideile în mai multe locuri din oraș, într-o manifestare al cărei numitor comun, TOGETHER, vorbește despre intersecții de valori comune și concepte aliniate.
Poate acum, mai mult ca niciodată, după un an de limitări, avem nevoie de inspirație pentru reimaginarea vieții cotidiene, de la spații la relații, de la culori la funcționalitate, de la simpatie la empatie.
Un tur al orașului din această perspectivă ar putea începe în strada Matei Millo nr. 9, acolo unde artistul Obie Platon a creat un impresionat mural – Art for Air. Dincolo de liniile îndrăznețe și geometria ce debordează de viață, muralul lui Obie Platon este și o expresie fericită a îmbinării dintre artă și tehnologie. Muralul, realizat la inițiativa Romanian Design Week și susținut de IQOS, va putea fi admirat și după terminarea festivalului.
După ce respirăm artă, la propriu, ne putem continua plimbarea din cadrul RDW până în Aviatorilor 8A, la RDW Design House, unde putem admira încă o lucrare semnată Obie Platon. Și, dacă tot am ajuns acolo, să intrăm și în frumoasa Casă Oromolu pentru a-i admira interiorul bine prezervat, dar și cele patru expoziții propuse aici în cadrul Romanian Design Week: Sustain Able Voices – Young Swedish Design, Madrid Design Portrait, Carteles de Barcelona și Singolare Plurale, un proiect marca Graphic Days® din Torino. Mai mult, tot aici găsim și un concept store de unde ne putem cumpăra creații ale designerilor români.
La galeria SENAT din cadrul Combinatului Fondului Plastic, unde împătimiții designului, dar și cei care vor să petreacă o după-amiază relaxantă în oraș pot explora expoziția Romanian Design Week 2021, o selecție a board-ului creativ RDW dintre cele mai bune proiecte de design realizate în ultimii doi ani. Impresionantă este si secțiunea de moda unde puteți admira creațiile câtorva designeri români printre care: Alexandru Florea, Ioana Ciolacu, Lucian Broscatean & Agnes Keszeg si multi altii care se remarca prin originalitate si curaj.
Tot la Combinatul Fondului Plastic, în strada Băiculești 29, se află mai multe expoziții și câteva instalații printre care și IQOS WORLD – Network of Emotions. Am ales-o anume pe aceasta pentru originalitatea ei, dar și pentru că autorul ei, scenograful Adrian Damian, și-a imaginat o lume aparte, vegetală, dar, în același timp, tehnologizată. În realizarea acesteia, scenograful Adrian Damian s-a inspirat din conexiunile dintre arborii de vârste diferite și din modul în care aceștia comunică în interiorul sistemului vegetal, foarte asemănător unei comunități umane, în care legăturile sunt nevăzute, dar profunde.
Am pornit turul nostru prin lumea designului românesc de la o pădure urbană adusă în oraș cu ajutorul tehnologiei încorporată într-o vopsea și ni se pare perfect să-l sfârșim printre copacii din pădurea lui Adrian Damian. Plimbare plăcută!