O poveste tulburătoare! Drama româncei a cărei fetiţă a fost sechestrată în China
Un copil pierdut într-o ţară cu 1,4 miliarde de locuitori! Acesta e coşmarul îndurat de o mamă din Piteşti, după ce n-a mai ştiut nimic despre fiica sa, plecată la tratament în China acum şase ani. Românca a divorţat de soţul chinez în 2010, iar cei doi copii au fost despărţiţi: băieţelul a rămas cu ea, la Piteşti, iar micuţa a mers, cu tatăl ei, în Asia.
Teribila poveste a Paulei Dong, fetiţa de 13 ani dispărută într-o ţară cât un continent, a început în 2010, după divorţului părinţilor: Dong Ya Min, cetăţean chinez, şi Alexandra Grigorescu, româncă, patronii unui restaurant cu specific asiatic din Piteşti. Mama fusese de acord ca tatăl să plece în China cu fetiţa, încadrată în grad de handicap, după ce medicii descoperiseră că are un cheag de sânge pe creier. De altfel, cei doi soţi conveniseră ca fetiţa să rămână cu tatăl, pentru a-i facilita continuarea procedurilor medicale în China, iar băiatul, pe atunci în vârstă de 15 ani, în grija mamei.
"Mi s-au înmuiat picioarele"
Dong Ya Min s-a întors în ţară fără copilă, explicându-i mamei că micuţa a rămas la tratament. La scurt timp, fostul soţ s-a mutat cu o altă femeie, tot româncă, dar a făcut infarct și a decedat. Primul gând al mamei a fost la fetiţa rămasă în China. Femeia a contactat clinica la o care o ştia internată şi a primit o veste şocantă: Paula nu era era acolo! “Mi s-au înmuiat picioarele. Nu ştiam pe cine să întreb, de unde să încep”, povesteşte Alexandra Grigorescu, mama Paulei.
Disperată, ea a găsit, pe o factură a fostului soţ, câteva numere cu prefix de China. “Am ajuns să vorbesc cu nişte cetăţeni chinezi la care se afla fetiţa! Mi-au dat-o la telefon şi, din câte auzeam, lângă ea se mai aflau şi alte copile. M-am gândit la ce e mai rău: trafic de persoane, de organe… Mi-au cerut 25.000 de euro, sumă pe care i-ar fi dat-o fostului meu soţ pentru a le obţine vize pentru România”, îşi aminteşte mama fetei.
Poze cu fetiţa
“Eram disperată, nu aveam efectiv ce să vând! M-am dus la Poliţia Română. Aici, în ţară, mi-au fost tăiate cauciucurile de la maşină. Am fost la un pas să facă explozie în mers. Era un fel de ameninţare cu moartea”, spune, marcată, femeia.
Înspăimântată şi neputinicoasă, Alexandra a apelat, în 2011, la avocatul argeşean Liviu Stancu. “M-a învăţat ce trebuie să fac, pas cu pas. Fetiţa fost dată în urmărire prin Interpol. M-am trezit într-o zi cu soţia unui fost bucătar chinez de la restaurantul nostru, întoarsă din China, că-mi arată poze cu ea şi fiica mea, făcute în timpul vizitei. Un alt şantaj, pentru că-mi cerea bani pentru fotografii. Am anunţat imediat Direcţia Crimă Organizată Bucureşti. Aşa au reuşit să o localizeze pe fetiță”, povesteşte femeia. Posibilităţile de intervenţie pe teritoriul Chinei erau însă foarte limitate.
"Au fost semne de abuz, dar nu sexual"
“Am sfătuit-o să execute o acţiune de protest în faţa ambasadei chineze de la Bucureşti”, explică, pentru Jurnal de Argeş, avocatul Liviu Stancu. “S-a dus şi a depus cerere de autorizare la primărie. Cu o zi înainte de manifestaţie, mă sună râzând şi îmi spune: <<Ştiţi pe cine ţin eu în braţe? Pe Paula>>. Eram la volan și am fost la un pas să intru cu mașina în șanț când am auzit bucuria din glasul mamei. Am reuşit să aducem copilul în ţară fără să am nici un contact cu autorităţile chineze!”, adaugă avocatul.
Nici Alexandra Grigorescu, nici Liviu Stancu nu ştiu ce s-a întâmplat cu fetiţa în China. “Au fost semne de abuz, dar nu sexual. Prea multe n-am putut afla de la ea, având în vedere faptul că uitase limba”, mărturiseşte, emoţionată, mama Paulei.
Citeşte întreaga poveste şi vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!