O firmă japoneză ne va spune cum să ne încălzim eficient apartamentele
Primăria Municipiului București a făcut un pas important în modernizarea sistemului centralizat de termoficare. În cursul zilei de joi, primarul general Gabriela Firea a semnat un memorandum cu o companie japoneză, în urma căruia aceasta va prezenta autorității locale câteva soluții inovative de producere a energiei termice.
Parteneriatul încheiat joi de primărie și Itochu Corporation prevede realizarea unui studiu de fezabilitate complex pentru introducerea în cadrul sistemului centralizat de încălzire (SACET) a unor tehnologii de vârf de producere eficentă a energiei termice. „Prin semnarea acestui memorandum, Itochu Corporation se angajează ca în trimestrul I al anului 2018 să elaboreze un studiu de fezabilitate prin care sa se propuna introducerea în SACET București a unor tehnologii de vârf la nivel mondial de producere eficienta a energiei termice necesare încălzirii si alimentării cu apă caldă menajeră a populației Capitalei. Pe lângă eficientizarea serviciului public de alimentare cu căldură a populației Capitalei, aceste noi tehnologii vor contribui și la reducerea semnificativă a impactului termocentralelor din București asupra mediului înconjurător, atât în ceea ce privește emisiile poluante, cât și a gazelor cu efect de seră”, a declarat primarul general Gabriela Firea.
Studiul de fezabilitate, care ar costa în jur de 100 de milioane de euro, va fi finanțat cu bani împrumutați de Municipalitate de la Banca Japoneză pentru Cooperare Internațională. Condițiile impuse prin creditare sunt, spun edilii Capitalei, deosebit de avantajoase pentru partea română. Pe baza acestui studiu de fezabilitate, Municipalitatea va stabili investițiile prioritare în modernizarea întregului sistem de încălzire. Investițiile pentru retehnologizarea și eficientizarea SACET sunt de ordinul miliardelor de euro.
Acest studiu va lua în considerare și va urmari încadrarea propunerilor în liniile directoare ale “Strategiei de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din Municipiul București”, aprobată în acest an de Consiliul General al Municipiului București. Implementarea soluțiilor japoneze va fi analizată atât pentru amplasamentele actualelor CET-uri din București, cât și pentru trei amplasamente noi în zona de nord-est a Capitalei, zonă deficitară din punctul de vedere al transportului și distribuției apei fierbinți.
Firma japoneză Itochu Corporation, înființată în anul 1858, este unul dintre cele mai mari grupuri comercial-industriale ale Japoniei, cu o cifră de afaceri anuală de peste 45 miliarde de dolari americani. Compania are peste 90.000 de angajați și desfășoară operațiuni în mai mult de 120 de țări, din toate zonele lumii. Firma este activă în România încă din anii 70 și s-a implicat activ în proiecte de modernizări industriale sub finanțare japoneză, dar mai ales în reabilitarea termocentralelor București Sud, Brăila, Mintia, Iași și Suceava. Firma a mai executat și modernizarea - extinderea Stației Electrice 400/220 kV de la Brazi Vest (GIS), contribuind și la extinderea rețelei de fibră optică operată de Transelectrica SA.