O nevăzătoare creează tablouri în relief care înfăţişează florile din amintirile sale
Liliana Antonov este unul dintre membrii Asociaţiei Nevăzătorilor din Galaţi cu care conducerea acestei organizaţii se mândreşte.Tânăra nevăzătoare şi-a descoperit un talent, probabil unic pentru o persoană cu handicapul său, graţie căruia realizează „pe pipăite" tablouri în relief.
„Mi-a plăcut pictura încă din perioada în care vedeam, dar am ajuns să cochetez cu arta plastică dintr-o întâmplare. Eram cu soţul meu, într-un magazin de materiale de construcţie şi m-am împiedicat de un sul de plasă din fibră de sticlă, folosită la termoizolaţiile cu polistiren. Inevitabil, am atins-o cu mâna şi mi-a plăcut senzaţia acelei texturi. De aici şi până la ideea de a o utiliza în scop artistic n-a mai fost decât un pas", mărturiseşte Liliana, potrivit Adevărul.
Ajunsă acasă, era fericită că găsise în sfârşit suportul potrivit pentru petalele de flori pe care le confecţionează din hârtie de şerveţel.
„Faptul că am văzut flori până să orbesc şi că îmi amintesc în detaliu formele lor mă ajută mult în ceea ce fac, iar admiraţia celor din jur pentru tablourile mele îmi oferă o imensă satisfacţie", afirmă Liliana Antonov.
După ce se usucă bine, florile sunt colorate cu ajutorul penelului şi al acuarelelor. Plasa este vopsită cu bronz şi la final, florile sunt acoperite cu un strat de ulei de in, care le va proteja.
„Din 2003, am început să-mi pierd vederea, iar în timpul naşterii, din cauza efortului, s-au spart câteva vase de sânge din ochi. Au urmat trei ani în care mi-a tot scăzut acuitatea vizuală, iar în 2006, într-o dimineaţă, întunericul nopţii nu s-a mai risipit. Şi asta e!", povesteşte resemnată Liliana Antonov.
Tânăra nevăzătoare a fost la nenumăraţi doctori, dar toţi i-au spus că, pentru boala ochilor săi, Sindromul Coats, nu există leac.