O nouă modificare! Cine nu mai depune declarația pentru plafonarea energiei electrice?

Ultima actualizare:

Vă era dor de o nouă modificare a legii care a fost deja modificată de atâtea ori, pentru a permite plafonarea costurilor energiei electrice? Ei bine, după ce statul și furnizorii din doemniu au jonglat cu praguri de consum, cu cote și prețuri, a apărut o nouă provocare! Declarația pentru mai multe puncte de consum. Abia ce se dezmeticiseră consumatorii despre ce categorii e vorba, iar unii deja începuseră, disciplinat, să depună declarațiile, că statul a decis că nu mai e nevoie!

Statul a solicitat o declarație la care a renunțat, în timp record
Statul a solicitat o declarație la care a renunțat, în timp record

Ministrul Energiei a anunțat că legea privind plafonarea energiei electrice, deja publicată în Monitorul Oficial, va fi modificată pentru a se elimina depunerea declarației de către cei care au mai multe case. Legea plafonării prețurilor la energie, în fapt mai multe ordonanțe care modifică alte ordonanțe, a avut un parcurs alambicat în ultima perioadă. Concret, OUG 27/2022 a instituit schema de plafonare a prețurilor la energie, care a fost modificată prin OUG 119/2022 modifica schema de plafonare.

Legea de aprobare a acestei din urmă ordonanțe este Legea 357/2022 (potrivit informațiilor publicate pe site-ul Camerei Deputaților), care se numește Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea și completarea OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial la data de 13 decembrie, anunță Adevărul.ro

Această din urmă lege va fi modificată astfel încât persoanele fizice cu mai multe proprietăți să nu mai fie nevoite să depună declarația pe propria răspundere la furnizor. „Referitor la prevederea din legea aprobată de Parlament prin care românii cu mai multe locuri de consum au obligația să dea o declarație pe proprie răspundere, anunț că situația este în curs de rezolvare.

Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să ELIMINE aceste declarații, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum. Proiectul va fi finalizat și pus în transparență decizională în seara aceasta, urmând să fie aprobat săptămâna viitoare, în cadrul ultimei ședințe de guvern de anul acesta”, a scris ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.

Anterior, PSD anunțase că a solicitat eliminarea declarațiilor pe proprie răspundere pentru cei care au mai multe locuri de consum. Potrivit acestora, „formularea din lege este neclară, iar aplicarea ei ar introduce discriminări, în special în cazul chiriașilor care se încadrează în limitele de consum pentru care se acordă prețuri mai mici la energia electrică”. 

Președintele Asociației Energia Inteligentă -AEI, Dumitru Chisăliță, a semnalat recent neregulile din legea plafonării prețurilor la energie. „Dorința de a face legi anti-bogați, acolo unde nu sunt de fapt bogați, a dus la apariția articolului din legea privind plafonarea prețului la energie electrică privind cazul în care deții mai multe locuințe. Din păcate încă o dată unii românii sunt puși într-o situație umilitoare de a alerga cu hârtii de sărbători pentru a plătii mai puțin pentru energie electrică, și mulți dintre aceștia nici nu au mai multe locuințe!”, a declarat Dumitru Chisăliță.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net