O ieșeancă și-a dat toți banii unui ”medic” pentru a-și salva soțul de COVID 19. Poliția vă sfătuiește cum să nu luați țeapă
Și-a dat toate economiile pentru a-și vedea soțul sănătos lângă ea, convinsă că are de-a face chiar cu medicul care îl îngrijește pe patul de spital. În realitate, o ieșeancă i-a umplut buzunarele unui șarlatan cu câteva zeci de mii de lei și i-a mai dat și cardurile bancare.
Metoda COVID-19 continuă să facă victime, chiar dacă ”sora” ei mai mare, Metoda Accidentul, are vechime de câtiva ani. Și acum, un simplu telefon primit de la un necunoscut face ca oamenii creduli să scoată din buzunare și din conturi sume considerabile de bani, uneori chiar economiile de-o viață.
30.000 de lei pentru un aparat de oxigen
Așa a făcut și o ieșeancă în vârstă de 60 de ani din comuna Tomești. Când la celălalt capăt al firului o voce bărbătească i-a povestit că soțul ei a ajuns la spital în stare foarte gravă și a fost depistat pozitiv cu COVID-19, femeia l-a ascultat fără răsuflare. Individul care s-a dat drept medic i-a cerut 30.000 de lei pentru a procura un aparat de oxigen fără de care viața soțului femeii nu ar mai fi putut continua. Disperată, femeia s-a conformat, scrie bzi.ro.
I-a dat cardurile bancare cu tot cu PIN
A acceptat să se întâlnească cu șarlatanul chiar lângă blocul ei, la Tomești. I-a dat acestuia câteva sute de lei și două carduri bancare la care a atașat codul PIN și s-au despărțit: ea, mulțumită că a făcut un pas important pentru salvarea soțului ei, el, fericit că a mai făcut rost de bani fără prea mare efort. Femeia a tot așteptat vești bune de la soțul său. Acestea nu au întârziat să apară, dar au venit însoțite și de cele rele. Soțul era sănătos tun, însă familia a rămas fără o sumă important de bani. Astfel, oamenii și-au dat seama că au fost păcăliți și au mers la poliție. Oamenii legii au deschis dosar penal și anchetează cazul, nefiind la prima sesizare de acest gen.
Un alt caz, tot la Iași
La începutul lunii trecute, la Secția 4 Poliție Iași s-a prezenatt o femeie de 74 de ani care a sesizat că a fost contactată pe telefonul fix de o persoană necunoscută. Bărbatul a pretins că este medic și i-a transmis că fiul său este internat în spital, fiind grav bolnav și având nevoie de un aparat de ventilație. În acest sens, i-a solicitat 20.000 lei necesari pentru achiziționarea rapidă a unui astfel de aparat. Femeia i-a transmis apelantului că nu deține această sumă de bani, iar acesta a încheiat conversația. În această cauză, polițiștii efectuează cercetări pentru tentativă de înșelăciune, în vederea identificării autorului.
Ce spune Poliția
Polițiștii recomandă cetățenilor să nu trimită sume de bani unor persoane necunoscute, să se adreseze și să sesizeze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112 ori de câte ori au suspiciuni cu privire la faptul că ar putea fi următoarea victimă a unei infracțiuni de înșelăciune, prin care se încearcă inducerea în eroare prin aceste „povești” cu caracter emoționant.
„Pentru a evita să deveniți victima unei infracțiuni de înșelăciune, este bine să analizați cu atenție informațiile primite și să vă puneți câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor. Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi: traume fizice sau emoționale, vocea «rudei», «fiului», «fiicei» care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitați să cereți amănunte referitoare la situația prezentată”, au mai precizat polițiștii.
Citește și:
Un fals doctor din Brăila a păcălit mai mulți bătrâni cu 127.000 de lei prin metoda”Accidentul”