O polițistă din Arad a fost cercetată disciplinar după ce l-a criticat pe ministrul Vela pentru ideea privind „lumina de Înviere”. Ce sancțiune a primit
A criticat ideea ministrului Marcel Vela de a-i trimite pe polițiști să împartă populației lumină în noaptea de Înviere și a fost sancționată. După ce a fost cercetată disciplinar, polițista Lorena Radu din Arad a primit ”doar” o atenționare, spun mai marii Internelor. Sentinţa a fost dată de Tribunalul Arad.
Polițista Lorena Radu din Arad este unul dintre oamenii legii care a contestat vehement ideea ministrului Marcel Vela ca poliţiştii să împartă lumina în noaptea de Înviere, când era stare de urgenţă. Ea și-a postat pe Facebook punctual de vedere: ”Celor are ne conduceți, vă mulțumim că după ani și ani în care ne-am servit cu onoare patria, avem privilegiul de a desfășura MISIUNEA carierei noastre! Aflați că-n 2006, studentă- fiind, nu găseam menirea reală a celor 4 ani din Academia de Poliție în care făceam înviorare la ora 5.30, sectoare la WC-uri, plantoane la 3 dimineața și primeam permisii doar pentru rezultate foarte bune. Acum însă, cu ajutorul dvs., regimul militar s-a metamorfozat. Pe bătrânul Carpați îl vom pune-n rastel și vom lua instrumentul preoților pentru a împărți, așa cum dvs. doriți, LUMINA. Acesta este interesul suprem al unei societăți bolnave, în care fiecare “organ” putrezește sub “medicamentația” improprie pe care ne-o administratați forțat. Așadar, în semn de mulțumire pentru starea de degradare în care ne-ați adus, să fim cu toții prioritas în slujba BOR, și nu a cetățeanului.”.
Polițista a fost „atenţionată”
În urma acestei reacţii, polițista a intrat în procedura de cercetare disciplinară. Rezultatul a fost că Lorena Radu se face vinovată pentru „comportarea necorespunzătoare, în serviciu, familie sau în societate, care aduce atingere onoarei, probităţii profesionale a poliţistului sau prestigiului instituţiei”. După acest rezultat, conducerea IPJ Arad nu a continuat procedura de cercetare disciplinară, Lorena Radu fiind doar „atenţionată”.
Lorena Radu a dat în judecată IPJ Arad
Lorena Radu a dat în judecată IPJ Arad, cerând „desfiinţarea Dispoziţiei Şefului Inspectoratului nr. 821 din data de 28.04/2020 privind iniţierea procedurii de cercetare prealabilă a acesteia şi anularea sancţiunii aplicate ca urmare a cercetării prealabile efectuate”.
În proces, Lorena Radu a arătat că a reacţionat pentru că acordul MAI-BOR pentru împărţirea lumii „era de natură să ştirbească autoritatea poliţistului”, pregătirea militară intenstă din cadrul Academiei de Poliţiei pierzându-şi obiectul în cazul în care poliţiştii ar fi ajuns să împartă lumina. Poliţista a mai arătat că dacă acordul MAI-BOR a fi fost dus la îndeplinire, „poliţistul ar fi trebuit să împartă Lumina atât infractorilor probaţi şi periculoşi, cât şi oamenilor de bună credinţă”. „Ori, cum ar fi procedat un poliţist care având în cercetare/supraveghere operativă un individ pentru săvârşirea de fapte cu un pericol social ridicat, s-ar fi deplasat la domiciliul/locuinţa acestuia pentru a-i împărţi Lumina?! Cum ar fi putut să-şi desfăşoare în continuare activităţile specifice profesiei când autoritatea lui ar fi fost conform protocolului atât de diminuată?!”, a mai arătat poliţista în procesul cu IPJ, scrie adevarul.ro.
IPJ Arad: Atenţionarea nu e sancţiune
În proces, IPJ a cerut respingerea acţiunii deschide de Lorena Radu, arătând că aceasta putea contesta în instanţă doar o sancţiune disciplinară, „măsura atenţionării reprezentând o măsură cu caracter administrativ-preventiv, nicidecum o sancţiune disciplinară”. În privinţa faptelor care au necesitat „atenţionarea” poliţistei, IPJ a arătat că „ofiţerul de poliţie a postat pe contul personal de socializare Facebook (considerat spaţiu public prin Decizia Î.C.C.J. 4546/2014) un comentariu în care critica măsurile dispuse de Ministrul de Interne dl. Marcel Vela cu privire la activităţile poliţiştilor ocazionate de sărbătorile pascale”.
Judecătorii Tribunalului Arad, unde procesul s-a judecat în primă instanţă, i-au respins cererea Loreni Radu, arătând că aceasta nu a fost sancţionată disciplinar, astfel că Tribunalul nu are ce să anuleze. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Timişoara.
Citește și:
Cum au fost sancționați polițiștii care n-au ajutat-o pe minora plină de sânge din Galați