O tânără cu nanism, de 24 kg și 1,2 m înălțime, a devenit mamă. „Vreau să las ceva în urmă”

Ultima actualizare:

    Viața normală a fetiței depinde de o sumă mică dar prea mare pentru posibilitățile mameiFOTO: Captură Digi 24
Viața normală a fetiței depinde de o sumă mică dar prea mare pentru posibilitățile mameiFOTO: Captură Digi 24

O tânără care suferă de nanism a adus pe lume un copil de 1,8 kg. Mama are doar 24 de kg și 1,2 metri înălțime și a fost transferată din Pitești la Spitalul Universitar din Capitală pentru că avea probleme cu sarcina. A fost monitorizată permanent, iar copilul s-a născut sănătos. Medicii încearcă să afle acum dacă moștenește boala genetică.

Analizele nu se fac însă în România. Probele vor fi trimise în Germania, iar costul se ridică la 3.500 de euro, bani pe care tânăra mamă nu-i are, conform Digi 24.

Tânăra a reușit să aducă pe lume un copil deși suferă de nanism

Ramona cântărește 24 de kg și are 1,2 metri înălțime. Când a rămas însărcinată, medicii nu i-au dat prea multe speranțe, având în vedere boala de care suferă. Însă ea și-a dorit un copil din tot sufletul și a făcut tot ce i-a stat în puteri să fie totul bine. În ultima lună s-a simțit extrem de rău şi a plecat la spital pentru că abia mai respira. A fost transferată de la Spitalul din Piteşti, acolo unde a ajuns prima dată, la Spitalul Universitar din Capitală.  Aici a adus  pe lume o fetiță de 1,8 kilograme.

”Vreau să las ceva în urmă, pentru când eu nu o să mai fiu sau, Doamne ferește, pățesc ceva, să las ceva în urmă, să-și amintească familia mea, să-și amintească de mine”, își explică ramona lupta ei pentru acest copil.

Copilul ar putea avea o viață normală

Medicii de la Spitalul Universitar i-au făcut câteva teste genetice fetiţei, dar mai este nevoie şi de altele care trebuie trimise în Germania. Dacă medicii ştiu că boala s-a transferat şi la fetiţă, prin medicaţie corespunzătoare şi la timp poate avea o viaţă normală.

”Are o șansă să fie un adult normal, dar numai știind ce gene moşteneşte. Pentru a putea înțelege ce se întâmplă asupra fetiței, e nevoie de teste complexe, astfel încât, dacă va moșteni forma cea mai severă a mamei, încă de când e copil, în creștere, să se poată lua măsurile de prevenție”, a explicat Dr. Monica Cârstoiu - șef Clinica Ginecologie SUUB.

Analizele fetiţei costă 3.500 de euro, bani pe care tânăra mamă nu îi are.

Ce este nanismul hipofizar

Boala numită nanism hipofizar este cauzat în majoritatea cazurilor de lipsa hormonului de creştere, ca urmare a unei afecţiuni a glandei hipofize, congenitală sau dobândită. Se estimează că un sfert din cazurile de nanism au la bază producţia insuficientă de hormon de creştere, potrivit CSID.ro.

Boala poate avea cauze genetice sau dobândite. În privinţa mutaţiilor genetice, nu se cunosc încă mutaţiile responsabile, dar există studii în desfăşurare care au acest obiectiv. În ceea ce priveşte cauzele dobândite, acestea pot consta în:

- Leziuni, tumori sau intervenţii chirurgicale la nivelul glandei hipofize

- Leziuni sau tumori la nivelul sistemului nervos central

- Radioterapia la nivelul capului

- Leucemia.

Un copil cu nanism hipofizar are o dimensiune normală la naştere, dar începe să prezinte simptome specifice abia după vârsta de 3 ani.

Citește și:Cauza morții lui Denis, fiul fostului fotbalist Cosmin Pașcovici

Miracol în familia de pitici: a doua fetiţă e normală

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net